URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2020, 13:49

“Bomba” lui Mang: Cere prefectului să anuleze votul pentru bugetul Consiliului Judeţean, acuzând că PNL a avut trei consilieri în conflict de interese

“Bomba” lui Mang: Cere prefectului să anuleze votul pentru bugetul Consiliului Judeţean, acuzând că PNL a avut trei consilieri în conflict de interese Ioan Mang îi acuză pe consilierii judeţeni de la PNL că nu au recunoscut în şedinţă că trei dintre ei sunt în conflict de interese
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, prevesteşte că victoria PNL din şedinţa de miercuri, în care a votat bugetul judeţului cu propriile amendamente, nu va fi de durată.

Liderul PSD Bihor a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, că va cere prefectului Dumitru Ţiplea să nu dea aviz de legalitate pe hotărârea cu bugetul, pe motiv că trei consilieri de la PNL erau în conflict de interese şi, de fapt, nu trebuiau să îşi dea votul, ba chiar trebuiau scoşi din cvorumul şedinţei.

"Bomba" lui Mang

Mang a invocat articolul 228 din Codul Administrativ, care prevede că alesul local aflat în conflict de interese are obligaţia să se abţină de la emiterea ori adoptarea unui act administrativ sau juridic care ar putea produce un folos material, printre alţii, pentru sine ori pentru soţ / soţie sau rudele de până la gradul II inclusiv. Codul Administrativ prevede că "în exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. 1 are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei" şi că ulterior acestui anunţ consilierul nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii.

"Alineatul 4 este bomba: actele administrative emise sau actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alineatul 1 sunt lovite de nulitate absolută", a declarat Ioan Mang, cu vădită satisfacţie.

Şeful PSD Bihor a arătat că cei trei consilieri care nu trebuiau să voteze bugetul judeţului sunt: Cornel Borza, care este şi angajat a Teatrului Regina Maria şi "prin votul pe care l-a dat ieri, a votat bugetul Teatrului, în care era şi capitolul salarii, deci venituri pentru sine", Mihai Toderici, "a cărui soţie lucrează în Consiliul Judeţean şi s-a creat un avantaj pentru ea", şi Ioan Câmpan, care are nora angajată la CJ, iar "nora este un afin, dar Câmpan a votat bugetul, deşi era în conflict de interese".

Mang a precizat că cei trei trebuiau să iasă din cvorumul şedinţei, aşadar PNL ar fi avut maximum 14 voturi. "Înainte de Codul Administrativ (n.r. intrat în vigoare în vara anului trecut), erau tot în conflict de interese, dar puteau să se abţină la vot, şi erau în cvorum. Acum trebuiau să iasă din cvorum. (...) Chiar dacă hotărârea ar fi trecut fără voturile lor, dar nu ar fi trecut, actul administrativ este lovit de nulitate absolută. Potrivit Codului Administrativ, cei trei pot fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie pentru că nu au anunţat, dar nu cred că stau ei în asta", a declarat Mang.

Amatorii de la PNL

"Problema este că noi (n.r. conducerea executivă a CJ Bihor) anul trecut am fost purtaţi în instanţă de un consilier, Călin Gal, care vorbea de ilegalităţi, şi ieri nu a scos niciun cuvânt", a declarat Mang, cu referire la procesul pe care anul trecut PNL-istul Gal l-a deschis, tot pentru anularea bugetului, acuzând că au votat PSD-işti în conflict de interese, mai precis Stela Babău (directoare ADI Ecoland) şi Bujor Chirilă (director ADI Ecolect).

Întrebat de ce nu a reclamat el însuşi conflictul de interese în timpul şedinţei de miercuri şi a permis să se ajungă în această situaţie, Mang a avut un răspuns de-a dreptul halucinant: "Din păcate, îmi asum o mare vină la treaba asta. Pe fondul tensiunilor create în şedinţa de ieri, cu toate că seara mă pregătisem pe acest subiect, am uitat complet. L-au uitat şi colegii mei jurişti". Un argument greu de crezut, mai plauzibil fiind că Mang fie n-a aflat de prevederile Codului Administrativ decât după şedinţă, fie a vrut să se ajungă în această situaţie, de a cere anularea hotărârii.

Mang a spus că, dacă Ţiplea – un fost liberal – nu va anula hotârârea de miercuri în termen de zece zile, el personal va ataca în instanţă documentul. În această situaţie, însă, bugetul votat de PNL şi ALDE va rămâne în vigoare.

"În mod normal, ar trebui să se anuleze hotărârea, să facem o altă şedinţă de Consiliu Judeţean, în care să se respecte legea şi să votăm bugetul", a declarat vicepreşedintele social-democrat.

Acesta n-a ezitat să-i acuze pe liberali de lipsă de profesionalism: "Amatorismul ăsta arată ce s-ar putea întâmpla dacă la conducerea CJ ar fi iar PNL, cum a mai fost 8 ani. În afară de brambureală, nimic nu ar putea face".

"Primarii PSD nu se vând"

Pe de altă parte, Mang a mai acuzat că amendamentele votate de PNL la bugetul judeţului, cu sprijinul consilierului ALDE Julien Mateaş, sunt alte dovezi de amatorism, deoarece nu ar fi justificate.

De pildă, despre cele 3 milioane de lei primite de Aeroport (un milion mutat din bugetul Şcolii Populare de Arte Francisc Hubic, respectiv 2 milioane de lei de la Agenţia de Dezvoltare Durabilă), Mang a declarat că sunt mutări inutile. "Însuşi managerul Aeroportului a spus că nu are nevoie de aceşti bani, că nu i-a cerut", a spus vicele CJ Bihor.

De asemenea, a susţinut Mang, primarii din judeţ au primit mai mulţi bani decât au cerut şi acum nu ştiu ce să facă cu ei! "Legea spune foarte clar că banii se dau pe baza solicitărilor de la primării. Aştileu (n.r. comună condusă de primarul PNL Ionuţ Lazăr), de exemplu, a primit 450.000 de lei. Dar ştiţi cât a cerut? 100.000", a declarat Mang.

Apoi, a dat şi două exemple de comune conduse de primari PSD care, de asemenea, au primit mai mulţi bani decât au cerut: Nojorid, unde s-a alocat 450.000 lei, în loc de 200.000 lei, cât a solicitat primarul social-democrat Petru Baba, respectiv Lăzăreni, unde de asemenea primarul PSD Cristian Paul a cerut 200.000 lei şi a primit 450.000 lei.

"Au făcut cei de la PNL un joc murdar, au lăsat să se creadă că primarii pot fi cumpăraţi. Primarii PSD, i-am spus şi lui Ilie Bolojan telefonic săptămâna trecută, nu pot fi cumpăraţi, nu se vând şi nu se cumpără de către nimeni", a declarat Mang, adăugând că are încredere în toţi primarii PSD din Bihor şi că este convins că nimeni nu va "migra" către PNL.

Citeşte pe aceeaşi temă: UDMR şi PSD, în minoritate la CJ Bihor: PNL şi ALDE au mutat 8,7 milioane lei de la bugetul Judeţului şi ONG-uri la DGASPC şi Aeroport

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vai de mintea consilierilor județeni ori locali ...
... care atâta habar nu au de lege, încât votează ce bani să intre ca ei să trăiască mai bine în structurile subordonate !?! Problema e mai gravă de atât, pentru că nu are ce căuta într-un consiliu de "aleși" ... un angajat al unei instituții ierarhice inferioare, pentru că e similar cu a da cu capul și cu piciorul în același timp într-o minge !?!
Postat 05 Martie 2020, 22:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON