URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2018, 15:41

Cancerul vezicii urinare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor. Cancerele ureterale şi uretrale sunt rare.

Statisticile americane arată că anual se diagnostichează circa 52.000 de cazuri noi de cancer vezical, cu circa 9.500 de decese. Bărbaţii sunt de trei ori mai frecvent afectaţi decât femeile, boala apărând cel mai des între 65 şi 70 de ani. Studiile epidemiologice au arătat că expunerea la amine aromatice este responsabilă de creşterea incidenţei cazurilor de boală, explicând frecvenţa mai mare a cancerului vezicii urinare la fumători şi la muncitorii din industria vopselelor, cauciucului şi, în general, a celei chimice.

De asemenea s-a constatat o creştere a numărului de cazuri cu cancer urotelial la bolnavii cu nefrolitiază cronică şi la cei cu infecţii urinare cronice, la cei care consumă abuziv analgezice care conţin fenacetină şi la unii bolnavi de cancer cu alte localizări aflaţi sub tratament pe termen lung cu ciclofosfamidă.

Cele mai frecvente semne clinice ale bolii sunt hematuria macroscopică sau microscopică, la circa 75% din pacienţi. Alte manifestări sunt disuria (greutate la urinare), polakiurie (nevoia de urinare frecventă) şi incontinenţa urinară. Mai rar pot exista şi manifestări datorate metastazelor viscerale sau osoase.

ATENŢIE! Cancerul vezicii urinare este o afecţiune gravă. Orice modificare a aspectului urinii (mai ales hematuria) sau a actului micţional trebuie adusă la cunoştinţă medicului de familie, care va orienta pacientul spre serviciul de urologie în caz de suspiciune a unei tumori vezicale.

REŢINEŢI! Boala se diagnostichează în serviciul specializat de urologie, unde se efectuează şi tratamentul. Aparatura medicală actuală permite depistarea precoce a bolii prin metode nesângerânde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON