URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2023, 09:01

Campionul Bihorului: Cine este Alex Creț, desemnat pentru a treia oară sportivul anului în Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alex şi-a petrecut săptămâna trecută la munte, în Austria, dar nu la schi, ci în cantonament. Sportivul orădean n-are timp de vacanţe, pentru că ştie că trebuie să-şi sacrifice dorinţele acum, ca să fie împlinit în viitor. 

"Sunt cu gândul doar la calificarea şi câştigarea unei medalii la Olimpiada de la Paris", mărturiseşte tânărul de 20 de ani, recent desemnat, pentru a treia oară, sportivul anului în Bihor.

Din tată-n fiu 

Când era încă în clasele primare, Alex Creţ a "testat" toate sporturile despre care credea că i-ar putea fi pe plac. A încercat să dribleze pe terenul de fotbal, a sărit în bazinul de înot, a aruncat la coşul de baschet, dar parcă nimic nu-l atrăgea suficient de mult.

 

În ziua în care s-a îmbrăcat în kimono, copilul de 10 ani a simţit că asta i se potriveşte cel mai bine. "Poate e şi ceva genetic", spune Alex, zâmbind. Tatăl lui, Florin Creţ (în fotografie, alături de Alex), a practicat judoul, aşa că n-ar fi de mirare ca pasiunea pentru artele marţiale să i se fi transmis şi juniorului. 

De altfel, tocmai pentru că tatăl lui a fost judoka, Alex a ezitat să îşi înceapă viaţa de sportiv cu această disciplină şi a căutat să descopere alte sporturi. N-a vrut să devină luptător doar pentru că aşa a fost şi tata, dar, până la urmă, şi-a dat seama că judoul îi curge prin vene...

Palmares de campion

De când a început sportul, Alex s-a lăsat pe mâna antrenorului Emil Morar, un reputat profesor orădean, care a pregătit numeroşi campioni. De dragul judoului, copilul Alex s-a mutat şi de la şcoala de cartier unde învăţa la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, ca să poată să se antreneze cât mai mult cu putinţă. Medaliile au început să apară rapid. Micuţul luptător câştiga competiţie după competiţie, semn că într-adevăr era făcut pentru judo...

În sezonul 2017-2018, a început cariera internaţională. "În 2018, am câştigat prima medalie importantă, aur la Campionatele Europene de kata", explică Alex, acum în vârstă de 20 de ani. A continuat să se claseze pe poziţii bune: în 2020 a devenit vicecampion european la juniori, un an mai târziu a luat locul 5 la Mondialele de juniori, iar anul trecut, la primul concurs de tip Grand Prix, a obţinut medalia de bronz. Tot bronzul l-a luat în 2022 şi la Campionatul Mondial de Juniori din Ecuador, la categoria sa, 90 kg.

Alex Cret judoka

Legitimat la CSM Oradea, sportivul a adunat numeroase medalii şi la campionatele şi concursurile naţionale, iar anul trecut, pentru toate rezultatele adunate, s-a numărat printre cei 80 de sportivi din toată ţara pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a premiat, într-o festivitate aparte.

"Când nu mai poţi, mai poţi un pic"

Rezultatele bune de anul trecut i-au adus lui Alex şi o altă distincţie: Direcţia pentru Sport şi Tineret Bihor l-a desemnat sportivul anului în Bihor. Pentru a treia oară, căci judocanul a mai obţinut acest titlu în 2021 şi în 2019! "Mă bucur foarte mult pentru aceste distincţii. Sunt dovada muncii mele", spune sportivul.

Alex Cret

Iar când vine vorba de muncit, nu dă înapoi. În fiecare zi, de luni până vineri, Alex are câte două antrenamente, iar sâmbăta încă unul. Se pregăteşte intens, cu gândul la fiecare luptător cu care se va întâlni în competiţii. 

"Doar prin muncă poţi să ai succes. Trebuie să munceşti foarte mult, să tragi cât poţi, iar când simţi că nu mai poţi, să mai tragi un pic. Să te antrenezi mereu cu gândul la adversarul tău, ştiind că el munceşte mult, iar tu trebuie să munceşti şi mai mult", explică tânărul. 

Cu gândul la Paris

Recunoaşte, însă, că pregătirile intense pot fi uneori şi frustrante. Student în anul I la Educaţie Fizică, în Oradea, adesea nu are timp să ajungă la cursuri şi seminarii, şi îşi găseşte cu greu timp să se pregătească pentru sesiunea ce stă să înceapă. De petreceri cu colegii şi prietenii nici nu încape discuţia. "Este puţin frustrant, dar nu mă gândesc la asta. Singurul meu gând acum este să mă calific şi să câştig o medalie la Olimpiada de la Paris", mărturiseşte sportivul. 

Membru al lotului olimpic al României, Alex vrea să se califice la Jocurile Olimpice care vor avea loc în 2024 în capitala Franţei şi pentru asta se pregăteşte intens. Priveşte privarea de timp liber şi oportunităţi de distracţie ca pe o motivare suplimentară: "Mă gândesc mai mult la viitorul meu decât la prezent. Pentru orice fac acum, voi simţi satisfacţiile în viitor", crede el.

Alex Creț

Sportiv pentru totdeauna

Cu viaţa ocupată în primul rând de antrenamente, Alex nu apucă să îşi descopere alte pasiuni. Când are timp liber, dorinţele lui sunt să se plimbe ori să vadă un film bun. "Probabil m-am obişnuit aşa pentru că, fiind atât de des pe drumuri, asta e cam tot ce pot să fac", spune orădeanul.

Nu regretă nimic, însă, şi vrea ca, peste ani, când nu va mai fi un sportiv de performanţă, ci un antrenor al tinerelor talente, să privească în urmă, să poată împărtăşi experienţa lui altor sportivi şi să fie mândru de tot ce a făcut. "Cu siguranţă, sportul va rămâne o parte importantă din viaţa mea pentru totdeauna", spune Alex. Disciplina şi rigoarea dictate de viaţa de sportiv nu sunt o corvoadă, ci un stil de viaţă, care îi este pe plac.

Tânărul orădean recunoaşte şi că vrea să-şi facă părinţii mândri de el: "Tata îmi spune mereu că trebuie să fac tot ce nu a reuşit el". Un motiv în plus să continue antrenamentele chiar şi atunci când simte că nu mai poate...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cher Alex,
În viata îți trebuie și șansă nu numa ' munca și sacrificiu. Ma refer la gindul tău cu Olimpiada. Ești de admirat, oricum.
Postat 22 Ianuarie 2023, 15:48 de Simonette
Cliseele ne omoara…
Judo-ul e unul dintre cele mai nobile sporturi, un judocan e disciplinat, inteligent si non-violent, demn de o arta martiala. Ca sunt si exceptii, rare dar scoase cliseeistic in evidenta, e posibil. Era o vreme cand duceai bani de acasa sa faci sportul asta, acum un campion are traiul asigurat, cum e normal sa fie. Alex are o sansa incredibila si sunt convins ca va face tot ce-i sta in putinta sa o indeplineasca, sa devina primul campion olimpic oradean/bihorean la judo. Succes!
Postat 22 Ianuarie 2023, 10:14 de User anonimizat
Atentie Alex
Îi doresc succes acestui tânăr promițător! Dar, atentie, aceasta scoala a devenit o pepiniera de interlopi pentru multi tineneri. Sper ca proximitatea parintilor si calitatea lor casa te fereasca de aceasta perspectiva sumbră.
Postat 22 Ianuarie 2023, 09:30 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON