URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 16:31

"Oradea nu va mai avea Filarmonică". Scrisoarea muzicienilor către Ilie Bolojan şi consilierii judeţeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urmând exemplul actorilor Teatrului Regina Maria, artiştii Filarmonicii de Stat din Oradea au transmis joi o scrisoare către preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi către aleşii bihorenilor, în care susţin că măsurile propuse, deocamdată neoficial, de şeful CJ ar afecta activitatea instituţiei, ar face ca muzicienii să-şi găsească joburi în alte oraşe şi astfel, practic, "Oradea nu va mai avea Filarmonică". 

Scrisoarea a fost trimisă, joi, şi presei locale din Oradea, fiind semnată la comun de "artiştii Filarmonicii".

Aceştia arată că în toate filarmonicile şi operele din Europa, angajaţii au contracte pe perioadă nedeterminată, aşa cum se întâmplă şi la Oradea. Astfel, trecerea muzicienilor pe contracte pe perioade determinate - aşa cum le-a dezvăluit Ilie Bolojan actorilor că ar vrea să facă în cazul Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti şi Filarmonicii de Stat Oradea - ar fi o anomalie. Reprezentanţii Filarmonicii au subliniat acest aspect tocmai fiindcă Bolojan ar fi spus că măsura este una "europeană". 

Dacă măsura s-ar pune în practică, avertizează muzicienii, Filarmonica ar putea deveni "o instituţie de proiecte", cu un mic grup de artişti, care nu ar mai putea aborda un repertoriu complex de muzică clasică.

Amintim că, într-o discuţie cu uşile închise, Ilie Bolojan le-a spus actorilor că urmează reforme majore la nivelul instituţiilor de spectacole din subordinea Consiliului Judeţean. Deşi nu au fost concretizate încă într-un proiect scris, se pare că CJ Bihor vrea ca actorii şi muzicienii să aibă toţi contracte de muncă pe perioade determinate şi evaluări anuale, iar, într-o etapă ulterioară, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat din Oradea să se unească sub aceeaşi umbrelă, lucru care ar reduce din costurile de administrare.


Stimate Domnule Preşedinte, Stimaţi Consilieri Judeţeni ai Consiliului Judeţean Bihor

Vă adresăm această scrisoare din partea artiştilor Filarmonicii de Stat Oradea, pentru a aduce argumente împotriva reformelor planificate în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiei noastre. 

În primul rând dorim să menţionăm că nu cunoaştem situaţia contractuală a artiştilor de la teatrele din occident, dar în ceea ce priveşte angajarea artiştilor instrumentişti şi artiştilor lirici, din filarmonicile şi operele europene, avem informaţii sigure şi indiscutabile.

În Europa occidentală nu există nicio instituţie de acest profil în care angajaţii, după expirarea perioadei de probă, să nu fie contractaţi pe perioadă nedeterminată, deci toate filarmonicile şi operele au angajaţi cu contracte definitivate.

Perioada de probă diferă în cazul orchestrelor din Ungaria, putem aminti aici Filarmonica din Pécs, unde această perioadă poate să fie între 1 şi maximum 5 ani, după care artistul este definitivat. În Austria de exemplu, la Filarmonica din Graz, din cei peste 80 de artişti instrumentişti, mai puţin de 10% sunt angajaţi cu contracte determinate, tot pe perioada anului de probă.

În Germania există Asociaţia Orchestrelor Germane (Deutsche Orchestervereinigung), în care găsiţi peste 120 de orchestre profesioniste, cum ar fi filarmonicile şi operele din Berlin, München, Hamburg, etc., precum şi orchestre de cameră şi orchestre de radio. Toate aceste instituţii sunt finanţate din bani publici şi artiştii, după un an de probă, sunt angajaţi pe perioadă nedeterminată.

În cazul în care ajungem la modificarea tuturor contractelor în contracte determinate, considerăm că munca noastră de ani de zile, de a construi o echipă profesionistă, cu artişti de calitate, a fost în zadar. Cei mai mulţi dintre noi îşi vor găsi un loc de muncă la instituţii unde vor fi apreciaţi, aşa cum merită. Dacă se va întâmpla acest lucru, Oradea nu va mai avea Filarmonică, poate va rămâne o "instituţie de proiecteˮ, cu un grup mic de artişti locali, care nu va mai putea aborda niciodată un repertoriu mai complex de muzică clasică.

Nu credem că acest lucru ar trebui să i se întâmple unei instituţii etalon al oraşului, ale cărei baze s-au pus în urmă cu cca. 100 de ani, cum este şi Filarmonica de Stat Oradea.

Cu aleasă consideraţie,
Artiştii Filarmonicii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Rezolva incet si capitolul cultura
Dupa ce a rezolvat cu succes promisiunile din campanie legate de aeroport (bihorenii zboara acum mult mai bine de pe cluj,timisoara ,satu mare si debrecen) , acum va rezolva si problema culturii...bihorenii vor putea merge la teatru si filarmonica la cluj,timisoara sau debrecen . Daca il mai votati un mandat poate veti avea o parcare pe amplasamentul teatrului de stat ca deocamdata avem o piscina improvizata in spatele teatrului care atrage multi turisti in zona.
Postat 18 Mai 2021, 09:16 de Tudyi
Filarmonica va exista
Am fost la filarmonica la concert, dar nu erau lautari Romani, ca ai nostri e doar lautari
Postat 13 Mai 2021, 23:56 de Sandu2100
Cultura se susține
Pe coordonatele gândirii actuale din Consiliul Județean va urma manelizarea generală. Scoasă de sub egida și exigența statului (așa îndoielnice cum sunt ambele) și pusă pe coordonate mercantile, întreaga cultură o va lua pe urmele ProTV, cu scuza că se va scrie, cânta, picta, sculpta și juca „ce se cere”. Urmează concertele în chiloți, pe picioroange și cu bilă roșie pe nas, în piața centrală, și piese bulevardiere despre curve și hoți, fiindcă asta cere publicul. Este o gravă confuzie între cultură și divertisment-bâlci, izvorâtă din educație precară.
Postat 13 Mai 2021, 22:02 de cvm
Birtinezul si cultura, vaca si arhitectura !
Asteptam cu mare interes amprenta personala a birtinezului pe cultura din Bihor. Vom vedea Mozart la acordeon, Traviata la tambal si concertul de Anul Nou la vioara cu goarna. Actorii vor interpreta pe marile scene din Vadu Crisului si Birtin in spectacole cu maxim 2 actori pe scena. Prin urmare Capra cu 3 iezi va fi interzisa in tot judetul ca piesa nerentabila economic. Muzeele vor fi relocate prin Parcul Industrial si vor expune doar piese de schimb pentru utilajele industriale grele. Biblioteca Judeteana va deveni o sectie la Plexus si pentru a deveni profitabila economic va avea doar o sectie de unde vom putea inchiria ziarele care elogiaza maretele realizari ale conducatorului suprem. Hai Ilie, baga drujba in cultura !
Postat 13 Mai 2021, 21:49 de Silver_Cat
Concertele untold
Sunt la mare cerere....Filarmonicile merg doar la Viena,Paris,Moscova ,Roma și ceva prin SUA
Postat 13 Mai 2021, 20:44 de crisan
depravare politica de 2 bani - bine ca merge mai departe corul penelist
e un mare rakhaaat daca se desfiinteaza filarmonica orasului! fix de asta nu incap idiotii cand fac taieri de costuri!
Postat 13 Mai 2021, 20:15 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON