URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2020, 18:52

Când vin banii pentru şomajul tehnic? Peste 600 de bihoreni cu afaceri mici şi-au primit deja indemnizaţiile, firmele încă mai aşteaptă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care nu mai lucrează din cauza pandemiei de Covid-19 încep să-şi primească banii de la Stat.

PFA-urile, cele mai multe cereri

Aproape 4.000 bihoreni care lucrează ca persoane fizice autorizate, în întreprinderi individuale sau familiale, au profesii liberale sau contracte de drepturi de autor ori de activitate sportivă au cerut Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor indemnizaţia de sprijin pentru şomaj tehnic, în contextul în care munca lor a fost afectată de restricţiile de circulaţie.

Potrivit directoarei AJPIS Bihor, Gabriela Iova, până vineri la ora 14 au fost verificate 3.615 de cereri, iar 2.673 din acestea au fost aprobate de funcţionari, fiind conforme.

"Încă centralizăm solicitările care au venit vineri, între orele 14 şi 24", a declarat Iova luni, pentru BIHOREANUL. Aceasta a precizat că cele mai multe dintre cereri au fost transmise de PFA-uri. Data limită pentru depunerea cererilor aferente lunii martie a fost 10 aprilie.

O parte din bihoreni deja şi-au primit banii, pentru că AJPIS Bihor a plătit indemnizaţiile pentru cererile depuse pe 1 şi 2 aprilie, 618 în total.

Potrivit OUG 30 din 2020, fiecare persoană primeşte de la AJPIS echivalentul a 75% din salariul mediu brut, adică 4.072 de lei. Celelalte solicitări aprobate vor fi plătite în zilele următoare.

Bani şi pentru firme

Aşa cum prevăd OUG 30 şi 32 din 2020, firmele care au activitatea afectată de pandemia de Covid-19 trebuie să solicite indemnizaţiile de sprijin (75% din salariile de încadrare ale angajaţilor care au contractele de muncă suspendate, dar nu mai mult de 4.072 lei) la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, fără a avea un termen limită.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, până luni au fost înregistrate 1.438 de solicitări din partea firmelor din judeţ, pentru un total de 15.491 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic, iar Agenţia primeşte cereri în continuare.

Banii nu au ajuns încă în conturile firmelor. "Pregătim pentru această săptămână o primă tranşă în valoare de 5 milioane de lei, care va acoperi solicitările înregistrate până pe 4 aprilie inclusiv, adică pentru circa 700 de angajaţi", a declarat Békési pentru BIHOREANUL. După ce vor primi banii, firmele vor avea 3 zile la dispoziţie ca să îi vireze angajaţilor.

După ce Guvernul va face o rectificare bugetară, agenţiile judeţene vor primi banii pentru restul plăţilor.

Peste 3.000 de bihoreni "suspendaţi" într-o săptămână

Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a anunţat că, la data de 10 aprilie, în judeţ erau 190.228 de contracte individuale de muncă, din care 38.824 au fost suspendate. Faţă de raportarea din 3 aprilie a ITM Bihor, numărul angajaţilor bihoreni "suspendaţi" a crescut cu 3.055.

Nu se ştie cu exactitate câţi dintre aceştia au intrat în şomaj tehnic sau câţi nu mai merg la muncă din alte motive. Potrivit Codului Muncii (Legea 53/2003), contractele de muncă pot fi suspendate pentru şomajul tehnic, carantină, forţă majoră, concediu pentru creşterea copilului, concediu fără plată.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Muncă în criză: Pandemia de coronavirus a lovit crunt piaţa muncii din Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON