URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2016, 15:08

Bolojan: Nu PNL a blocat proiectul Drumului Apusenilor, ci PSD, UDMR şi ALDE. Liberalii, dispuşi să intre la conducerea CJ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cinci zile după cea mai haotică prestaţie a reprezentanţilor PNL în Consiliul Judeţean Bihor, când au fost acuzaţi majoritatea PSD-UDMR-ALDE că ar bloca un proiect promovat tocmai de liberali în mandatul lui Cornel Popa, preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, a explicat de ce, în realitate, nu este vorba despre acelaşi proiect, dar şi ce posibilităţi există pentru ca proiectele pentru dezvoltarea judeţului să fie adoptate.

În context, el a arătat că, dată fiind majoritatea „neputincioasă” care conduce „temporar” judeţul, liberalii sunt dispuşi să intre într-o altă majoritate, solidă, care să le asigure participarea la guvernarea judeţeană. 

Drum montan, la şes

Conducerea CJ a promovat în reuniunea de luni un proiect pentru aprobarea traseului aşa-numitului Drum al Apusenilor, proiect adoptat prin Hotărâre de Consiliu Judeţean în mandatul precedent, ce ar urma să fie depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest cu menirea de a impulsiona turismul în Apuseni, finanţarea fiind convenită deja, tot în mandatul anterior, împreună cu preşedinţii de consilii judeţene ale celorlalte cinci judeţe din regiunea de Nord-Vest, în sensul ca suma disponibilă să fie împărţită egal între toate cele şase judeţe, fiecăruia revenindu-i câte aproximativ 18 milioane euro.

Deşi în legislatura precedentă din aceşti bani urmau să fie reabilitate drumuri judeţene pe traseul Beiuş - Stâna de Vale - Coada Lacului până la limita cu judeţul Cluj, în reuniunea de luni a CJ noua conducere a supus la vot proiectul modificat, introducând în el şi un tronson de aproximativ 2,5 km de drum din Salonta, motiv pentru care liberalii au refuzat să voteze proiectul astfel schimbat.

Urmarea? Coaliţia PSD – UDMR – ALDE i-a acuzat nu doar că se opun propriului proiect, ci şi dezvoltării judeţului, spunând că din cauza liberalilor proiectul nu mai poate fi depus până la 15 noiembrie. Cum se ştie, şedinţa CJ a fost regizată minuţios, la ea participând şi europarlamentarul PSD Emilian Pavel, care la rându-i i-a învinuit pe liberali că nu vor ca banii europeni să ajungă în Bihor.

Ar fi mutat banii

Ceea ce nu au fost în stare să arate chiar în timpul şedinţei consilierii judeţeni liberali a încercat preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul partidului, în care a arătat că proiectul a fost deturnat şi a avertizat că în aceste condiţii reprezentanţii PNL vor continua să se opună, iar de „blocarea dezvoltării” sunt vinovaţi tocmai PSD, UDMR şi ALDE, fiindcă majoritatea pe care au realizat-o este atât de fragilă încât nici nu-şi poate asigura adoptarea proiectelor, nici nu le discută în prealabil cu liberalii.

„Noi nu vom vota materiale sub imperiul „hai, votaţi repede, că trebuie să depunem proiectul!”, aceasta este o tehnică pe care o folosesc neputincioşii, să facă spectacol, să arate lumii că ei ar vrea să facă ceva, dar îi opresc alţii. Noi nu vom bloca proiectele judeţului, dar nici nu putem fi a cincea roată la căruţă pentru nişte oameni care temporar conduc judeţul”, a spus Bolojan.

El a precizat că liberalii nu se opun centurii municipiului Salonta, pe care coaliţia din CJ voia s-o preia pentru a o „rezolva” cu banii pentru Drumul Apusenilor, dar aceasta trebuie soluţionată fie de CNADNR, fie prin Programul Operaţional pentru Investiţii Mari, nu prin cel pentru drumul din munţi, şi a completat că există interesul ca tronsonul de drum din Salonta să fie inclus în proiect doar pentru ca apoi şi banii să fie mutaţi spre Salonta, în condiţiile în care suma de 18 milioane euro nu era suficientă nici pentru DJ-urile din zona montană.

În fine, Bolojan a precizat că este falsă susţinerea că proiectul pentru Drumul Apusenilor nu ar putea fi depus spre finanţare până la data limită, mai ales că varianta lui iniţială a fost aprobată, în mandatul precedent, printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean.

Ori, ori, ori...

Preşedintele PNL Bihor a admis că liberalii din CJ au motivat „mai încâlcit” de ce au refuzat să voteze proiectul modificat, dar a insistat că aceştia nu vor vota proiectele PSD-UDMR-ALDE doar pentru ca apoi să vadă cum banii merg în drumuri ce trec doar prin localităţi cu primari din aceste partide.

De asemenea, el a acuzat faptul că toate cele trei formaţiuni din coaliţia ce conduce CJ ştiau încă din vară că realizează o majoritate insuficientă pentru dezvoltare, în baza căreia nu fac decât „angajări (n.r. – din rândul clientelei politice), demolări şi renovări de cabinete”, iar în rest „doar gargară”. „Dacă doar pentru asta au făcut majoritate, este penibil”, a spus şeful PNL Bihor.

În această situaţie, Bolojan a spus că şefii actualei coaliţii au trei variante: fie „stau pe aceste poziţii nefăcând maximum posibil, ori sperând că vor câştiga alegerile parlamentare şi vor face ceva”, fie iniţiază o „reaşezare a majorităţii”, fie „nu se mai lamentează”.

Întrebat de BIHOREANUL ce înseamnă o „reaşezare a majorităţii” şi dacă PNL ar accepta să facă o coaliţie cu unul dintre cele trei partide, Bolojan a sugerat că ar fi dispus la „resetarea” alianţelor, pe motiv că „dincolo de simpatii şi antipatii, proiectele de dezvoltare au nevoie de o majoritate solidă şi stabilă”. În schimb, el a refuzat să precizeze cu care anume din cele trei partide ar fi mai tentaţi liberalii să se alieze în Bihor dacă se va ivi situaţia.

Citiţi pe această temă şi articolele

Circ la Consiliul Judeţean: şmecheria reprezentanţilor PSD-UDMR-ALDE şi prostia celor de la PNL au amânat un proiect început în mandatul anterior

şi

Mang: Drumul Apusenilor putea fi "Valea Prahovei de Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Master. Şefi şi şefi mai micuţi (diminutivul consacrat nu cred că ar trece de cenzură).
După ce a fost învestit cu funcţia de master chef la PNL, Bolojan a primit şi cuţitul aferent. Dacă până acum tăia bugetul oraşului după modelul Brunoise (brunoaz) folosit la ciorba pe care o reîncălzeşte (a treia oară), mai nou, vrea să taie (şi) bugetul Consiliului Judeţean, de această dată după noua modă, Julien.
Postat 05 Noiembrie 2016, 11:27 de eutanasiu
Oradea is not enough, maestre ?
Dar mai stati calmi odata, asta e, trebuie sa va multumiti cu oradea si atat. Ce mai freamat si zbuciumare ca nu poti cotropi tot hihorul, ce naiba, ai vrea sa duci gazul de la CET pana la budureasa ? Da-ne caldura in apartamente, apoi joaca-te cu compasul pe harta
Postat 05 Noiembrie 2016, 06:38 de Cristian_Pricop
plimba ursul...
... Orasul l-ai distrus, acum ai vrea sa distrugi si judetul !?
Postat 04 Noiembrie 2016, 21:12 de AgentulTermic
Asa e, birtinezule!
Cainele nu pleaca de bunavoie din fata macelariei! Eu stiu ca voi, penalii, ati fi dus-o precum in Rai daca aveati si conducerea cj! Doamne, atunci sa vezi investitii... cifrele de afaceri ale firmelor de casa ar fi explodat (nici acum n-o duc rau!, dar si datoria judetului ar fi explodat!
Postat 04 Noiembrie 2016, 16:50 de pinonel
Un text universal valabil al Ramonei Ursu – „Victor Viorel, eu nu sper să crăpi. Eu sper să faci puşcărie până crăpi!” Înlocuind ţara cu oraşul (nostru) şi pe Ponta cu Primaru`, textul pare scris la Oradea.
Da, asta sper eu, Victor Viorel. Sper să fii sănătos, în putere, mândru, aşa cum îţi place ţie să fii, să trăieşti 100 de ani, uite, chiar 200, şi să faci puşcărie până crăpi. Să ieşi de acolo când o să spun eu. Dar promit că eu o să crăp înaintea ta, aşa că n-o să spun niciodată. O să te las să crăpi acolo, după gratii, şi sper să fie lângă tine toata Mafia ta care a ucis deja ţara asta. Sper să fiţi toţi la puşcărie, să trăiţi toţi măcar 100 de ani şi să crăpaţi împreună, la fel cum aţi furat, legaţi prin celule. Da, asta sper, Victor Viorel! Mi-e scârbă că, dintr-o eroare a unui om, ai ajuns tu, un individ putred pe interior, măcinat de corupţie, un politruc comunistoid şcolit de tătuca Iliescu, un nimeni paraşutat de o grupare mafiotă până la vârful acestei ţări, să fii, deodată, o victimă care ne ţine lecţii, pe Facebook, despre moralitate. „Sunt deja extrem de obişnuit (şi vaccinat) cu atacurile de toate felurile la adresa persoanei mele şi chiar a familiei. Începând cu anul 2005, în România s-a construit treptat, dar implacabil o spirală a agresivităţii şi urii pe care nu suntem în stare să o mai oprim. Ura generează ură şi intoleranţa generează intoleranţă“. Măi, băiatule, tu ne vorbeşti nouă despre ură? Despre agresivitate? Despre intoleranţă? Tu? Un parvenit de ultimă speţă, un golănaş politic bun doar să ne furi, să ne minţi şi să ne faci de râs în toată lumea? Tu, un simbol al nesimţirii? Tu, ăla care ne-ai lăsat pe toţi în doliu? Tu, cel mai mândru dintre români, ăla care ne-ai făcut să ne urâm până şi ţara în care ne-am născut? Tu, cel care ai scos toată ura din noi, de am ieşit cu lacrimi, cu disperare, cu durere în stradă, după tragedia - deşi cuvântul ăsta e atât de mic - numită Colectiv? Tu ne vorbeşti nouă despre „spirala agresivităţii“? Tu, ăla care, la un an după ce 64 de oameni au murit, iar sute în jurul lor nu îşi vor mai reveni niciodată din coşmarul acelor flăcări, făceai glume de nesimţit pe Facebook? Tu, cel care ne spui că „Cioloş e premierul nostru emanat din flăcările de la Colectiv“?. Tu, Victor Viorel, ne vorbeşti nouă despre ură? Despre „spirala agresivităţii“? Cum îndrăzneşti tu, măi, penalule, să ne vorbeşti nouă despre intoleranţă? V-am tolerat pe tine şi pe toată Mafia ta până am ajuns să nu mai ştim de noi. V-am tolerat, zeci de ani, toate hoţiile, toate nemerniciile, toate hăhăiturile, toate glumele de politruci rataţi, toate afacerile dubioase făcute cu bani furaţi de la noi. V-am tolerat prostia, v-am tolerat toţi analfabeţii pe care i-aţi împins în toate, dar în absolut toate birouaşele instituţiilor de stat. V-am tolerat toate slugile, toţi lipitorii de afişe, toate clanurile cu care aţi furat şi pe care le vedem, acum, plimbându-şi vuitoanele şi costumaşele Armani numai prin birouri de procurori, prin săli de judecată. V-am tolerat cum aţi pus în genunchi Justiţia. V-am tolerat toate minciunile, toate promisiunile pe care niciodată nu le-aţi respectat. V-am tolerat până şi faptul că vă bateţi joc de Dumnezeul nostru. V-am tolerat tot ce poate tolera, tot ce poate îndura o fiinţă umană, de am ajuns cu ţara asta în mormânt. Nu pot pricepe nicio clipă cum de un individ ca tine mai are tupeul să iasă în faţa noastră, în faţa poporului pe care l-a umilit, jefuit, minţit, lăsat într-o durere peste care nu va putea trece vreodată. Nu pot pricepe cum de nişte scursuri ca tine mai îndrăznesc să ne ceară votul, în loc să se ascundă, de ruşine, în nişte văgăune, să nu vă mai vedem până crăpaţi şi voi, până crăpăm şi noi. Mă uit la ţara asta pe care aţi nenorocit-o. Nimic nu mai e întreg. Nimic nu mai e sfânt. Ne-aţi ucis cu bună ştiinţă. Aţi smuls totul din rădăcini, aţi schilodit Sănătatea, de am ajuns să ne fie frică de moarte să mai punem piciorul în vreun spital. Aţi năucit Educaţia. Toate jigodiile comuniste ne-au făcut, zeci de ani, legi după care sunt şcoliţi copiii noştri. Ne-aţi ţinut poporul ăsta într-o sărăcie cruntă. Aţi lovit până la sânge în ţara asta exact prin lucrurile care o puteau ridica, prin lucrurile care o puteau face să gândească, să viseze, prin lucrurile care i-ar fi putut da curaj să meargă mai departe, să aleagă drumul cel bun. Atât v-a dus capul, nemernicilor, să faceţi cu un popor, cu poporul nostru. Să îl îndobitociţi, să-l îmbolnăviţi, să îl aduceţi la o sărăcie îngrozitoare, special ca să îl puteţi manevra aşa cum aveţi chef. Pentru că ce om sărac, bolnav, lipsit de o educaţie corectă, dependent de o mizerie de ajutor social se mai poate gândi la lucruri mari, aşa cum e schimbarea în bine a ţării lui? Aţi capturat tot Sistemul prin interlopii voştri ridicaţi la rang de generali, de doctori. Toţi tâmpiţii, golanii, hoţii au ajuns să ne fie daţi drept exemple de moralitate, de profesionalism. Da, sper ca tu, Victor Viorel, şi toată Mafia ta să faceţi puşcărie până crăpaţi! Să plătiţi, măcar aşa, pentru toţi morţii, pentru toţii viii, morţi şi ei oricum. Să plătiţi pentru o ţară care a crăpat deja din cauza ta. Din cauza voastră.
Postat 04 Noiembrie 2016, 16:34 de eutanasiu
ar fi cea mai mare greseala !
Daca domnii de la CJ Bihor au reusit sa realizeze o coalitie si o majoritate, bravo lor, nu intamplator PNL si evident conducerea acestei formatiuni politice au fost izolate ... cel mai important, pentru dezvoltarea armonioasa a judetului, ar fi ca aceasta coalitie sa reuseasca sa ramana unita. Asemenea oferte de tip santaj nu-si au locul pe aceste meleaguri!
Postat 04 Noiembrie 2016, 15:44 de ClovnTrist
YOU ARE THE 1 / YOU ARE MY NUMBER 1
Aștept să văd dacă zice ceva " 1 " ......
Postat 04 Noiembrie 2016, 15:25 de TDS
TRANZACTIE....PARTINICĂ
D-le BOLOJAN, încheiați o TRANZACȚIE cu unul dintre partide și gata ! S-a rezolvat ! Doar vă pricepeți de minune la TRANZACȚII ! Ce dacă întemeiate pe falsuri, minciuni și alte cele? Cred că există o avocată foarte bună în Oradea care vă poate consilia cu succes ! Nu vă mai prefaceți, doar o cunoașteți ! Nu ea v-a consiliat și în trecut ?
Postat 04 Noiembrie 2016, 15:24 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON