URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2024, 12:51

Cale întoarsă: 190 de vehicule cu haine, anvelope şi mobilier second-hand, oprite la Borş II de Protecţia Consumatorilor, în 2023

Cale întoarsă: 190 de vehicule cu haine, anvelope şi mobilier second-hand, oprite la Borş II de Protecţia Consumatorilor, în 2023 (Imagine din arhivă, sursa: Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

190 de vehicule pline cu haine, anvelope ori mobilier second-hand, care ar fi urmat să intre în țară prin Borș II și să ajungă la firme ori asociaţii din România, inclusiv din Oradea, nu au fost lăsate să intre pe teritoriul ţării în urma controalelor făcute în 2023 de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor la punctul de trecere a frontierei. Comisarii au găsit obiecte murdare, rupte ori chiar cu viermi.

Datele au fost făcute publice, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de şeful CJPC Bihor, comisarul-şef adjunct Giani Bura, care a prezentat bilanţul pentru anul precedent.

Acesta a declarat că, de anul trecut, comisarii CJPC Bihor au o nouă activitate, în urma semnării unui protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră şi Garda de Mediu. „Toate comisariatele care se află în judeţele de graniţă au primit sarcina de a verifica vehiculele care transportă materiale textile, anvelope, mobilier second-hand, la solicitarea celor două instituţii. Noi ne deplasăm la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II atunci când suntem chemaţi", a explicat şeful CJPC Bihor.

Comisarii verifică dacă şoferii vehiculelor au actele care atestă că obiectele second-hand au fost curăţate şi dezinfectate şi apoi verifică și încărcătura.

În 2023, aceştia au efectuat 213 acţiuni de control la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, iar în 190 de cazuri vehiculele nu au fost lăsate să intre în ţară.

"În unele cazuri, din rândul transporturilor care au fost lăsate să intre în ţară, am constatat prin verificarea unor obiecte prin sondaj că nu există probleme. Totuşi, am aplicat sigilii ale CJPC Bihor pentru ca atunci când ajung în judeţele de destinaţie să fie controlate amănunţit de colegii noştri", a mai explicat acesta.

În timpul unor controale, comisarii au descoperit nereguli grave. De pildă, în 14 decembrie 2023, aceştia au găsit într-un camion o mulţime de haine murdare, încălţăminte pătate şi pături cu viermi. Acestea erau destinate unor ONG-uri din ţară, printre care s-a numărat şi Asociaţia Filantropia din Oradea. "În vehicule majoritatea produselor erau trimise cu titlu de donaţie din străinătate. Pentru persoanele care au nevoie de ajutor cred că ar fi fost neplăcut să primească aşa ceva", a mai spus comisarul-şef ajunct.

Valoarea totală a bunurilor care nu au fost lăsate să intre în ţară a fost de circa 6 milioane de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON