URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Regia lui Bolojan: Dezbateri aprinse iscate de intenția șefului CJ Bihor de a-i trece pe artiști pe contracte anuale

Regia lui Bolojan: Dezbateri aprinse iscate de intenția șefului CJ Bihor de a-i trece pe artiști pe contracte anuale ALĂTURI DE COLEGI. Mai mulţi actori români, între care Marius Manole, Silviu Biriş şi Emilia Popescu, şi-au adăugat pozei principale pe reţelele de socializare "rama" pe care scrie "Susţin artiştii orădeni"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a devenit zilele trecute un "regizor" neinvitat şi nedorit, care vrea să-şi impună viziunea rece şi calculată asupra felului în care instituţiile de spectacole din Oradea îşi desfăşoară activitatea.

Ideile sale, prezentate deocamdată doar în spatele uşilor închise, sunt criticate deja de directori de teatru, dirijori, dramaturgi, artişti plastici şi actori cunoscuţi din România...

Bolojan la teatru

La începutul lunii, Ilie Bolojan le-a spus managerilor instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Bihor (Teatrul Regina Maria - trupele Iosif Vulcan şi Arcadia, plus Ansamblul Crişana, Teatrul Szigligeti - cu trupele de adulţi şi copii, respectiv Ansamblul Nagyvárad, Filarmonica de Stat) că ţinteşte aplicarea unor reforme radicale în modul de funcţionare a acestora.

Aflând de veste, actorii Teatrului Regina Maria i-au solicitat o întâlnire, Bolojan a acceptat-o şi le-a destăinuit că plănuieşte să-i treacă - poate chiar de la 1 iulie - pe toţi actorii şi muzicienii pe contracte de muncă pe perioade determinate, urmând un model folosit în unele ţări europene.

Plus, de asemenea, unirea celor două teatre şi a filarmonicii într-o singură instituţie.

Pentru dinamizare

Prima măsură s-ar lua pentru a dinamiza activitatea actorilor, muzicienilor şi folcloriştilor şi pentru a elimina trândăvia, căci la finalul fiecărui an aceştia ar urma să fie evaluaţi.

De altfel, noua conducere a CJ Bihor îşi doreşte şi un program mai bogat de spectacole de teatru şi concerte, inclusiv în aer liber, pentru orădeni şi turişti.

Cea de-a doua măsură, privind unirea într-o instituţie al cărei nume încă nu se cunoaşte, ar fi dorită pentru eficientizare financiară, prin folosirea unor departamente unice de contabilitate, asistenţă tehnică şi administraţie.

Artişti ţinuţi din scurt

"Partitura" lui Ilie Bolojan nu a căpătat încă o formă scrisă. Totuşi, pe bună dreptate, anunţurile făcute de acesta i-au speriat pe artiştii locali.

Colectivele Teatrului Regina Maria, Filarmonicii de Stat şi Teatrului Szigligeti au trimis pe rând, săptămâna trecută, scrisori către Bolojan şi, în special, către consilierii judeţeni, practic cerându-le acestora din urmă să nu voteze reformele.

Artiştii aduc şi destule argumente. Unul este că prin trecerea la contracte scurte şi adoptarea unui stil de lucru "pe proiecte" se renunţă la trupe sudate şi, odată cu ele, la un repertoriu bogat.

Apoi, autorii invocă pericolul decimării trupelor de teatru şi a orchestrei filarmonicii, deoarece unii vor alege să plece, căutând locuri mai stabile în care să se poată desfăşura.

La mâna managerului

Ar mai fi şi nesiguranţa financiară, căci, spre exemplu, fără un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, angajaţii nu-şi vor putea lua un credit mai "serios".

Dar, mai cu seamă, actorii şi muzicienii se tem că vor ajunge la mâna unui manager, poate numit politic, care va putea scăpa uşor de ei, prin evaluări nu chiar corecte sau alegând proiecte care să nu-i includă, ştiute fiind subiectivismul, arbitrariul şi orgoliile care caracterizează lumea cultural-artistică.

Cât despre unirea Teatrului Regina Maria cu Teatrul Szigligeti şi cu Filarmonica de Stat, artiştii o consideră o "schilodire" a culturii locale şi un experiment dăunător, care ar putea crea haos şi ar opri brusc tradiţia importantă a celor trei instituţii.

Matei Vişniec, alături de orădeni

Schimbările dorite de Ilie Bolojan sunt criticate de voci din comunitatea locală, dar şi de actori, regizori, directori de teatru, muzicieni, dirijori şi artişti plastici din ţară şi din străinătate.

Nume importante s-au pronunţat împotriva iniţiativelor, unii critici semnând totodată petiţia "Solidari cu artiştii din Oradea", care până sâmbătă adunase peste 3.000 de semnături.

"Investiţia în cultură are un alt sens decât cea în lumea afacerilor, "profitul" nu este imediat şi nici nu trebuie aşteptat, el ţine de formarea spiritului civic, de cultivarea minţii şi de îmbogăţirea sufletească", a scris poetul şi dramaturgul Matei Vişniec, stabilit în Franţa, după ce a semnat petiţia.

Artistul şi jurnalistul Dan Perjovschi, ale cărui lucrări au fost prezentate în galerii din toată lumea, a criticat şi el iniţiativa.

"A găsit Bolojan salvarea bugetului judeţean. După ce a ras biblioteca de cartier, acum comasează teatrele cu filarmonica. Exact la cultură se pierd banii cei mulţi...", a comentat el, sarcastic, distribuind informaţiile prezentate de BIHOREANUL pe această temă.

Solidari

Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, a observat că modelul european nu poate funcţiona acum în România.

"Ce propune dl Bolojan la Bihor, prin comasarea celor două teatre cu filarmonica, nu are niciun sens. Exact cum Bihorul nu-şi poate face propriul sistem de protecţie socială şi mobilitate profesională a artiştilor, propriile tipuri de contracte, diferite de cele "naţionale" (dar "ca-n Franţa" sau "ca-n Germania"), nu-şi poate face nici propriul sistem de funcţionare culturală", a scris aceasta.

Între cei care şi-au exprimat solidaritatea faţă de artişti se numără actorii Marius Manole (foto), Mihai Călin, Emilia Popescu, Paula Chirilă, Silviu Biriş (care a şi întrebat: "Domn’ Ilie, când ai fost ultima dată la teatru?"), directorii de teatru Erwin Şimşensohn şi Vlad Massaci, precum şi dirijorii Ciprian Marinescu (stabilit în Japonia) şi Josef Suilen (Olanda).

Deocamdată, Bolojan nu şi-a argumentat public ideile. Rămâne, deci, de văzut în viitorul apropiat în ce măsură "piesa" lui va suferi modificări, dat fiind că este hulită dinainte să ajungă măcar la faza repetiţiilor...


"Oradea are posibilitatea de a fi un oraş diversificat, deschis, care oferă un mediu prietenos. Cu 10 ani în urmă, trupa română şi cea maghiară s-au bucurat împreună, în cea mai mare prietenie, de înfiinţarea celor două instituţii de sine stătătoare. Pe de o parte, propunea un management financiar mai viabil, iar pe de altă parte susţinea acceptare şi recunoaştere deplină a comunităţilor conlocuitoare. A fost un moment care a însemnat foarte mult pentru minoritatea maghiară din Bihor, o comunitate mândră de teatrul care joacă în limba ei maternă şi mândră totodată de un mediu care a permis înfiinţarea acestuia"

Fragment din scrisoarea deschisă a Teatrului Szigligeti


ESTE PREMATUR
Spectacole "mai bune"

În timp ce preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, s-a aflat în concediu, vicepreşedinţii Mircea Mălan şi Călin Gal au fost întrebaţi miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, despre viitoarele reforme din mediul artistic. A răspuns doar Călin Gal, spunând că deocamdată nu există un proiect care să vizeze aceste schimbări.

"Nu vreau să comentez aceste treburi. În momentul de faţă nu există un proiect în acest sens. Bineînţeles că pentru a avea un astfel de proiect trebuie să avem la bază nişte date clare. Este prematur, nu putem discuta de o astfel de comasare", a spus Gal.

El a adăugat, totuşi, folosind un limbaj de lemn, că e loc de mai bine în instituţiile de spectacole din Oradea: "Din practica pe care am studiat-o şi o vedem în Europa, este clar că există posibilitatea de a face nişte spectacole mai bune, de a duce acest act cultural spre beneficiari în condiţii mai bune".

Ce înseamnă "mai bune", vicele n-a mai explicat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vorbărie degeaba…
1. Măsurați eficiența unui spital prin mărimea cimitirului din spatele său sau prin cele câteva miracole săvârșite? 2. Măsurați eficiența unei școli prin numărul de abandonați sau prin numărul de olimpici? 3. Măsurați Barcelona și Real prin Messi și (ex)Ronaldo sau și prin cei care ocupă celelalte posturi? 4. Care-i diferența între un club „istoric” (de pildă CFR Cluj) și unul „pe proiect” (de pildă Unirea Urziceni), că ambele au luat titlul național? 5. No, cultura nu are nicio legătură cu cele de mai sus ci doar mă amuz când văd cât de înverșunați sunt cei care confundă stahanovismul cu eficiența și divertismentul cu cultura. Cine dracu' are nevoie de teatru, reviste, biblioteci și filarmonică, instituții care se manifestă într-un limbaj de neînțeles, în țara cu 45% analfabeți funcțional?
Postat 18 Mai 2021, 08:58 de crysss07
KP
E clar e medical la tine. Ai incercat la Nucet, Socola, Sapoca, Jebel etc ?
Postat 17 Mai 2021, 23:22 de Sandu2100
Cazul "Bolojan" e medical, nu managerial.
Europa promovează "unitatea prin diversitate". Așadar, instituțiile de cultură pot fi unificate sau liber administrate, după nivelul educațional al locului, după ce și cum pot produce public și după câți bani consumă, mai mult sau mai puțin util. Dar, să-i bagi pe artiști pe contracte cu perioade nedeterminate, de parcă ar avea mandat precum aleșii locali, înseamnă că decidentul nu pricepe nimic din acest domeniu și e primitiv în gândire.
Postat 17 Mai 2021, 20:26 de KP
Corect sau incorect?
Eu personal nu inteleg care este scopul contractelor pe perioada determinata. De ce? Cu ce scop? Ar fii indicat ca sa fie publicat si partea financiara, orele lucrat , bugetul etc... , sau in loc de contracte se poate lucra pe baza unei contract de colaborare si pfa!
Postat 17 Mai 2021, 13:47 de Suflet_Ratacit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON