URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2024, 10:31

Calendarul distracției: Care este agenda principalelor evenimente din Oradea în 2024

Calendarul distracției: Care este agenda principalelor evenimente din Oradea în 2024 Foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenda de evenimente a anului 2024 reiterează festivaluri colorate şi populare, printre care FestiFall, Festivalul Medieval şi TIFF, dar calendarul cuprinde mai multe atracţii, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. 

Despre oaspeţi, organizatorii nu dezvăluie încă prea multe, însă, în cazul Sounds of Oradea, dau un indiciu: lista va fi deschisă de o soprană de renume! 

Cetate... pascală 

Bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a fost aprobat vinerea trecută şi cuprinde fonduri substanţiale pentru organizarea de evenimente: 9 milioane de lei, faţă de circa 7,5 milioane de lei în 2023.

Alexandru Chira"Ne dorim să venim cu noutăţi pentru publicul orădean şi pentru turişti", a spus directorul APTOR, Alexandru Chira (foto), într-o conferinţă de presă.

Primul eveniment din calendarul public este "Oradea ne Uneşte", o gală folclorică programată pe 20 aprilie, de Ziua eliberării Oradiei de sub ocupaţia bolşevică.

Târgul de Paşti se va desfăşura în perioada 26 aprilie - 6 mai în Cetatea Oradea şi va reuni comercianţi cu produse specifice acestei sărbători, iar fortăreaţa va fi decorată cu butaforii de sezon.

Tot în aprilie, APTOR co-finanţează concursul internaţional de atelaje de la Oşorhei şi contribuie la organizarea, în premieră, de către Filarmonică a unui concurs pentru dirijori, concertul finaliştilor fiind deschis publicului. „Conductors Orchestra este o competiție internațională de dirijori, care vor fi votați de... membrii orchestrei Filarmonicii Oradea”, precizează șeful APTOR.

Sărbătoarea cărţilor 

Luna mai se anunţă plină de evenimente. În Piaţa Unirii se va da un concert de Ziua Europei, oraşul va găzdui, în premieră, Jocurile Naţionale Special Olympics (8-11 mai), dedicate tinerilor sportivi cu dizabilităţi, va avea loc o nouă ediţie a Festum Varadinum (10-12 mai) şi una a târgului de carte Gaudeamus (15-19 mai).

„Le recomand orădenilor să participe la concertul dedicat sărbătoririi Zilei Europei. Un grup impresionant de artiști români și de peste granițe vor oferi un concert impresionant în Piața Unirii”, spune Alexandru Chira.

Conferinţele "Dilema Veche" (16-18 mai) vor aduce din nou invitaţi importanţi la Sinagoga Sion, după ce în anii trecuţi aici au sosit Sever Voinescu, George Banu şi Marcel Iureş. În fine, tineri talentaţi din mai multe ţări se vor întrece în roboţi la Robotics Championship (23-26 mai). 

Invitată surpriză

Prima lună de vară debutează cu jocuri şi personaje de poveste, căci pe 1 iunie va avea loc Festivalul Copiilor (foto jos, arhivă). Orădenii vor fi invitaţi să celebreze Ziua Mondială Art Nouveau (12 iunie), iar în perioada 14-16 iunie în Piaţa Unirii şi la Teatrul Regina Maria vor fi date spectacole în cadrul Festivalului Sounds of Oradea, printre care un regal cu invitați de renume și un spectacol de balet. "Vom avea un nume foarte mare, care vine în premieră la Oradea. Este vorba despre o soprană", spune Alexandru Chira, fără a dezvălui despre cine este vorba.

1 iunie ziua copilului Oradea

Pe 23 iunie va fi celebrat bicentenarul naşterii lui Avram Iancu (1824-2024), cu manifestări în Piaţa Unirii, şi se va ţine totodată o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau (24-30 iunie), în Cetate, cu târg de produse tradiţionale şi concerte. 

Poveşti sub cerul liber 

Festivalul Medieval din Cetate (5-7 iulie) - unul dintre cele mai populare evenimente orădene - se anunţă spectaculos, cu cavaleri, întreceri călare şi concerte, APTOR rezervând pentru el un buget de 1,5 milioane de lei.

Fanii sportului află că, în perioada 25-28 iulie, Piaţa Unirii se va transforma parţial în "plajă" şi va găzdui din nou turneul de beach volleyball. Serile de vară vor fi animate şi de proiecţii de filme în aer liber, la Oradea Summer Film (14-18 august), în parcul Cetăţii, unde vor fi instalate şi câteva food trucks. Orădenii vor fi chemaţi şi la un nou concert pop-simfonic (28 august) organizat cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice, în piaţa centrală.

Şi în acest an, tradiţiile comunităţilor minoritare vor fi sărbătorite. Astfel, sunt programate Zilele Culturii Maghiare (21 august), cu care alegorice în Piaţa Unirii, Zilele Culturii Iudaice (6-8 septembrie), Zilele Culturii Slovace (13-15 septembrie). 

FestiFall cu buget 

Filme noi, selectate la festivaluri, vor fi prezentate publicului local la o nouă ediţie a TIFF Oradea (26-29 septembrie), care ar putea aduce, ca-n alte toamne, şi actori apreciaţi în oraşul de pe Crişul Repede. 

„Alături de echipa TIFF din București ne dorim să aducem o ediție completă, cu activități conexe proiecțiilor de filme, mai multe ateliere pentru copii și adulți, petreceri în locații emblematice pentru orădeni, o gală și - de ce nu? - și conceptul film&food”, spune Alexandru Chira.

În perioada 12-15 octombrie, centrul oraşului va fi plin de fervoare, căci în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi pe străzile Libertăţii şi Vasile Alecsandri se va desfăşura Oradea FestiFall, cu concerte, food trucks şi artişti stradali. Bugetul acestei ediţii este mai mare ca în alţi ani: 1,65 milioane lei. 

Festifall 2023

Va fi reluat Oradea Nights Festival pe 2-3 noiembrie, un eveniment dedicat tinerilor, care, la prima ediţie, a adus invitaţi ca Puya, Alina Eremia şi Killa Fonic. Pasionaţii de jazz se vor putea bucura de Ora Jazz Festival (15-17 noiembrie), în timp ce folclorul va acapara Oradea Arena, în preajma Zilei Naţionale, la "România ne uneşte" (29 noiembrie). Târgul de Crăciun este programat între 29 noiembrie şi 26 decembrie, iar deocamdată nu se poartă discuţii pentru o nouă ediţie a Oraşului Faptelor Bune cu Radio ZU. 

Acesta este planul iniţial privind evenimentele din Oradea. Rămâne de văzut care vor fi surprizele... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON