URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 22:16

„Am câştigat cu toţii un judeţ mai curat”. Oraşele şi comunele din Bihor fruntaşe în „Luna curăţeniei” au fost premiate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a „Lunii Curăţeniei” din Bihor, campanie care a cuprins două concursuri, unul pentru elevii din judeţ şi unul pentru comunităţi, s-a încheiat oficial miercuri, cu premierea câştigătorilor.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, totodată preşedintele ADI Ecolect (asociaţia tuturor primăriilor din judeţ pentru implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor) şi iniţiatorul acestei campanii, a fost amfitrionul unei festivităţi găzduite de sala de evenimente Palazzo, în cadrul căreia s-au înmânat diplomele pentru cei 12 elevi câştigători ai concursului de desene „EcoProvocarea” şi pentru cele 18 primării (trei în fiecare din cele şase zone ale judeţului) care, în cadrul „Campionatului judeţean al curăţeniei”, au adunat cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclabile, pe cap de locuitor.

„Suntem aici pentru a arăta respectul nostru pentru cei care au fost câştigători ai acestor competiţii şi pentru a da un semnal că împreună putem face lucruri bune şi frumoase pentru acest judeţ”, a declarat Mălan.

Împreună, se poate!

Cei 12 elevi câştigători au fost aleşi în urma unei trageri la sorţi, din totalul de 4.162 de copii care au înscris desene în concurs.

Fiecare dintre norocoşi a primit un card cadou la magazinul de articole sportive Decathlon, în valoare de 1.000 de lei, bani pe care elevii şi părinţii lor îi vor putea folosi pentru cumpărături, în următorii doi ani. Emoţionaţi, elevii şi-au ridicat pe rând premiile de la directorul Decathlon Oradea, Armando Bungău, şi de la inspectorul şcolar Mihaela Biriş, arătând şi desenele făcute.

După două recitaluri ale unor artişti locali de muzică populară, Alex Lucaciu şi Violeta Gherman, Mălan a premiat primăriile, precizând că graţie tuturor voluntarilor mobilizaţi de preoţi şi pastori, profesori, primari, companii şi ONG-uri, care în total au adunat 1.720 de tone de deşeuri, Bihorul este acum mai curat.

„La finalul acestui proiect, am câştigat cu toţii un judeţ mai curat şi am dobândit încredere că putem face ceva frumos împreună”, a spus Mălan, amintind că peste 200 de acţiuni voluntare au avut loc în tot judeţul.

Comune-pilot

Premiile cele mari, câte 100.000 de lei, au fost câştigate de Biharia, Aleşd, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Marghita şi Sălacea.

Această din urmă comună, care de altfel a avut cel mai mare punctaj din tot judeţul (99 din 100 de puncte posibile), este prima din Bihor unde s-a implementat colectarea selectivă a deşeurilor în cinci fracţii, în anul 2012, iar primarul Horváth Béla (foto jos, alături de Mircea Mălan) a precizat că este mândru că această reţetă de succes a fost ulterior copiată şi de alte primării.

Bela Horvath si Mircea Malan

De altfel, a doua comună din Bihor care a aplicat modelul, Cociuba Mare, este şi ea acum laureată.

Mihai Sferle, primar Cociuba Mare„Mă simt bucuros şi onorat pentru acest premiu, le mulţumesc locuitorilor comunei mele pentru că sunt principalii artizani ai acestei reuşite. La noi în comună colectarea selectivă se face de doi ani, din 2019, în cinci fracţii şi acum am ajuns la un procent de reciclare de 60-65%”, a declarat primarul din Cociuba Mare, Mihai Sferle (foto), amintind şi că n-ar fi atins acest obiectiv fără sprijinul operatorului de salubritate AVE Bihor.  

Mălan a deconspirat şi un secret care a contribuit la reuşita acestei comunităţi: în luna curăţeniei, voluntarii n-au adunat gunoaie doar din comuna lor, ci şi dintr-o pădure care, administrativ, se află pe teritoriul comunei vecine Olcea.

O problemă comună

Bucuroşi şi ei de premiile primite, edilii comunelor şi oraşelor clasate pe locurile II şi III, care au primit câte 10.000 de lei, respectiv câte 5.000 de lei (bani asiguraţi de operatorii de salubritate Salubri Aleşd, AVE Bihor, RER Vest şi Bene Internaţional), au făcut şi glume, precizând că, de fapt, localităţile pe care le păstoresc sunt mai curate şi n-au avut de unde aduna cantităţi mai mari de gunoaie.

Cele şase primării care au ocupat locul II sunt Sântandrei, Şuncuiuş, Mădăras, Ştei, Buduslău şi Sâniob, iar pe locul III s-au clasat Lăzăreni, Ţeţchea, Salonta, Beiuş, Popeşti şi Săcueni. „Trebuie să fim premiaţi pentru că nu avem gunoaie”, a punctat, zâmbind larg, Dorin Curtean, primarul din Popeşti.

Pe de altă parte, primarul din Ştei, Iulian Balaj, a precizat că oraşul a câştigat premiul de 10.000 de lei „făcând ceea ce facem în fiecare lună”, adică menţinând curăţenia pe străzi şi în jurul localităţii.

Marcel Sas AdascalitiiIndiferent ce premiu au obţinut, primarii au fost de-acord cu un lucru subliniat de edilul din Marghita, Marcel Sas Adăscăliţii: problema salubrităţii este importantă. „Am reuşit cu toţii să transmitem un mesaj către copiii şi adulţii din localităţile noastre. Problema colectării selective este generală, toţi primarii ne lovim de ea şi de nemulţumirile cetăţenilor”, a precizat Sas Adăscăliţii (foto).

Va urma

Toate primăriile premiate vor trebui să investească banii în proiecte pentru comunităţi şi prietenoase cu mediul înconjurător. Vicepreşedintele Mircea Mălan a mai precizat că această campanie se va relua şi în anii viitori, până când nu va mai fi nevoie ca Bihorul să fie curăţat de gunoaie.

În plus, pentru că „Luna curăţeniei” a adunat şi sponsorizări de la firme în cuantum de 275.500 de lei (din care cea mai generoasă, de 100.000 de lei, acordată de grupul de firme Selina), Mălan a anunţat că CJ Bihor pregăteşte un nou proiect de mediu pentru judeţ, dar fără a oferi, deocamdată, detalii despre această iniţiativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari TUTUROR
Toti am castigat. Cu toate ca unele gunoaie arunca gunoialele unde vor doar in cida lui Bolojan. @KP, excalibur AKA viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , two sper ca va simtiti FRAIERILOR
Postat 14 Iulie 2021, 23:39 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON