URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2024, 12:51

Cale întoarsă: 190 de vehicule cu haine, anvelope şi mobilier second-hand, oprite la Borş II de Protecţia Consumatorilor, în 2023

Cale întoarsă: 190 de vehicule cu haine, anvelope şi mobilier second-hand, oprite la Borş II de Protecţia Consumatorilor, în 2023 (Imagine din arhivă, sursa: Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

190 de vehicule pline cu haine, anvelope ori mobilier second-hand, care ar fi urmat să intre în țară prin Borș II și să ajungă la firme ori asociaţii din România, inclusiv din Oradea, nu au fost lăsate să intre pe teritoriul ţării în urma controalelor făcute în 2023 de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor la punctul de trecere a frontierei. Comisarii au găsit obiecte murdare, rupte ori chiar cu viermi.

Datele au fost făcute publice, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de şeful CJPC Bihor, comisarul-şef adjunct Giani Bura, care a prezentat bilanţul pentru anul precedent.

Acesta a declarat că, de anul trecut, comisarii CJPC Bihor au o nouă activitate, în urma semnării unui protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră şi Garda de Mediu. „Toate comisariatele care se află în judeţele de graniţă au primit sarcina de a verifica vehiculele care transportă materiale textile, anvelope, mobilier second-hand, la solicitarea celor două instituţii. Noi ne deplasăm la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II atunci când suntem chemaţi", a explicat şeful CJPC Bihor.

Comisarii verifică dacă şoferii vehiculelor au actele care atestă că obiectele second-hand au fost curăţate şi dezinfectate şi apoi verifică și încărcătura.

În 2023, aceştia au efectuat 213 acţiuni de control la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, iar în 190 de cazuri vehiculele nu au fost lăsate să intre în ţară.

"În unele cazuri, din rândul transporturilor care au fost lăsate să intre în ţară, am constatat prin verificarea unor obiecte prin sondaj că nu există probleme. Totuşi, am aplicat sigilii ale CJPC Bihor pentru ca atunci când ajung în judeţele de destinaţie să fie controlate amănunţit de colegii noştri", a mai explicat acesta.

În timpul unor controale, comisarii au descoperit nereguli grave. De pildă, în 14 decembrie 2023, aceştia au găsit într-un camion o mulţime de haine murdare, încălţăminte pătate şi pături cu viermi. Acestea erau destinate unor ONG-uri din ţară, printre care s-a numărat şi Asociaţia Filantropia din Oradea. "În vehicule majoritatea produselor erau trimise cu titlu de donaţie din străinătate. Pentru persoanele care au nevoie de ajutor cred că ar fi fost neplăcut să primească aşa ceva", a mai spus comisarul-şef ajunct.

Valoarea totală a bunurilor care nu au fost lăsate să intre în ţară a fost de circa 6 milioane de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON