URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2018, 16:45

Bolojan contra PSD: Oradea a pierdut “două investiţii mari” din cauza politicii Guvernului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România pierde pe mâna politicienilor săi. Prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan a criticat vineri guvernările PSD din ultimii doi ani pentru proasta administrare a statului, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PNL Bihor.

Bolojan a arătat că principala preocupare a social-democraţilor în cei doi ani de guvernare a constat în modificarea legilor justiţiei, fără ca acestea să devină însă mai clare. "Toate aceste modificări sunt în favoarea prezumtivilor infractori", a acuzat Bolojan.

Liberalul a mai criticat preocuparea guvernărilor PSD pentru majorarea constantă a salariilor angajaţilor din sectorul bugetar. "Lună de lună, doamna Olguţa Vasilescu anunţă creşteri de salarii. Dar cum este judecat un stat de cetăţenii lui? Prin cât de mari sunt salariile în sistemul public, sau prin calitatea serviciilor?", a întrebat Bolojan.

Salarii în loc de investiţii

Prim-vicepreşedintele PNL a spus că un stat care îşi consumă toate veniturile pe salarii îşi iroseşte resursele şi crează clivaje între sectorul de bugetar, unde salariile sunt majorate artificial, şi cel privat, unde acestea sunt corelate cu economia reală. "În fiecare zi instituţiile sunt asaltate de oameni care vor să plece de la sistemul privat la cel public", a spus Bolojan, condamnând PSD pentru încurajarea crizei de pe piaţa muncii din România.

Liberalul a arătat că un oraş din sudul ţării, de aceleaşi dimensiuni ca Oradea, are un buget de salarii cu 10 milioane de euro mai mare. "Cei 10 milioane de euro sunt tocaţi şi nu se văd nicăieri de către cetăţean", a spus Bolojan.

Primarul a condamnat guvernarea PSD pentru că, inclusiv atunci când alocă bani investiţiilor prin PNDL, o face clientelar şi fără finalitate. "Au dus banii către investiţii care nu vor genera niciun fel de multiplicare economică. Degeaba realizăm reţele de canalizare la sate, dacă nu are cine să se lege la ele, şi degeaba facem staţii de epurare, dacă acestea deservesc doar 100-200 de case".

Vremea mediocrilor

Prim-vicepreşedintele PNL a mai condamnat calitatea angajaţilor din sectorul public. "O altă caracteristică a guvernărilor PSD este mediocritatea. Există o involuţie generală în viaţa politică, dar parcă e mai mare este în plan guvernamental", a spus Bolojan.

Liberalul a arătat că lipsa de competenţă generează fugă de răspundere în aparatul administrativ central, lucru care afectează direct administraţiile locale. "Sau nu se iau decizii, aşa cum se întâmplă astăzi, sau te întorc de nenumărate ori, sub diverse pretexte. Pentru tot ce făceam anii trecuţi într-o lună acum ne trebuie trei sau patru luni", a spus edilul.

Ilie Bolojan a mai criticat guvernările PSD pentru faptul că au redus la minim investiţiile publice, lăsând o bună parte din economie fără comenzi, lucru care a avut ca efect emigrarea forţei de muncă şi deprofesionalizarea companiilor.

Edilul a arătat că dezinteresul social-democraţilor faţă de încurajarea economiei a adus administraţiile locale din ţară în situaţia de a pierde investiţii în favoarea unor ţări precum Ungaria şi Polonia. "Oradea a pierdut două investiii mari pentru că România nu a găsit o formulă de a acorda ajutoare de stat. Degeaba le-am oferit firmelor condiţii bune dacă, global, socotelile lor au ieşit mult mai bine în alte ţări", a arătat liberalul.

Nutripork s-ar putea muta?

În altă ordine de idei, la întrebările jurnaliştilor, Bolojan a declarat că preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acţionat de unul singur când a depus o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele premierului Viorica Dăncilă. "Domnul Orban nu s-a consultat în interiorul partidului când a luat această decizie. Eu personal nu sunt adeptul unor astfel de plângeri", a spus prim-vicepreşedintele PNL. Bolojan a mai adăugat că "sper că avea elemente clare când a făcut acest lucru".

Pe de altă parte, primarul de Oradea a refuzat să se pronunţe pe marginea autorizării fermei Nutripork din Palota de către APM Bihor. "Noi, în calitate de autoritate locală, am făcut ce a ţinut de noi pentru a impune nişte condiţii de autorizare severe sau a o bloca. Nu am datele condiţiilor de autorizare. Sper că sunt de natură să elimine poluarea olfactivă", a spus edilul.

Bolojan a lăsat să se înţeleagă că problema mirosurilor de la Nutripork Palota ar putea fi rezolvată. "Sper să vă pot da nişte veşti bune în viitorul apropiat", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
ce face omu gospodar iarna?
Omu destept isi face iarna car si vara sanie. Asa trebuia sa faca si Guvernul Romaniei, sa profite de vremurile economice bune si sa investeasca in infrastructura de sec XX. Acum, daca va veni o criza internationala, Romania va prinsa la fel ca si-n 2008 cu pantalonii-n vine. Poate ca e capos si necomunicativ. Dar il stimez pentru ca are viziune si a facut cand s-a putut- in boom economic pt Romania, drumuri, poduri, strazi, canalizare, parcuri, cu credite, cum a putut. Daca vine criza, si vine, nimeni nu mai construieste nimic. Salariile se taie, oamenii se dau afara, pensiile se diminueaza, etc
Postat 21 Mai 2018, 00:08 de cetateanbihorean
uite aici primele semne
http://m.zf.ro/eveniment/petrecerea-dragnea-credit-s-spart-iar-acum-vine-nota-plata-economia-pregateste-aterizare-brusca-dura-exista-kerosen-guvernarea-psd-treaca-masuri-dure-redresare-asta-vor-arunce-romania-aer-totul-17223223
Postat 20 Mai 2018, 23:50 de cetateanbihorean
vezi tu impozite si taxe marite
Vei vedea tu ce inseamna impozite si taxe marite de Guvern, cand nu vor mai avea bani pentru pensii si salarii marite. Sa te tii. Diferenta mare este ca tara va ramane pe loc, fara infrastructura dezvoltata, dar cu taxe mari, pe cand “ nebunu” de Bolojan a strans cureaua si a construit drumuri si poduri ca un drumar de la CNAIR. Daca vine criza maine, Oradea are o infrastructura decenta pentru un oras european, pe cand Romania nu. Si Oradea va avea posibilitatea oricand sa relaxeze cureaua si sa scada impozitele, Romania a sjuns la fundul sacului, nu mai are de unde sa lase, impozitele pe tara vor merge doar in sus pe viitor. Sa vedem atunci cum vor face infrastructura cand vor avea plati si dobanzi grele la pensii si salarii!
Postat 20 Mai 2018, 23:45 de cetateanbihorean
Drept rasplata..
..nebunu' ia catodirisit pe orădeni cu impozite mărite pentru a compensa pierderea. Hai spunem lucrurilor pe nume bolovane!
Postat 20 Mai 2018, 20:23 de User anonimizat
Problema tarii
Psd a facut lucruri bune: a inceput inzestrarea armatei dupa mult timp, a scazut fiscalitatea, a marit pensii si salariul minim. Dar dau impresia ca scopul lor principal este reforma legilor justitiei prin preocuparea exagerata. Exista multe inechitati totusi in stabilirea veniturilor de stat- pensiile speciale de exemplu Apoi, exista o frustrare ref la modul de confucere al institutiilor de stat, coruptia institutiilor de stat si ineficienta managementului banului public. Apoi, marea intrebare a filosofiei social democrate: grija fata de cetatean- manifestata prin cresterea veniturilor(unii o pot numi si o forma de mita subtila) si o tot mai scazuta implicare a statului in investitii publice, infrastructura, etc fara de care Romania va stagna sau dezvolta lent. S-a facut un studiu care cuantifica lipsa infrastructurii rutiere si feroviare cu cresterea cu aprox. 20% a produselor de la raft! Referitor la Bolojan- a facut multe lucruri pozitive si unele poate mai putin. Dar trebuie sa tinem minte cum arata oradul acum 10 ani si cum arata acum, care era calitatea vietii in Oradea acum 10 ani si care e acum, cat de atractiv era orasul si cum e perceput acum, samd. Raspunzand la aceste intrebari, vom putea sa analizam prestatia primarului
Postat 20 Mai 2018, 15:37 de cetateanbihorean
Fac comparatie cu buzunarul si confortul meu, in rest e bla-bla-bla de politruci.
Guvernarea de dupa 2012 a simplificat sistemul de plati la ANAF, introducand deduceri personale de pana la 40%, ceea ce a insemnat pentru mine cam 20% din impozitele pe venituri ce mi-au ramas in buzunar. Dupa esecul Ciolos, a venit actuala guvernare care a dus sistemul mai departe, a simplificat si mai mult sistemul online reducand si nivelul de impozitare, asa ca am ajuns cu D212 sa raman cu 50% mai mult in buzunar, fata de anul trecut, pentru ca nu mai sunt obligat sa achit CAS si CASS la fiecare venit suplimentar in parte, ci doar la cel de baza.
Postat 19 Mai 2018, 09:56 de CrisDumi
Slăbuț
Foarte slabă expunere,enorm de multe platitudini .Se cam duce poleiala,dispare legenda și se ivește tot mai pregnant mediocritatea în ceea cel privește pe infailibilul nostru primar. Bolojan este din ce in ce mai puțin primar și din ce in ce mai mult un submediocru politician,o spun cu o mare amarăciune. Modul cum sa comportat cu cei expropriați ,trimițandu-și marea feblețe (purtătoare de vorbe) la discuții ce cei năpăstuiți,îl descalifică total. Nu poți să dai peste cap viețile unor oameni și să trimiți o ...."piți".. să ce?. JENANT. Nu poți sa-ți bați joc de
Postat 19 Mai 2018, 01:04 de altoradean
@jane, baiat ...
Adica nu e ciuma rosie de vina ca da pensii speciale cu nemiluita ci e vina celor care beneficiaza indirect de ele ? Trebuie sa ai un pic de tupeu, ca sa nu zic cat de prost trebuie sa fii, ca sa spui asa ceva. Dar ce ne mai mira in tara tuturor posibilitatilor ?
Postat 18 Mai 2018, 23:18 de oradea_mea_si_a_ta
"S-a" trecut la faza "sub coada vacii"
Lupta se dă între Boul Bălţii şi Taurul Politic(-OS). Miza: Partidul Regional Liberal.
Postat 18 Mai 2018, 21:04 de eutanasiu
SARCA
Da dă ce? Da păn ce?. Ahahahaha. Ca sa întrebe PROSTII. De aia
Postat 18 Mai 2018, 18:51 de Sandu1201
Cata nesimtire !
El de fapt plange de grija psd-ului! Asa se explica si coabitarea cu prefectii psd-ului, non-combatul acestora! Ilie Bolojan, preşedintele pnl Bihor si prim-vicepresedinte pe tara al pnl, s-a delimitat de demersul lui Ludovic Orban de a depune plângere penală contra premierului Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea şi a precizat că liderul pnl nu s-a consultat în partid cu privire la oportunitatea demersului. "Domnul Orban nu s-a consultat în interiorul partidului când a luat această decizie. Eu, personal, nu sunt adeptul unor astfel de plângeri, vă spun foarte deschis. Eu sper că are elemente cât se poate de clare pe care se bazează când a făcut acest lucru", a declarat birtinezul, citat de Agerpres. Adevarul e ca pe birtinez il ,,deranjeaza" ca mang, pasztor &co nu-l implica in impartirea bucatelor de la judet, ca de la oradeni isi ia cat vor muschii lui!
Postat 18 Mai 2018, 18:18 de pinonel
danKe românia!
Mulțumiri mult iubitului, stimatului, Primar ne-pereche din Univers, d--l Ilie Gavril Bolojan, pentru că nici azi nu avem APĂ CALDĂ! Aș fi scris "când naiba se vor încheia lucrările în minunatul oraș cu târguri de prost gust și street-food-uri tembele dar mai nou "naiba" se consideră înjurătură! Deci nu citiți "naiba"!
Postat 18 Mai 2018, 17:55 de danojan1
@da no jan(fără număr)
De ce să se sacrifice? Și porcul se sacrifică, dar asta nu îl transforma în martir.
Postat 18 Mai 2018, 17:50 de User anonimizat
Da dă ce? Da păn ce?
Dar D-- Ilie GAVRIL Bolojan de ce a acceptat creșterea? De ce vrea pensie specială?
Postat 18 Mai 2018, 17:39 de danojan1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON