URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2021, 09:30

„Bolojan, frate, fă un pas în spate!”: Concert manifest al actorilor orădeni, cu critici la adresa președintelui CJ Bihor, pe scena Teatrului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Bolojan, frate, fă un pas în spate!", aşa a început una dintre piesele cântate de actorii Teatrului Szigligeti şi Teatrului Regina Maria la concertul-manifest "Help!" de vineri seară.

Aceştia au transformat criza prin care trec în aceste săptămâni cele două teatre orădene şi Filarmonica, "ameninţate" de o reformă de şeful Consiliul Judeţean Bihor, într-un spectacol-concert presărat cu momente amuzante, dar şi cu discursuri cu mesaje puternice adresate lui Ilie Bolojan. 

Help!

Concertul-manifest împotriva planurilor CJ Bihor, susţinut în cadrul festivalului "HolnapUtán" ("Poimâine"), organizat de Teatrul Szigligeti, a adunat peste 300 de persoane în sala mare a Teatrului Regina Maria, situaţia pandemică permiţând organizarea de evenimente în limita a 70% din numărul total de scaune.

Spectatorii au ascultat, în cadrul evenimentului regizat de Novák Eszter, atât interpretarea unor melodii cunoscute, în limbile engleză, română şi maghiară, cât şi unele pregătite de actori, prin care aceştia au dorit să transmită că nu merită să fie puşi la zid de politicieni.

Seara a început cu lectura unor fragmente din scrisoarea deschisă transmisă către Consiliul Judeţean Bihor, în care artiştii au explicat de ce nu este bine ca Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat din Oradea să se unească, fiind convinşi că "independenţa instituţională este o garanţie a calităţii şi a diversităţii". De asemenea, ei au arătat şi cât de mult i-ar afecta dacă contractele lor de muncă ar fi modificate unilateral pe perioadă determinată, punându-le în pericol siguranţa, dar şi actul artistic.

Pe scenă şi-a făcut apariţia apoi actorul Răzvan Vicoveanu (foto dreapta), nominalizat săptămâna trecută la premiile UNITER pentru "Cel mai bun actor în rol principal", care l-a interpretat chiar pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

"Eu am o responsabilitate să gestionez aceşti bani, puţini, într-o formă cât mai bună, iar serviciile culturale - chiar dacă sună prost acest termen - trebuie să se ridice la nivelul oraşului Oradea", a spus el, imitându-l pe liberal la o manieră amuzantă.

Mititei pe scenă

Spectatorii i-au ascultat apoi pe actori interpretând mai multe piese celebre, cu mesaj, precum "Another Brick in the Wall" (Pink Floyd), "Let me entertain you" (Robbie Williams), "Mad world" (Gary Jules) sau "Bella Ciao", cu ale sale versuri "Şi dacă mor azi/ Să ştii nu-mi pasă/ Că am fost un partizan".

Tot prin muzică, artiştii români şi maghiari i-au transmis preşedintelui CJ că nu se lasă şi protestează în continuare. "Nu cedăm, cu zâmbetul pe buze noi protestăm/ Nu ne lăsăm intimidaţi, dansăm/ Pentru ale noastre drepturi noi luptăm", au cântat în cor, în română, artiştii, în frunte cu actorul Sorin Ionescu.

Ironizând faptul că Bolojan a declarat la începutul săptămânii că încasările instituţiilor de cultură sunt mult prea mici faţă de banii pe care acestea le primesc de la CJ, artiştii români şi maghiari au propus să vândă mititei la spectacol, iar cei care îşi cumpără abonamente să primească muştar din partea casei.

"Cică teatrul nu-i util, ca avionu` şi ca baru`. Hai că ne-a sărit muştaru`! Dacă tu gândeşti aşa, fără vrăjeală/ Du-te-n mintea ta, căci mintea ta e... nonesenţială", a cântat Anda Tămăşanu (foto stânga), pe textul scris de Gianina Cărbunariu.

Umpleţi sălile de spectacol

Artiştii orădeni au mai susţinut discursuri, fiecare în limba maternă, cu textul tradus proiectat pe un panou, prin care au criticat faptul că politicienii nu ştiu să aibă grijă de cultură, deşi aceasta ar trebui sprijinită, mai ales într-o asemenea perioadă.

"Pandemia nu trebuie să legitimizeze ducerea instituţiilor culturale într-o existenţă derizorie, dimpotrivă, una dintre consecinţele depăşirii acestei perioade trebuie să fie şi aceea de consolidare a domeniului cultural", a mai spus actriţa Anda Tămăşanu.

Colega sa, Georgia Căprărin, citind un comentariu apărut pe rețelele de socialziare, a făcut apel la orădenii care îi susţin pe artiştii care "se simt în amenințați" să vină în număr mare la spectacole şi concerte, pentru a demonstra politicienilor faptul că Oradea are nevoie de cultură. „Sunt de partea oamenilor de cultură bihoreni, indiferent de domenii. Personal mă implic în viața culturală autohtonă, dar celor care răgușesc criticându-l pe Bolojan, le recomand o soluție atât de simplă, încât vor le face ochii cât farfuriile și vor cădea pe spate. Frate, umpleți sălile de teatru și concerte și așezați-vă la cozi interminabile la casele de bilete ale muzeelor sau la intrările în galeriile de artă. Lăsați internetul și televizoarele și înghesuiți-vă la teatru, filarmonică, muzee și galerii de artă. Vedeți cât e de simplu?”, a spus ea. 

La final, toţi cei de pe scenă au interpretat din nou hit-ul celor de la Pink Floyd, iar publicul i-a aplaudat, cântând alături de ei. Emoţia i-a cuprins pe mulţi dintre artişti, care au lăcrimat pe scena Teatrului.

Criză culturală

Protestul artiştilor orădeni a pornit în urmă cu aproape o lună, după ce, într-o discuţie cu Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor le-a spus acestora că îşi propune să unească cele trei instituţii de cultură (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti și Filarmonica de Stat Oradea), precum şi să-i treacă pe angajaţi pe contracte de muncă determinate de un an.

Artiştii au declarat public că sunt împotriva acestor planuri, iar în 21 mai au ieşit la un manifest artistic în Piaţa Unirii, interpretând momentul "Anatevka" din spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", cel care prezintă izgonirea evreilor din Ucraina, vrând astfel să arate cum se simt iznoniţi, la rândul lor, din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Erata
..."nu trebuie să mănâncă si gura lor ceva".
Postat 06 Iunie 2021, 10:17 de marginan
Nu stiu
Nu stiu ce cred "artistii" despre sine, banuiesc ca se considera buricul pamantului, or ei sunt niste amatori pe langa ce ofera televiziunea si, mai ales internetul, niste bieti histrioni care-ti stanesc mila prin prestatiile patetice, in sensul englezesc al cuvantului(citeste jalnice), cu care ne "rasfata". Poate parea exagerata evaluarea mea, dar acesta este adevarul. Asta nu inseamna ca "nu trebuie sa manance si gura lor" ceva.
Postat 06 Iunie 2021, 09:25 de marginan
Blovane, frate :))
Bolovane frate / Ti-au dat-o cultii pe la spate ! ;)))
Postat 05 Iunie 2021, 17:06 de Silver_Cat
"Bolojan, frate".
Frate cu dreacu'.
Postat 05 Iunie 2021, 13:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON