Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat că actuala campanie a PSD este "cea mai murdară" de după 1990 şi, tocmai din acest motiv, vrea să explice orădenilor şi de ce minciunile răspândite despre Klaus Iohannis vor fi plătite scump, dar şi de ce orădenii au interesul să-l voteze pe acesta, nu pe Ponta, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Primarul a pus pe masă ultimele Hotărâri de Guvern prin care vicepremierul Liviu Dragnea a alocat bani pentru termoficare doar unor oraşe cu edili PSD, deşi municipalitatea orădeană a solicitat şi ea ajutor.
"Sunt în politică din 1993, dar această campanie este cea mai murdară", au fost primele cuvinte spuse de primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, cu scopul de a explica de ce se implică împotriva lui Victor Ponta şi de partea lui Klaus Iohannis.
Laşitatea PSD
Primul subiect abordat de Bolojan a fost seria de "minciuni ordinare" răspândite de PSD împotriva lui Iohannis, prin pliante asumate şi neasumate făţiş. Astfel, primarul a amintit de flyerele distribuite de Poştă, care "a devenit agentul electoral al PSD", odată cu cupoanele de pensii, despre cum va "tăia" Iohannis pensiile. "Este o minciună fără margini, dar recunosc că e greu să explici acest lucru când zgomotul Antenei 3 şi RTV este asurzitor", a spus primarul despre campania PSD "de speriere a pensionarilor".
"Această măgărie a fost asumată de PSD", a punctat Bolojan, punând apoi pe masă un alt material de campanie, la fel de plin de "minciuni ordinare", de data asta pe temele "Iohannis - 6 case", "Iohannis - vânzător de copii dovedit", "Iohannis - băsist", "Părinţii lui Iohannis locuiesc în Germania într-un castel" şi, mai nou, "Iohannis - vânzător de ţară". "De câteva zile, acest material, neasumat, căci asta este forma lor de laşitate, a apărut şi în Oradea, şi vreau să avertizăm populaţia din Oradea şi din Bihor asupra modului nenorocit în care face PSD campanie. Dar eu cred că se va întoarce împotriva lor", a spus liberalul.
Bolojan a spus că în Timiş BEJ a interzis deja distribuirea acestui material al PSD, iar reprezentantul ACL în BEJ Bihor a făcut o contestaţie identică, sperând că judecătorii vor emite o decizie tot identică.
"Să stau în boscheţi?"
Primarul a explicat şi ce consecinţe ar avea asupra orădenilor alegerea lui Ponta ca preşedinte, caz în care Guvernul va fi "asigurat tot de PSD", pentru că "Tăriceanu nu va ajunge premier în niciun caz, s-au făcut trei propuneri, e adevărat, dar fiecare acoperă o zonă de unde Ponta ar mai lua nişte voturi".
Concret, Bolojan a arătat că Guvernul PSD a alocat, pe diferite programe, fonduri pentru unele localităţi din ţară, dar pentru Oradea - deşi municipalitatea a făcut solicitări în acest sens - nu a alocat niciun leu în vederea susţinerii sistemului de termoficare, făcând acest lucru numai pentru oraşele conduse de edili PSD, ca de exemplu Focşani, Giurgiu, Piteşti etc, cu diferite motivări: fie că primăriile nu au încasat sumele prognozate din impozitul pe venituri, fie pur şi simplu au pierderi în sistemul de termoficare ori nu au combustibili.
"E anormal ca din banii pe care Oradea i-a plătit şi îi plăteşte la bugetul de stat să nu se genereze proiecte şi pentru Oradea", a spus primarul, arătând că pentru a suplini ceea ce Guvernul nu vrea să aloce, Primăria a direcţionat CET-ului 2,5 milioane euro obţinuţi din vânzarea de teren în Parcul Industrial, bani cu care s-ar fi putut face încă un pod peste Criş, încă trei parcuri de întinderea Parcului Salca ori creşterea subvenţiei la gigacalorie pentru populaţie cu 10%.
"Ce ar trebui să fac, să stau în boscheţi, ca să nu se supere reprezentanţii PSD? Sau să ies şi să le spun orădenilor ce se întâmplă?", a conluzionat primarul, pentru a fi înţeles de ce s-a implicat în campanie de partea lui Iohannis.
Preţul pomenilor: subdezvoltarea
Tot pentru a arăta consecinţele alegerii lui Ponta preşedinte şi păstrării unui Guvern PSD, Bolojan a amintit că PSD promite marea cu sarea tuturor categoriilor de cetăţeni, astfel că "dacă în fiecare lună ar fi alegeri toate ar merge ca pe roate". Atâta doar că puţini se întreabă de unde vor fi luaţi banii pentru ca promisiunile PSD să fie puse în aplicare.
"Ori Guvernul Ponta sau PSD îi va minţi pe români (n.r. - adică nu va pune în aplicare promisiunile), ori se va ţine de cuvânt, dar asta înseamnă ori că va majora taxele şi impozitele, ori că va reduce investiţiile, ori că va aplica amândouă aceste formule", a explicat Bolojan.
Liderul PNL Oradea a amintit că astă-vară Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de modificare a Codului Fiscal, pe care l-a retras în urma criticilor, deoarece prevedea creşterea impozitului pe terenurile agricole, a impozitului pe autoturismele până la 1.600 cmc şi a impozitelor pentru construcţiile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, lucruri care însă ar putea să se întâmple dacă Ponta va deveni preşedinte, iar Guvernul va rămâne al PSD.
Fiecare vot contează
Primarul a afirmat că, în condiţiile în care miza pentru toţi românii este de a alege între un om care "a făcut ceva", adică Iohannis, şi unul care "va duce România într-o fundătură", adică Ponta, îi roagă pe orădeni să se prezinte la vot în cel de-al doilea tur de scrutin şi să voteze potrivit interesului oraşului, cu Iohannis.
Bolojan a spus că se aşteaptă la o prezenţă mai mare pe 16 noiembrie, dar că va fi un vot strâns, astfel că va conta în fiecare din cele 18.000 secţii de votare din ţară chiar şi o diferenţă de 5 voturi. "Dacă vor ca şi votul lor să conteze, îi îndemn pe orădeni să voteze Klaus Iohannis, ca cetăţean, dar şi ca primar care are o responsabilitate pentru acest oraş", a spus edilul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.