URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2011, 08:39

Bravo pentru FC Bihor, dar vindeţi-l!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu am mai fost pe stadion de câteva luni, iar la TV urmăresc doar Naţionala şi Liga Campionilor. Nu sunt, deci, un microbist pur-sânge, dar mă bucur de promovarea obţinută de FC Bihor.

Motive sunt. În primul rând, spun cei care se pricep, echipa şi-a jucat pe teren şansele, nu a umblat cu fofârlica la arbitri. Nici nu era cine să dea şpăgi, de vreme ce Primăria şi Consiliul Judeţean nu au bugete pentru aşa ceva, iar finanţatorul privat prost ar fi să cotizeze în locul proprietarilor. Mă bucur şi pentru că, după ce ani la rând am prins în "henţ" foşti şefi ai clubului, corect e să apreciem performanţa atinsă acum fără scandaluri financiare. Patriot local ca orice provincial, mă satisface totodată că Oradea şi Bihorul vor fi mai mult promovate.

Mai merită spus, de asemenea, că sumele ce se vor învârti în zonă pot spori, începând din modestele buzunare ale fanilor ce vor însoţi aici echipe-oaspete până la sursa mai consistentă a publicitarilor şi televiziunilor. În fine, îmi face plăcere să constat că, deşi FC Bihor nu e Barcelona, conducătorii clubului au realizat că e mult mai profitabil să formezi sportivi decât să cumperi străini care nu vibrează la culorile oraşului.

Bucuria microbistului trebuie, însă, să fie strunită. Echipa a promovat, dar nu e sigur că va promova, licenţa fiindu-i contestată pe motiv de datorii, ca şi în cazul altor cluburi, abonate la primul eşalon. Altfel spus, există riscul ca FC Bihor, precum candidaţii la facultate de odinioară, să fie admis, dar fără loc. E adevărat, finanţatorii şi-au asumat o reeşalonare a plăţilor, cu grafice clare de achitare, dar... balonul e rotund. Iar dacă are chef, Federaţia poate să nu dea nici doi lei pe angajamentele luate de aceştia la Fisc.

Să zicem, totuşi, că în final, clubul nu va primi cartonaşul roşu şi că va fi lăsat să joace în Liga I. Dar chiar şi asta complică teribil lucrurile, căci licenţa poate fi menţinută numai dacă în echipă şi în stadion se investesc sume uriaşe. Milioane de euro pentru jucători, antrenori şi deplasări, milioane de lei pentru nocturnă, sistem de acces cu turnicheţi, tabelă electronică...

De unde să ia Primăria şi CJ atâta bănet? Când îşi plătesc mizerabil funcţionarii, când abia au fonduri pentru cofinanţarea proiectelor dedicate unor comunităţi mai mari, nu doar microbiştilor, le poate cere cineva să taie bani de la spitale şi şcoli ca să dea pentru fotbal?

Acum doi ani, când se vorbea prima oară de revenirea lui Vizer, opinam că FC Bihor trebuie vândut cât mai repede oricui ar fi interesat. Nu mi-am schimbat părerea, ba cred că şansa nu trebuie ratată mai ales că acum preţul obţinut ar putea fi mai măricel. Chiar ajuns în proprietatea privată a cuiva, fotbalul oricum nu va înceta să fie al tuturor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Priceputule
Acum te pricepi si la finantarea fotbalului...Stau sa ma gindesc ,atunci cind ai avut mana rupta la ce te pricepeai../Poate aveai mustrari pe creerasul tau mic pt oamenii pe care i-ai nenorocit in accident Cum stai cu memoria Abrudan sivem....
Postat 11 Iunie 2011, 17:31 de crina
Idee !
De unde bani pentru echipa de fotbal ? Ia sa se faca mai putine borduri si sensurile giratorii sa nu fie la fiecare colt de strada si unde trebuie si mai ales unde nu trebuie . Nu sunt microbist , dar fotbalul este un fenomen "de masa " asa ca trebuie tratat ca atare . Apropo de sensurile giratorii : te ia ameteala cand trebuie sa treci prin "turbogiratia din Centru Civic . Mai ceva decat viteza melcului . Bani aruncati de pomana si circulatie ingreuna ta ! Mai rau de atat nu se poate ! Sau mai stii ?
Postat 09 Iunie 2011, 08:06 de marte
SLAB DE TOT
Din pacate, domnule Adrian Cris ati dat-o in bara rau de tot. Acele milioane de euro de care vorbiti vor aduce zeci de milioane in notorietatea orasului si judetului nostru. Salariile jucatorilor si antrenorilor nu pot fi suportate de catre comunitatea locala. Investitiile in stadion sunt problema dumneavoastra??? U Cluj a construit UN STADION INTREG PE BANII MUNICIPALITATII!!! Dumneavoastra ramaneti consternat de o tabela electronica si turnicheti?? A, si eterna tribuna a doua care trebuia demolata si reconstruita de 20 de ori de acum. Pentru scortosul si alde idioti ca el am urmatorul mesaj: Daca eu n-am masina ar trebui sa protestez impotriva PMO care plateste 40 de milioane de euro pe trei ani de construit parcari? parcarile respective cum vor imbunatati imaginea orasului nostru in comparatie cu o echipa in liga 1?
Postat 08 Iunie 2011, 16:32 de N-ARE IMPORTANTA
documenteaza-te
Domnilir, lasati-l in pace pe acest pseudo ziarist care scrie un articol doar sa se afle in treaba. Tovarase, te-ai documentat inainte sa arunci un articol sa-ti justifici banii ? Normativele UEFA nu lasa loc de interpretari: statul nu mai are voie sa finanteze salariile sau contractele jucatorilor, staff-ului etc. Daca nu te pricepi, de ce vorbesti fara tine ? Exemplele Franta , Germania , Austria unde primariile finanteaza infrastructura clubului care ramane tot in proprietatea statului tie nu-ti spune nimic , nu ? Cu aceste investitii in stadion 20 de ani iarasi nu mai ai treaba si poti organiza si alte manifestatii de amploare care-ti suplimenteaza veniturile la buget.,dar e greu sa gandesti putin. In plus, daca vinzi cu totul o echipa de traditie, aia doar a tuturor nu mai este tovarase. Finantatorul isi incheie socotelile daca vrea si pune lacatul pe 100 de ani de traditie cum s-a intamplat la Urziceni , Timisoara, Resita, Uta etc. Pune mana si documenteaza-te ziaristu' lui peste si dupa aia da-ti cu parerea neinteresanta.
Postat 08 Iunie 2011, 14:13 de membru PNO
...
Oricum am lua-o si am invarti-o, stadionul, baza de pregatire tot orasul ttrebuie sa o faca. La cluj s-a facut stadionul lui U de catre primarie si cj, la ploiesti la fel, stadionul national la fel, e facut de primaria bucuresti si guvern. Pasckany e doar o exceptie in fotbalul romanesc. Iar daca noi vom tot astepta o exceptie ca asta, vom asteptamult si bine. miliardarii bihoreni nu baga bani in fotbal, o puteau face de multi ani deja. Deci, pana la descalecarea lui fat frumos, singura solutie e parteneriatul public - privat, exact ca acum. Domnule Cris, oricum prin regulamentul uefa nu mai este permis ca salariile fotbalistilor sa fie platite din bani publici. Banii publici se pot folosi doar pentru intretinerea/modernizarea bazei sportive. Inca o data, ideal ar fi sa vindem echipa, dar nu uitati ce patroni a mai avut dupa 90 si nu uitati ce specimene au vrut sa o cumpere anul trecut.
Postat 08 Iunie 2011, 11:53 de unu
iar incepi
Deci... milioane de euro pentru jucatori? Ai citit contractul cu liberty sau doar printre randuri? Jucatori, salarii, antrenori,.... suportate de Vizer. Iar infrastructura...care costa milioane de euro ramane orasului. Nu pot sa cred ca nu te doare ca Clujul, Ploiestiul, Mediasul au stadioane noi, iar noi o tribuna pe care nu o putem demola.
Postat 08 Iunie 2011, 11:29 de jorgensen
DONAT !!
Chia si donat e un castig pentru PMO caci nu mai trebuie cheltuiti bani de la buget pentru jocul cu lopta! nU MI SE PARE NORMAL SI CORECT SA FURI BANI DE LA INVATAMANT, SANATATE, INFRA STRUCTURA si sa-i bagi in jocuri de , fotbal ........ !!! nu paltim taxe din munca ca uni sa se joace !!! si altii (putini) sa se distreze!!! JOS BUGETAREA FOTBALULUI
Postat 08 Iunie 2011, 11:16 de scortosul
Total de acord
Sunt total de acord cu cele expuse in articol. Si eu ma bucur pentru promovarea echipei, dar nu pot fi de acord cu sustinerea ei de catre PMO si CJB. Maximum as putea intelege investitii in stadion (care ar trebui apoi inchiriat proprietarului echipei). Insa putini inteleg ca finantarea echipei costa mult si ca nici municipalitatea nici judetul nu are bani de aruncat. Vedeam chiar dupa promovare comentatori pe diverse siteuri satisfacuti ca autoritatile vor fi obligate sa scoata banul. (Ma ingrozeste faptul ca sunt concetatean cu asemenea persoane). Banul public trebuie respectat, si desi intr-o minima masura as fi de acord cu acordarea de facilitati echipei, nu pot accepta ca ea sa fie finantata din banii mei, din banii tuturor. Prioritati sunt altele: parc industrial, valorificarea apei geotermale, crearea de parcuri si parcari, piste de biciclete si chiar terenuri de sport accesibile tuturor.
Postat 08 Iunie 2011, 09:40 de Alex S
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON