URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2021, 13:45

Bihorul, pe primul loc în țară la colectarea separată a deșeurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un raport publicat de secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop, arată că judeţul Bihor este fruntaş în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor.

„Harta colectării separate a deșeurilor pe județe”, publicată de Pop pe pagina sa de Facebook, arată situația colectării pe fracții în fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT), din toate județele din România. Datele au fost furnizate de către UAT-uri și Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Bihorul verde

Primăriile au trebuit să răspundă în câte fracţii colectează deşeurile, iar în urma rezultatelor, Bihorul a fost colorat în verde, ceea ce înseamnă că aici colectarea deşeurilor se face în cinci sau patru fracţii. Fac excepţie Oradea (unde deşeurile se colectează în trei fracţii) şi comunele Tileagd, Ţeţchea şi Auşeu, unde cel mai probabil a fost vorba de o eroare de comunicare, la fel ca în cazul comunelor Viişoara, Sâniob, Avram Iancu, Batăr şi Rieni, care nu au transmis datele cerute.

„În mediul urban din Bihor (n.r. cu excepţia Oradiei) se colectează pe cinci fracții (hârtie/carton, plastic/aluminiu, sticlă, deșeuri reziduale și biodeșeuri), în timp ce în mediul rural sunt patru fracții (hârtie/carton, plastic/aluminiu, sticlă și deșeuri reziduale)”, a transmis Consiliul Judeţean Bihor, marţi, printr-un comunicat de presă.

Pe harta României, Bihorul iese în evidenţă, deoarece doar judeţul nostru şi Covasna nu au nicio comună „roşie”, adică unde deşeurile să fie aruncate de-a valma, indiferent dacă pot fi reciclate sau nu.

30% din deşeuri, colectate selectiv

Consiliul Judeţean a anunţat că Bihorul se află pe primele locuri și la gradul de colectare selectivă a deșeurilor, care a ajuns la o medie de 30% în șase luni de la implementarea efectivă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Covasna, județul dat ca exemplu de bună practică în acest domeniu, a atins un grad de colectare selectivă de 38% în patru ani.

„Gradul de colectare selectivă variază în funcție de zonă. La începutul lunii mai a acestui an, datele arătatu că  Zona 1B (localitățile din zona metropolitană extinsă a Oradei) a ajuns la un grad de colectare selectivă de 20%, zona 2 - 23,54%, zona 3 - 33,93%,  zona 4 – 29,61%, zona 5 – 26,44%, iar  zona 6 – 37,66%. Gradul de colectare selectivă a deșeurilor se referă la cât la sută din deșeurile aruncate sunt colectate corect, pe fracții”, a transmis CJ Bihor.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din Bihor este gestionat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect. Din aceasta fac parte toate cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) și Consiliul Județean Bihor. Președintele ADI Ecolect este Mircea Mălan. 


Repartizarea locuitorilor în SMID Bihor:

zona 1B –  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;

zona 2 - oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;

zona 3 - compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

zona 4 - oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

zona 5 - oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

zona 6 - oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Lene si ignoranta
Pa sistem, las ca merge si asa. Pana nu se vor introduce controale si amenzi ustaratoare nu se invata lumea minte. Cine a fost prin Italia stie cu cata strictete se recicleaza acolo si ce amenzi ai de platit daca nu respecti regulile. Da asa e romanaul, daca nu-i dai picioare in cur si pumni in fata nu se invata minte.
Postat 28 Iulie 2021, 00:41 de User anonimizat
stam prost
Daca si Bihorul sta bine pe nivel national, inseamna ca Romania sta EXTREM de PROST.
Postat 27 Iulie 2021, 22:35 de sasi
Kid
Nu ma pot abtine
Postat 27 Iulie 2021, 21:10 de Sandu2100
KP
Zona metropolitana. Menajerul si rezidualul sunt ridicate inca impreuna, sper sa schimbe treaba cat mai repede. Daca la nivel de groapa se amesteca pubela maro cu cea neagra e grav! Adica e bataie de joc. Daca ai dovezi, te rog sa le faci publice, o sa iasa scandal mare! Sandu, ma descurc si singur intr-o discutie, te rog sa te abtii pe viitor!
Postat 27 Iulie 2021, 20:15 de Kid
Kid
KP@ nu dezinformeaza, el fabuleaza, adica ce isi imagineaza el traieste, si apoi isi spune ce fain a foat ::::)))
Postat 27 Iulie 2021, 19:49 de Sandu2100
Kid ...
Pe de altă parte, contractul meu cu RER e pe 3 fracții (galben, maron și negru). Sticla e returnabilă și/sau refolosibilă, nu se dă la gunoi din moment ce are o valoare de piață, iar care se aruncă totuși merge cu plasticul. Ar fi a 4-a mai la primăvară, dar e ocazională pentru frunze și crengi, dar la groapă se pune împreună cu menajerul la compost. Deci, tot 3 rămân. Tu vorbești de Oradea, sau de alt oraș?
Postat 27 Iulie 2021, 19:02 de KP
Kid ...
La tine pot veni mașinile zilnic, de luni până vineri, 5 fracții ca atare de la client. Dar la groapă (aia ecologică a Keviepului din Episcopia) se depozitează la final în fix 3 fracții. Metalul se separă în același regim ca și plasticul, prin balotări succesive la care se adaugă în final sticla concasată ce ajută la topire sau ardere, după caz. Astea sunt două în final. În schimb, menajerul și rezidualul ajung să se depoziteze împreună, pentru a ajunge la urma urmei o singură fracție bine macerată ori mărunțită și cu aspect de îngrășământ. Eu "dezinformez" adeseori chiar de la fața locului. Cândva cumpăram de la ei compost pentru o fermă, dar am renunțat pentru că erau prea multe resturi textile în acel amestec.
Postat 27 Iulie 2021, 18:56 de KP
KP
Dezinformezi putin! Nu mult dar tre sa te corectez: mie mi se ridica gunoiul in 4 fractii. In fiecare luni sunt reciclabile (plastic, hartie, iar plastic, sticla, dupa care se reia ciclul) iar joia se ridica pubela neagra. Anii trecuti era cum spui tu, se ridica menajerul in acceasi zi cu reciclabilele. De cateva ori am "salvat" tomberonul galben/albastru de la deversare in masina cu gunoi menajer. Erau niste boi baietii de pe masina. Inteleg ca nu stiu sa citeasca, dar macar culorile trebuiau sa le stie. Aia cu arde accidental, sunt 100% de acord, am zis-o si eu cand a luat foc depozitul de la Nojorid, de 2 ori in 2 saptamani, ala de pe Borsului iar si iar etc. Toate depozitele de reciclabile functioneaza pe profit, cu conditia sa mai ia foc din cand in cand...
Postat 27 Iulie 2021, 15:29 de Kid
În Bihor nu a existat colectare în 5 fracții.
Doar în fața inițială, de intenție, au fost discuții pe ideea de 5 fracții. Nici măcar în 4 nu există, decât în teorie. Maxim 3 fracții e peste tot în Bihor. Dar nici acelea nu se fac în modul declarat, pentru că în mașinile de gunoi se aruncă, la grămadă, containerele maron cu cel negre, respectiv cele galbene cu cele verzi. Vă place tare să bateți câmpii la Bihoreanul, dacă vă plătește concediul vreun operator maghiar? Sunt maxim 3 fracții, măscăricilor, în Bihor. Asta când nu arde "accidental" una dintre ele.
Postat 27 Iulie 2021, 14:35 de KP
Clasamentul ține cont doar de numărul fracțiilor colectate. Nu și de volumul sau numărul de ridicări ale fracțiilor de colectat.
Voi, la Bihoreanul, când sunteți penibili reușiți cu un mare succes. Clasamentul acesta nu plasează Bihorul cum vreți voi să spuneți, că CJ Bihor stăpânește cumva domeniul, fiind responsabil cu implementarea SMID. Nici vorbă. Vă mințiți singuri și mințiți precum o gazetă a UDMR. În această lună sunt deja mii de reclamații, care au ca obiect neridicarea deșeurilor în mediul rural, conform cu graficele de colectare ale Keviep/AVE. Gestionarea deșeurilor în Bihor este un fiasco total. Prima dovadă e faptul că ditamai operatorul Keviep a preferat să dea foc depozitelor de plastice de la Oradea și Salonta, în loc să prelucreze aceste tipuri de deșeuri, conform legilor de mediu în vigoare.
Postat 27 Iulie 2021, 14:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON