URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2012, 14:29

Bolojan, referitor la candidatura lui Matei: "Orădenii vor vota pentru proiectele oraşului, nu împotriva lor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipă mare

Cei 13 reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC care vor concura în Bihor pentru câte un loc în Senat şi în Camera Deputaţilor şi-au depus marţi actele de candidatură la Biroul Electoral Judeţean, dosarele fiind înmânate preşedintelui BEJ, judecătorul Antik Levente, de către preşedintele PNL Cornel Popa, în prezenţa omologului său de la PSD, Ioan Mang, a celui de la PC, Traian Bodea, dar şi a preşedinţilor organizaţiilor municipale ale liberalilor, Ilie Bolojan, şi social-democraţilor, Ovidiu Mureşan, precum şi a unui număr considerabil de consilieri locali şi judeţeni ai USL.

Dosarele, depuse în patru exemplare, conţin pentru fiecare candidat, aşa cum cere legea, o adeverinţă de nominalizare din partea USL, o declaraţie a fiecărui candidat conform căreia acceptă candidatura, o declaraţie notarială că nu au colaborat cu fosta poliţie politică (pentru cei născuţi până în anul 1979) şi, în fine, o chitanţă care să ateste că au achitat contravaloarea a cinci salarii medii, adică 3.500 lei, ca garanţie pentru "seriozitatea" candidaturii, iar asta întrucât tot legea încearcă să descurajeze candidaturile fără şanse, după alegeri cei care nu obţin un anume număr de voturi nemaiprimind suma depusă.

Ţinta: 10 la 3

După consumarea formalităţilor birocratice, reprezentanţii USL au dat declaraţii, cel mai optimist fiind preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, care a afirmat că scopul alianţei este câştigarea cu 50% plus unu a scrutinului în 10 colegii din cele 13 ale judeţului, locul întâi nefiind ţintit doar în colegiul 1 Senat şi colegiile 1 (Marghita) şi 2 (Săcueni) Deputaţi, zone unde populaţia maghiară este net majoritară, votând în mod tradiţional cu candidaţi ai formaţiunilor maghiare.

"Este de datoria noastră să "închidem" (n.r. - prin câştigarea cu 50% plus unu) toate celelalte colegii din judeţ, astfel că avem şi datoria de a ne conjuga toate eforturile", a spus Cornel Popa, referindu-se la faptul că membrii celor trei partide componente ale alianţei, PNL, PSD şi PC, trebuie să "tragă" împreună pentru îndeplinirea ţintei propuse.

Proiectul e pentru Oradea

În condiţiile în care cu o zi înainte fostul PDL-ist Mircea Matei şi-a anunţat intrarea în PPDD şi candidatura în colegiul 8 Oradea, unde vrea "să rupă voturile USL", liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, care a asistet şi el, discret, la eveniment, a fost întrebat cum va evita acest lucru. Primarul Oradiei a răspuns, însă, că deşi candidaţii USL nu îşi vor ignora competitorii, aceştia au ca scop să-i conştientizeze pe orădeni că de votul lor depinde cum vor trăi în următorii patru ani, şi mai ales dacă proiectele de dezvoltare a oraşului vor fi susţinute sau nu din viitorul Parlament şi de către Guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 9 decembrie.

"În această campanie noi avem un singur proiect, nu unul îndreptat împotriva altora sau unul în care să ne ferim unii de alţii, ci un proiect prin care vom explica orădenilor că dacă la alegerile locale au votat un primar şi o echipă, atât pentru ceea ce s-a făcut în mandatul trecut, cât şi pentru ceea ce ne-am propus să facem în mandatul acesta, atunci trebuie să fie conştienţi că singura opţiune raţională de vot este să voteze echipa care susţine Oradea, echipa USL, pentru ca proiectele pe care le avem să fie finanţate şi aplicate cât mai repede. A nu înţelege acest lucru sau a nu merge la vot înseamnă a nu înţelege miza acestor alegeri şi a nu înţelege proiectele pentru acest municipiu", a spus Bolojan.

Restul, pe furiş

Până în prezent, şi-au mai înregistrat candidaturile la Biroul Electoral Judeţean UDMR, PPMT, ARD şi PPDD, toate în cursul zilei de luni şi toate fără să ofere presei posibilitatea să pună întrebări candidaţilor, iar în cursul zilei de marţi a mai fost programată la BEJ înscrierea candidaţilor PRM.

În termen de 24 de ore, judecătorii ce formează conducerea Biroului Electoral de Circumscripţie trebuie să verifice dosarele şi să afişeze toate candidaturile, care pot fi contestate la Tribunal, această instanţă având 48 de ore să se pronunţe asupra contestaţiilor. Dacă soluţia Tribunalului nu mai este contestată, candidaturile rămân definitive după încă o zi.

Campania electorală va începe oficial în 7 noiembrie şi se va încheia în 7 decembrie, scrutinul fiind programat să se desfăşoare în ziua de 9 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Gibonule, minti precum respiri !
1)Nu confunda interesele tale si ale clicii dare te sustine cu interesele Oradiei/oradenilor ! Doar tu si gasca din jurul tau profiti de ,,proiectele'' pe care voi le votati si le atribuiti cui trebuie. De ce nu spune nimeni ca daca nu era Matei in fruntea ANRSC sa taie licenta electrocentrale, azi plateam Gca dublu ! Si noul sef de la ANRSC, PESEDISTUL Doru CIOCAN, a mentinut masura ! In completare cititi articolul lui Mircea CHIRILE, CE PLOAIE VINE DE LA CLUJ si veti intelege cum protejeaza/sustine usl interesele Oradiei / Bihorului !
Postat 31 Octombrie 2012, 17:50 de pinonel
Ajunge cu FURATU DE BANI PUBLICI
GUNOAIELOR ......Oricare ati fost la conducerea judetului si la Bucale v-ati vazut doar propriul interes ..Mi-e scarba de toti din toate partidele. HOTILOR DE BANI PUBLICI
Postat 31 Octombrie 2012, 14:48 de Oradean cinstit
JIGODIA JIDVEI JINGARTU
hALOOO!matei, NU MAI SEMNA CA ANONIM, euuuuu, un oradean etc, te cunoastem esti intr-adevar un anonim jalnic, un mediocru un neica nimeni..., te plictisrsti? Nu mai ai fotoliu sub kur? Nu mai ai gipan? Nu te mai primeste Pustya la usa ei? O sa ajungi iar sa canti pe la nunti...pt.un pahar de beutura! Nasol moment pentru matale! Ia de la mine1
Postat 31 Octombrie 2012, 13:43 de Elodia
CONTESTAREA LUI MATEI
MATEI MIRCEA IN PERIOADA CAND EXERCITA FUNCTII PUBLICE DE CONDUCERE AVAND IN PARALEL SI CALITATEA DE SECRETAR GENERAL IN CADRUL PDL BIHOR SE AFLA IN INCOMPATIBILITATE , POSTURA IN CARE S-A BCOMPLACUT TIMP NDE 2 ANI.ACESTA CONSTITUE UN MOTIV DE CONTESTATIE DE CARE USL TREBUIE SA UZEZE DEANDATA!
Postat 31 Octombrie 2012, 13:33 de MEMBRII PNL BIHOR!!!
FETITELOR
FRAIERILOR si GUNOAIELOR
Postat 31 Octombrie 2012, 07:51 de IOSIANUL
@Matei
Tovarase Matei Mircea, degeaba postezi pe forum.....se vede de la o posta ca esti tu. Multe palmi peste ceafa din partea oradenilor...impedecatule!
Postat 31 Octombrie 2012, 00:49 de Vijelu
10 din 9 posibile e un scor bun !?!
E bine că USL şi-a propus să câştige 150% de parlamentari, ca să ne arate în loc de scăderea cheltuielilor o creştere substanţială a numărului de senatori şi deputaţi, chiar dacă populaţia tot scade. Înseamnă că au simţul umorului încă. Să-i vedem însă ce ne vor povesti prin februarie 2013 despre ... preţul la gicacalorie, alinierea taxelor şi impozitelor, inflaţia şi cursul de schimb ... etc, etc, etc. În mod sigur şi cu astea vor ajunge tot la 150%.
Postat 30 Octombrie 2012, 21:38 de MariePri
clar
Mda, a inceput campania. Iar varsa pedelistii la greu. Sa-i vedem dupa alegeri
Postat 30 Octombrie 2012, 20:58 de eu
UNDE-I AUTOSTRADA ?
Dar mai politicienilor de Bihor care vreti votul mai ales POPA care se batea cu caramida in piept unde-i AUTOSTRADA ? Nu vedeti mai usl-istilor ca MITICII nu ne baga in seama de nici nu mai stiu sirul anilor ? Ce sprijin om mai avea cu bolo cand USL se rupe ?
Postat 30 Octombrie 2012, 20:15 de un ORADEAN
garanţie !
garantie cf L.35/2008: 5 salarii MINIME brute (5*700=3500 RON).
Postat 30 Octombrie 2012, 20:15 de Csaba B
PORCILOR
Da impotriva voastra porcilor Aceeasi politicieni infecti si gunoaie ai judetului patati cu diferite interese mai presus personale numai al oradenilor nu , POPA-cu MICULA care nici pana azi nu este executat silit pt datorii la stat din cauza unor politicieni infecti si gunoaie ca POPA CORNEL MANG -plagiatorul inseamna ca si in viata de zi cu zi fura statul prin firma de calculatoare<BODEA cu termopanele fenteza diferite biruri ale statului BOLOJAN cu abc-ul care vrea ca acuma sa distruga pe comerciantii din p-ta ROGERIUS sa nu mai vina cumparatorii de la el de la abc la piata (apropo cand mai vii Bolojane in piata Rogerius pe furis ca si duminica intreaba oamenii sa auzi cu urechile tale daca vrea modernizare) GHILEA cu constructiile care a fost pus pe net in timp ce copia la examenul de prefect asa destept este si care isi atribuia prin santaj lucrari in oras si judet MATEI care nu umbla decat sa f..a ceva ca si pe dir adj de la itm BIRO ROZI cercetata de DNA de cinstita ce este KISS cu laptele si cornul si cu constructiille care cand era presedinte la fel ca ghilea facea si asa mai departe NE-AM SATURAT DE VOI GUNOAIELOR SI FALSILOR POLITICIENI DE CARTON SI SLUGI CE SUNTETI LA ALTII RUSINE SA VA FIE VIERMILOR
Postat 30 Octombrie 2012, 19:42 de un ORADEAN
USL - PCR aceiasi mizerie!
In ce priveste cei 13 ( sa le fie cu GHINION) hai sa fim seriosi ca doar stim cine sunteti. c Cornel Popa e cel ce conduce filiala Oradea, un excroc versat si cu mult tupeu. Restul, "cei nepatati" sunt niste marionete care vor fi tinuti acolo atat timp cat sunt inregimentati si nu comenteaza. La alegerile locale Chereches umbla cu un afis ca dansa si inca doi reprezinta comunitatea neoprotestanta... in timp ce colegul Popa ii injura pe fratii dansei de mama focului ca doare sunt "sectantii lui Tarle". Pe Filip "l-au mutat" din judet, sa nu se prinda oradenii insa pe l-au uitat pe Mang. Pe mine nu m-au convins!
Postat 30 Octombrie 2012, 18:12 de Anonim
Intrebare pt Bolojan?
Domnule Bolojan cati bani ati obtinut pt oras de cand partidul dumneavoastra e la guvernare? Fiti sincer si spuneti-le oradenilor cat de mult sprijin au la USL. PSD-ul nu va sprijini proiecte in Transilvania deoarece traditional, ardelenii nu ii voteaza. PNL e o anexa a lui Voiculescu si probabil va deveni in curand dispensabil deoarece nu stiu cati membrii vor mai reusi sa stea sub conducerea unui individ labil precum Antonescu!
Postat 30 Octombrie 2012, 17:57 de A.
votati
daca nu votat USL se enerveaza bolovanul si o sa va faca pe toti idioti dupa moda lansata de Cacarau,ori voi va credeti mai destepti decit cei din teleorman si sa nu urmati calea partidului?"din gresala in gresala spre victoria finala".Tot inante tovarasi linga fratii rusi.asa sa le ajute cel de sus dupa cum se gindesc la binele nostru
Postat 30 Octombrie 2012, 17:56 de luky
pt oradeni
Oradeni nu votati USL. Nu uitati ca din cauza lor tara a facut un salt inapoi. Antonescu este un extremist periculos iar Ponta e incompetent. Degeaba se lauda Bolojan cu proiectele lui in Oradea, ca banii ii are de la UE si i-a obtinut in timpul PDL-ului. USL e foarte periculos si daca au majoritate in Parlament, totul se duce de rapa. Sunt securistii lui Voiculescu si comunistii lui Iliescu. Cei de la PNL vor sprijini orice prostie a PSD-ului deoarece Antonescu este un extremist fascist! Nu votati USL!
Postat 30 Octombrie 2012, 17:35 de Ana
pentru UN ALEGATOR
Dar mare dreptate ai!!!!!!!!!!!!!! Cred ca nu mai este nimic de zis.
Postat 30 Octombrie 2012, 15:49 de europa
ACEEASI
Aceeasi politicieni infecti si gunoaie ai judetului patati cu diferite interese mai presus personale numai al oradenilor nu , POPA-cu MICULA care nici pana azi nu este executat silit pt datorii la stat din cauza unor politicieni infecti si gunoaie ca POPA CORNEL MANG -plagiatorul inseamna ca si in viata de zi cu zi fura statul prin firma de calculatoare<BODEA cu termopanele fenteza diferite biruri ale statului BOLOJAN cu abc-ul care vrea ca acuma sa distruga pe comerciantii din p-ta ROGERIUS sa nu mai vina cumparatorii de la el de la abc la piata (apropo cand mai vii Bolojane in piata Rogerius pe furis ca si duminica intreaba oamenii sa auzi cu urechile tale daca vrea modernizare) GHILEA cu constructiile care a fost pus pe net in timp ce copia la examenul de prefect asa destept este si care isi atribuia prin santaj lucrari in oras si judet MATEI care nu umbla decat sa f..a ceva ca si pe dir adj de la itm si asa mai departe NE-AM SATURAT DE VOI GUNOAIELOR SI FALSILOR POLITICIENI DE CARTON SI SLUGI CE SUNTETI LA ALTII RUSINE SA VA FIE VIERMILOR
Postat 30 Octombrie 2012, 15:37 de UN ALEGATOR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON