URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2021, 17:02

Bolojan despre plângerea primarilor UDMR că Regulamentul pentru curăţenie le încalcă autonomia locală: Voi propune respingerea ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că va propune respingerea plângerii prealabile pe care cei 21 de primari UDMR au înregistrat-o săptămâna trecută, cerând anularea Regulamentului pentru curăţarea marginilor drumurilor asfaltate.

Bolojan a spus despre curăţenie că "rămâne o prioritate şi este o necesitate", dar şi că, în opinia lui, regulamentul nu încalcă legislaţia, fiind "o chestiune de bun simţ".

„De bun simţ”

După ce a dezvăluit că toţi cei 21 de primari UDMR din judeţ au înregistrat la Consiliul Judeţean o plângere prealabilă pentru a cere revocarea Regulamentului pentru curăţarea şanţurilor şi acostamentelor drumurilor asfaltate în intravilan, indiferent de categoria acestora – naţionale, judeţene ori comunale – BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful CJ Bihor dacă juriştii instituţiei au analizat documentul, dar şi cum le răspunde primarilor.

"Curăţenia rămâne în continuare o prioritate pentru Consiliul Judeţan şi este totodată o necesitate de bază a dezvoltării", a răspuns Bolojan, adăugând că Regulamentul adoptat în decembrie prin HCJ 241/2020 nu face decât să stabilească "responsabilităţi clare" pentru administraţiile locale, "chestiuni de bun simţ valabile în toată Europa", precum şi "standarde minimale", dând ca exemplu obligaţia de tundere a vegetaţiei de pe marginea drumurilor de trei ori pe an, în timp ce în Ungaria autorităţile locale sunt obligate să facă patru tunderi anual pe marginile drumurilor.

"Eu cred că nu este niciun fel de abuz, nici o chestiune care să ţină de autonomia locală, este o chestiune de bun simţ", a subliniat preşedintele CJ Bihor.

Exemple pozitive

Bolojan a spus că Secţia Drumuri Naţionale Bihor a început deja să cureţe marginile drumurilor naţionale spre Marghita (DN 19E) şi spre Piatra Craiului (DN 1), iar CJ Bihor pe câteva drumuri judeţene, precum Beiuş – Roşia – Bratca ori cel dintre Sântandrei – Toboliu – Sânnicolau Român – Inand, spunând însă că acelaşi lucru au început să-l facă şi unii primari.

"Le mulţumim tuturor primarilor care au început să-şi facă curat", a zis el, menţionându-i pe cei din Hidişel, Dobreşti, Ceica, Balc, dar şi pe cei din Oşorhei şi Săcădat, care au iniţiat şi Hotărâri de Consilii Locale pentru supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor terenurilor neîntreţinute cu front la drumurile naţionale, judeţene şi comunale.

Revenind la primarii UDMR, Bolojan a refuzat să comenteze gestul politic al acestora, afirmând, sec, că "în ce măsură această acţiune (n.r. – de a semna toţi, în bloc, plângerea prealabilă) a fost organizată, rămâne să apreciaţi dumneavoastră".

Şeful CJ a mai precizat că "adresa încă n-a ajuns la mine" şi a explicat că procedura administrativă impune ca plângerea să fie dezbătută la prima şedinţă de Consiliu, când va propune respingerea ei. "Eu cred că o va respinge (n.r. – plenul Consiliului Judeţean), asta vom propune noi, executivul".

Atenţie, se confiscă maşini!

Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor a amintit că în baza parteneriatului încheiat la finele anului trecut de această instituţie cu Prefectura, Poliţia şi Garda de Mediu Bihor, au fost achiziţionate până acum patru camere de supraveghere care vor fi predate Gărzii de Mediu "pentru supravegherea zonelor unde se depozitează frecvent deşeuri", pe marginea drumurilor şi în zonele montane la marginile localităţilor, cele patru echipamente fiind mobile, adică pot fi montate uşor oriunde, şi capabile să "citească" numerele de înmatriculare ale maşinilor din care, de obicei, se aruncă deşeurile.

"Garda de Mediu va putea trece la confiscarea maşinilor aşa încât să nu mai avem depozitări ilegale", a avertizat Bolojan. El a adăugat că "şi primăriile şi-au luat camere de supraveghere", iar despre CJ Bihor nu exclude să mai cumpere şi altele, după ce primele patru îşi vor fi dovedit eficienţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
se
Educația se face și prin supraimpozitare, în cazul în care ești extravagant ( sa nu zic prost ) , spre exemplu banii aia din supraimpozitare se pot folosi la centura Aleșd, Salonta , la drumul Express, poate o clădire renovată în Săcuieni etc. Iar cine e jegos, și prea fanatic la ce spune șeful Marko, Attila sau Odon , Pasztor să rămână așa.
Postat 08 Februarie 2021, 22:19 de Sandu2100
!?
din pacate aceiasi atitudine fortata o transpune si la judet, constrangerea prin supraimpozitare. poate va intelege vreodata ca educatia nu se face cu 500 %, trebuie inceput de undeva, doar ca asa e mai complicat, nu aduce bani si dureaza. curentul asta populist, aerul de providential chiar si cu incalcarea legii, prinde bine la electoratul mediocru.
Postat 08 Februarie 2021, 22:13 de User anonimizat
Foarte bine
Udemristii incerce tot timpul sa incurce bunul mers al lucrurilor.
Postat 08 Februarie 2021, 21:27 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON