URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2021, 17:02

Bolojan despre plângerea primarilor UDMR că Regulamentul pentru curăţenie le încalcă autonomia locală: Voi propune respingerea ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că va propune respingerea plângerii prealabile pe care cei 21 de primari UDMR au înregistrat-o săptămâna trecută, cerând anularea Regulamentului pentru curăţarea marginilor drumurilor asfaltate.

Bolojan a spus despre curăţenie că "rămâne o prioritate şi este o necesitate", dar şi că, în opinia lui, regulamentul nu încalcă legislaţia, fiind "o chestiune de bun simţ".

„De bun simţ”

După ce a dezvăluit că toţi cei 21 de primari UDMR din judeţ au înregistrat la Consiliul Judeţean o plângere prealabilă pentru a cere revocarea Regulamentului pentru curăţarea şanţurilor şi acostamentelor drumurilor asfaltate în intravilan, indiferent de categoria acestora – naţionale, judeţene ori comunale – BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful CJ Bihor dacă juriştii instituţiei au analizat documentul, dar şi cum le răspunde primarilor.

"Curăţenia rămâne în continuare o prioritate pentru Consiliul Judeţan şi este totodată o necesitate de bază a dezvoltării", a răspuns Bolojan, adăugând că Regulamentul adoptat în decembrie prin HCJ 241/2020 nu face decât să stabilească "responsabilităţi clare" pentru administraţiile locale, "chestiuni de bun simţ valabile în toată Europa", precum şi "standarde minimale", dând ca exemplu obligaţia de tundere a vegetaţiei de pe marginea drumurilor de trei ori pe an, în timp ce în Ungaria autorităţile locale sunt obligate să facă patru tunderi anual pe marginile drumurilor.

"Eu cred că nu este niciun fel de abuz, nici o chestiune care să ţină de autonomia locală, este o chestiune de bun simţ", a subliniat preşedintele CJ Bihor.

Exemple pozitive

Bolojan a spus că Secţia Drumuri Naţionale Bihor a început deja să cureţe marginile drumurilor naţionale spre Marghita (DN 19E) şi spre Piatra Craiului (DN 1), iar CJ Bihor pe câteva drumuri judeţene, precum Beiuş – Roşia – Bratca ori cel dintre Sântandrei – Toboliu – Sânnicolau Român – Inand, spunând însă că acelaşi lucru au început să-l facă şi unii primari.

"Le mulţumim tuturor primarilor care au început să-şi facă curat", a zis el, menţionându-i pe cei din Hidişel, Dobreşti, Ceica, Balc, dar şi pe cei din Oşorhei şi Săcădat, care au iniţiat şi Hotărâri de Consilii Locale pentru supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor terenurilor neîntreţinute cu front la drumurile naţionale, judeţene şi comunale.

Revenind la primarii UDMR, Bolojan a refuzat să comenteze gestul politic al acestora, afirmând, sec, că "în ce măsură această acţiune (n.r. – de a semna toţi, în bloc, plângerea prealabilă) a fost organizată, rămâne să apreciaţi dumneavoastră".

Şeful CJ a mai precizat că "adresa încă n-a ajuns la mine" şi a explicat că procedura administrativă impune ca plângerea să fie dezbătută la prima şedinţă de Consiliu, când va propune respingerea ei. "Eu cred că o va respinge (n.r. – plenul Consiliului Judeţean), asta vom propune noi, executivul".

Atenţie, se confiscă maşini!

Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor a amintit că în baza parteneriatului încheiat la finele anului trecut de această instituţie cu Prefectura, Poliţia şi Garda de Mediu Bihor, au fost achiziţionate până acum patru camere de supraveghere care vor fi predate Gărzii de Mediu "pentru supravegherea zonelor unde se depozitează frecvent deşeuri", pe marginea drumurilor şi în zonele montane la marginile localităţilor, cele patru echipamente fiind mobile, adică pot fi montate uşor oriunde, şi capabile să "citească" numerele de înmatriculare ale maşinilor din care, de obicei, se aruncă deşeurile.

"Garda de Mediu va putea trece la confiscarea maşinilor aşa încât să nu mai avem depozitări ilegale", a avertizat Bolojan. El a adăugat că "şi primăriile şi-au luat camere de supraveghere", iar despre CJ Bihor nu exclude să mai cumpere şi altele, după ce primele patru îşi vor fi dovedit eficienţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
se
Educația se face și prin supraimpozitare, în cazul în care ești extravagant ( sa nu zic prost ) , spre exemplu banii aia din supraimpozitare se pot folosi la centura Aleșd, Salonta , la drumul Express, poate o clădire renovată în Săcuieni etc. Iar cine e jegos, și prea fanatic la ce spune șeful Marko, Attila sau Odon , Pasztor să rămână așa.
Postat 08 Februarie 2021, 22:19 de Sandu2100
!?
din pacate aceiasi atitudine fortata o transpune si la judet, constrangerea prin supraimpozitare. poate va intelege vreodata ca educatia nu se face cu 500 %, trebuie inceput de undeva, doar ca asa e mai complicat, nu aduce bani si dureaza. curentul asta populist, aerul de providential chiar si cu incalcarea legii, prinde bine la electoratul mediocru.
Postat 08 Februarie 2021, 22:13 de User anonimizat
Foarte bine
Udemristii incerce tot timpul sa incurce bunul mers al lucrurilor.
Postat 08 Februarie 2021, 21:27 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON