URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Octombrie 2018, 11:20

Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin. Din cele peste 100 de tipuri de HPV descrise până acum, peste 35 au tropism pentru mucoasa anogenitală.

Există tipuri cu risc scăzut (care provoacă condiloame acuminate) şi tipuri cu risc crescut, oncogenice, întâlnite în cancerul de col uterin, dar şi cel de vulvă sau vagin. Unele din virusurile specifice pentru mucoasa genitală pot infecta şi alte mucoase (tractul respirator, cavitatea bucală sau conjunctivele).

În prezent termenul de "infecţie" a fost extins, incluzând şi leziunile precanceroase sau chiar leziunile canceroase ale colului uterin, cancerul de col uterin fiind considerat ca o boală cu transmitere sexuală.

Studiile epidemiologice şi de biologie moleculară arată că infecţia cu tipurile de HPV cu risc crescut reprezintă cauza cancerului de col uterin (studiile epidemiologice şi virusologice au confirmat că cel puţin 95% din toate cancerele scuamoase ale colului conţin ADN-HPV). Transformarea malignă presupune şi existenţa unor cofactori: fumatul, contraceptivele orale, razele ultraviolete, sarcina, alte boli cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonococul), infecţia cu HIV/SIDA şi un comportament sexual atipic (parteneri multipli, contact sexual înainte de 16 ani).

ATENŢIE! De cele mai multe ori infecţia cu HPV este asimptomatică, având o durată medie de 8 luni şi nu lasă niciun fel de sechele. Papiloamele din zona genitală sunt asemănătoare florilor de conopidă, cu dimesiuni variind de la 1-2 mm la zeci de centimetri. La femei pot apărea pe vulvă, clitoris, vagin, anus sau coapse. La bărbaţi se pot întâlni pe vârful penisului, scrot, anus şi coapse. Sunt foarte contagioase şi se transmit prin contact sexual. Rareori (mai ales când au dimensiuni mici) pot dispărea spontan, dar de cele mai multe ori necesită intervenţia medicului, fiind tratate de ginecolog sau dermatolog (unguente care se aplică local, antivirale sistemice, electrocauterizare sau chiar intervenţie chirurgicală). Chiar şi după ce au fost complet vindecate, papiloamele pot reapărea în zona iniţială sau în altă parte.

REŢINEŢI! Pe plan mondial, cancerul de col uterin reprezinta a 2-a cauză de mortalitate prin cancer la femei. Deşi frecvenţa şi mortalitatea sunt ridicate, cancerul de col poate fi prevenit şi vindecat cel mai eficient dintre toate cancerele. Programele de screening pentru cancerul cervical urmăresc descoperirea leziunilor premaligne şi se bazează în continuare pe examenul citologic (testul Papanicolau). Din cauza legăturii puternice dintre infecţia cu anumite subtipuri de HPV şi apariţia cancerului cervical, s-a introdus testarea HPV.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON