URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2014, 07:30

Bolojan contra Popa: Primarul Oradiei şi preşedintele CJ nu se înţeleg nici pe cine să mazilească: Mang sau Kiss?

Bolojan contra Popa: Primarul Oradiei şi preşedintele CJ nu se înţeleg nici pe cine să mazilească: Mang sau Kiss? PE DOUĂ VOCI. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, au fost la unison doar o singură dată. Pe 4 martie 2014, când UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Ioan Mang se pregăteau să-i lase fără majorităţi la judeţ şi la municipiu, cei doi liberali au ieşit într-o conferinţă de presă comună, lansând ideea amenajării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate. După fix două săptămâni Popa îşi lăsa colegul cu ochii-n soare: tocmai bătuse palma cu Kiss până în 2020, aşa că Muzeul va fi unde vrea UDMR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veteran al politicii locale, întrecut doar de udemeristul Alexandru Kiss, Cornel Popa conduce PNL Bihor de 14 ani. A preluat în 2000 o filială muribundă şi a crescut-o până a câştigat Primăria Oradea şi apoi Consiliul Judeţean Bihor. Autoritatea sa în partid a pălit însă în ultimii ani, fiind ştirbită chiar de propriul "fin" politic: Ilie Bolojan. Cel pe care în 2004 l-a transformat din simplu consilier orăşenesc în prefect de Bihor îşi renegă acum "naşul".

BIHOREANUL a aflat că cei doi liberali de care depinde în mare parte dezvoltarea judeţului şi a municipiului au ajuns să nu-şi mai vorbească, iar când acest lucru se întâmplă o fac doar pentru a se certa pe orice temă administrativă. Ba, mai mult, nu se înţeleg nici când e vorba să-şi aleagă prietenii şi inamicii. Pentru că în vederea fuziunii cu PDL va trebui să cedeze funcţii actualilor democrat-liberali, Popa vrea să le dea poziţia de vicepreşedinte al CJ ocupată de Ioan Mang, în timp ce Bolojan îl vrea scos pe Alexandru Kiss din conducerea judeţului, la fel ca de la Oradea, unde a refuzat UDMR-ului "tradiţionalul" post de viceprimar.

"Politrucul"

Unul, Cornel Popa, are prestigiul vârstei şi palmaresului. Lansat în viaţa publică la mijlocul anilor '90, când conducea firmele fraţilor Micula, era văzut iniţial ca un candidat comun la Primărie din partea "stângii unite" (PDSR, PUNR, PSM, PRM), singurul capabil să-l bată pe PD-istul Petru Filip. A ales însă un PNL distrus de orgoliile unor personaje ca Octavian Bot, pe care în două cicluri electorale l-a dus de la 3% în vârful politicii locale, liberalii cucerind întâi Primăria, iar apoi şi judeţul.

Apogeul carierei l-a atins în 2012. După trei mandate de deputat şi unul de senator, în care se poate lăuda că a promovat construirea Autostrăzii Transilvania, reabilitarea DN 76 şi construirea centurilor Aleşd şi Beiuş-Ştei (tustrele nefinalizate), Popa devenea şeful CJ Bihor după un mandat ratat al lui Radu Ţîrle. Atâta doar că, după 12 ani de parlamentarism, s-a trezit într-o funcţie administrativă în care nu mai conta retorica, ci capacitatea de a schimba o instituţie anchilozată şi controlată în mod tradiţional de UDMR.

"Omul de acţiune"

Apărut ca din neant la finele lui 2004, când din poziţia de simplu consilier la Aleşd a fost promovat prefect şi, după doi ani, secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan şi-a făcut rapid imaginea unui politician ce detestă "politrucii", folosind politica nu în jocuri de partid, ci pentru eficientizarea administraţiei.

Într-o epocă în care PDL-ul lui Petru Filip părea invulnerabil, a câştigat zdrobitor Primăria Oradiei, pe care a schimbat-o radical, asumându-şi proiecte riscante, imun la acuzele opozanţilor că pune taxe pentru parcări, că dă amenzi pentru nerespectarea curăţeniei ori că are proiecte "faraonice" precum construirea unor noi străzi, a unor poduri sau a unor parcuri industriale.

Spre deosebire de Popa, care e convins că rezultatele în conducerea administraţiei vin lent şi numai dacă se are bine cu toţi, deviza lui Bolojan este aceea că politicianul trebuie să conducă nu după sondajele de opinie, ci după nevoile "din teren".

Două săbii, o singură teacă

În condiţiile în care a transformat Oradea încă din primul mandat, în timp ce la CJ Ţîrle pierdea vremea, în 2012, când Cornel Popa l-a înlocuit, Bolojan spera că şi judeţul va cunoaşte o dezvoltare la fel de alertă ca municipiul. În loc de asta, însă, după o jumătate de mandat, ambii lideri liberali au ajuns într-o fundătură, iar oraşul şi judeţul riscă aceeaşi soartă.

Impasul a pornit de la creionarea majorităţilor locale după alegerile din 2012. În Oradea, Bolojan a impus o listă de consilieri în care PNL avea preponderenţa numerică asupra PSD (pe atunci unite în USL). La judeţ, cum Popa voia mai mult funcţii în deconcentrate pentru activiştii şi sponsorii PNL, a acceptat ca numărul candidaţilor PSD să fie aproape egal cu cel al liberalilor.

04_Ioan_Mang_bihoreanul_1.jpgMai important e că, după alegeri, în timp ce la Oradea Bolojan a făcut o majoritate formată doar din cele două partide şi funcţională, la CJ Popa a cedat insistenţelor pesedistului Ioan Mang (foto) şi l-a cooptat de-a dreapta sa, ca vicepreşedinte, şi pe udemeristul Alexandru Kiss. Urmarea? A ajuns dependent de amândoi, pentru că aceştia nu au interesul ca PNL să mai crească. Aşa că, încet-încet, proiectele i-au fost fie încetinite (modernizarea Aeroportului, de pildă), fie stopate (înfiinţarea de parcuri industriale în judeţ).

Bine faci, rău primeşti

Şeful CJ a realizat că e prizonierul PSD şi UDMR la începutul anului, când Mang şi Kiss au complotat împotriva PNL. Planul lor era să se alieze cu PDL atât la judeţ, cât şi la municipiu, unde urma ca în locul viceprimarului liberal Mircea Mălan să fie pusă pedelista Adelina Coste, iar apoi partidele lor să dicteze ce să facă CJ şi Primăria.

Ca reacţie, în martie Popa a apărut prima oară alături de Bolojan, anunţând că susţine o idee a acestuia căreia ştia că ceilalţi i se opun - mutarea Muzeului în Cetate. Argumentul? Vor scădea uriaşele cheltuieli pentru încălzire şi iluminat, Cetatea îşi va spori atractivitatea şi va avea şi o tentă românească, iar în Garnizoană se va amenaja Palatul Administrativ al judeţului, scutind alte instituţii de plata unor chirii şi fluidizând circulaţia în centru.

După doar două săptămâni, însă, Popa se sucea, apărând alături de Kiss pentru a anunţa că nimic nu se schimbă, adică Muzeul rămâne la locul lui, iar parteneriatul UDMR-PNL, încheiat iniţial până în 2016, tocmai ce a fost prelungit... până în 2020. Cum Mang a fost lăsat pe dinafară, PSD-istul a devenit gelos, dar măcar Popa se putea baza pe loialitatea măcar a unuia din cei doi aliaţi. Problema pe fond n-a fost lămurită, totuşi, nici până azi: cât va costa întreţinerea Muzeului într-o clădire gigantică? Singura noutate, de atunci, e doar că CJ a votat, după alte trei luni, finalizarea amenajărilor fostei Comenduiri a Garnizoanei, care trebuia încheiată încă în 2010.

Centură refuzată

De atunci, primarul şi şeful CJ s-au mai contrat de două ori. Prima oară, Popa a refuzat să includă în strategia judeţului centura metropolitană gândită de Bolojan cu finanţare UE. Şoseaua s-ar fi întins pe 35 km între DN 1 Oradea-Cluj, ocolind Oşorheiul până în Calea Sântandreiului şi de aici pe câmp până la Biharia, unde va fi nodul de acces la autostradă.

Costul estimat? 70 milioane euro, a susţinut primarul, propunând ca banii să vină, parţial, din cota pe care judeţul o va avea din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Pentru că pe POR judeţul va avea, totuşi, cel mult 50 milioane euro, Popa a preferat modernizarea unor drumuri prin judeţ, cel mai mult ţinând la Şuştiu-Moneasa (circa 9 km), ce va lega coridorul IV paneuropean de la Nădlac, cu ieşire spre Ştei şi continuare în zona muntoasă a judeţului, iar apoi spre Cluj şi Sălaj.

Motivul? Pe de o parte, numai aşa s-ar obţine banii UE, care vrea drumuri conectate la aşa-numita reţea TEN-T (reţeaua de transporturi trans-europeană), iar pe de alta, combinat cu planul amenajării în zona montană a trei heliporturi pentru SMURD (Padiş, Arieşeni, Stâna de Vale), proiectul ar spori atractivitatea turistică a Bihorului. Deşi Bolojan a cerut apoi să ia în calcul măcar finanţarea unui tronson de 7,5 km pe alt program, HU-RO, nici aşa ceva nu se poate, a replicat Popa: n-ar fi niciun partener interesat peste graniţă, iar fondurile sunt şi mai mici - maxim 10 milioane euro.

FC Bihor, pro şi contra

Cel de-al doilea subiect, finanţarea FC Bihor, pare derizoriu, dar este tot relevant. În timp ce Popa invocă nostalgic simbolismul "echipei-fanion" a judeţului şi se teme de reacţia celor câteva sute de suporteri, Bolojan replică, pragmatic, că banii economisiţi prin retragerea municipalităţii din acţionariatul unui club fără rezultate şi fără public ar putea fi folosiţi mai eficient pentru polo şi baschet.

Ca ripostă, Popa, Mang şi Kiss i-au reproşat printr-o scrisoare caracterul intempestiv al deciziei, dar şi faptul că municipalitatea a adunat în ultimii 3 ani restanţe de câte 300.000 lei către FC Bihor, cerându-i totodată stadionul. BIHOREANUL a aflat totuşi că primarul pusese problema încă din iarnă, iar decizia şi-a notificat-o oficial, în scris, cu o săptămână înainte s-o facă publică, pe 6 iunie, printr-un comunicat de presă. Aşadar, n-a fost o lăsare în ofsaid.

Cert e că nu-i deloc clar dacă CJ vrea cu adevărat stadionul, a cărui administrare l-ar costa bani pe care nu îi are, după cum nu e limpede nici dacă centura merita inclusă abia pe locul 5 între priorităţile judeţului, aşa cum s-a întâmplat în final. Nu de alta, dar nici primarul, nici şeful CJ nu au prezentat vreun punct de vedere al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, prin care s-ar cere finanţarea.

Între Mang şi Kiss

04_Alexandru_Kiss_bihoreanul_1.jpgDe două săptămâni, cei doi liberali au încă un "casus belli". Pentru că PNL va fuziona cu PDL, în semn de bună credinţă liberalii vor trebui să cedeze viitorilor colegi fie un post de viceprimar la Oradea, fie unul de vicepreşedinte la CJ. Cum, însă, în Oradea sunt doar trei consilieri PDL, iar majoritatea PNL-PSD funcţionează bine, aici nu se justifică nicio schimbare. La judeţ, însă, pedeliştii pretind pentru şeful grupului, Ionel Avrigeanu, un post de vice, aşa că va trebui eliberat fie cel al PSD-istului Ioan Mang, fie cel al UDMR-istului Alexandru Kiss (foto). Or, Popa şi Bolojan au şi aici poziţii opuse.

După ce a prelungit parteneriatul cu Kiss în schimbul promisiunii că UDMR nu va mai conspira împotriva sa, Popa vrea păstrarea acestuia şi îndepărtarea lui Mang. Bolojan, însă, spune că cel care trebuie înlăturat e Kiss, din cel puţin trei motive: PSD-iştii votează corect alături de liberali, Mang ar putea aduce fonduri de la Guvern pentru judeţ şi - nu în ultimul rând - dislocarea lui Kiss ar slăbi obstrucţiile pe care consilierii UDMR i le fac în Consiliul Local. Plus că, pe termen lung, dacă UDMR ar fi tras pe margine, competiţia în politica bihoreană s-ar da pe viitor doar între partide româneşti.

Deocamdată, deşi liderii de la Bucureşti ai PNL şi PDL au cerut ca decizia să fie luată până cel târziu în august, astfel încât activiştii ambelor partide să fie motivaţi înainte de campania prezidenţială, hotărârea întârzie pentru că nici Popa, nici Bolojan nu au reuşit să-şi convingă colegii într-un sens ori altul. Aşa că, până vor izbuti, PNL Bihor e rupt în două. Pradă uşoară pentru adversari şi incapabil să ia decizii administrative ca judeţul şi municipiul să se dezvolte în armonie.


BĂTĂLIE PE ŞEFIE
Lovitură de partid

04_Cristian_Bodea_bihoreanul.jpgCum în actualul blocaj singura posibilitate e ca Bolojan fie să renunţe la proiecte, fie să le impună ca şef incontestabil al PNL Bihor, rivalitatea dintre primarul Oradiei şi preşedintele CJ ar putea determina o luptă pentru conducerea partidului. Cum abandonul nu-i stă în fire, e de aşteptat, deci, ca în 2015 primarul să-l concureze pe Popa, fapt sesizat inclusiv de tânărul şi limbutul senator Cristian Bodea (foto).

"Am văzut că cei doi lideri administrativi ai PNL nu mai pot să comunice. Până acum am fost eu acuzat de imaturitate politică, văd că acum unii îmi fac concurenţă. Cred că cei doi ar trebui să se închidă într-o cameră şi să nu iasă de acolo până nu se lămuresc, pentru că altfel anul viitor vom avea o luptă acerbă pentru preşedinţia PNL Bihor", s-a scăpat Bodea într-o conferinţă de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
0-0
Ca sa fie toata lumea multumita ar trebui "sacrificati" amandoi.
Postat 10 Iulie 2014, 16:18 de Po®c III
Puscaribili
Pai, intre doi puscariabili trebuie sa alegi ? Bolojane, astia amandoi sunt pe drumul catre parnaie (in mod normal). Mang ingroapa PSD-ul local iar udemeristii sun tot cu ochii dupa ciordit.
Postat 10 Iulie 2014, 15:39 de Land
Hahaha
Kiss electricianul la ALazar nr 4,camera 112,etaj1,celula dreapta!E timpul..!Dl Mang salveaza FCBihor,asta e ,ii place fotbalul..!
Postat 10 Iulie 2014, 15:37 de Nea taticu
Puscariabili
Pai, intre doi puscariabili trebuie sa alegi ? Bolojane, astia amandoi sunt pe drumul catre parnaie (in mod normal). Mang ingroapa PSD-ul local iar udemeristii sun tot cu ochii dupa ciordit.
Postat 10 Iulie 2014, 15:37 de com
Jos cu udemeristii !
Are perfecta dreptate Bolojan. Tartorul kiss cu trupa lui baga bete in roate in ceea ce priveste dezvoltarea orasului si a judetului de cate ori au ocazia.
Postat 10 Iulie 2014, 15:27 de Pisti
jos cu penalul de POPA
Pana nu v-a fi BOLOJAN presedintele P.N.L- Bihor procentele partidului se duc incet dar sigur pe apa sambetei.
Postat 10 Iulie 2014, 15:13 de coco
o singura solutie pentru judet
La CJ nu se va intimpla nimic bun pina nu se implica Bolojan: fie sa impuna pentru 2016 un om de incredere, fie sa candideze el insusi. Pina atunci judetul va ramine de izbeliste, asa cum este acum. Si, indiferent de orgolii sau pretentii, in Bihor succesul PNL din ultimul deceniu este in foarte mare masura datorat credibilitatii si actiunii lui Bolojan. Nu mai stiu vreun politician liberal local care sa-si poata atribui realizari comparabile sau cit de cit semnificative.
Postat 10 Iulie 2014, 11:21 de poli
A inceput jihadul !!
A inceput jihadul ! Lupta pe viata si pe moarte fara mama si fara tata .Proiecte pentru cetateni din Bihor , pauza pana in 2016 ! Dupa atata nimic facut ce mai conteaza !
Postat 10 Iulie 2014, 10:11 de politicos
intrebari fara raspuns
BOLOJAN a luat-o razna rău de tot! Nu întâmplător nu folosesc apelativul domnul, pentru mine chiar nu mai e! Aproape cinci ani de zile a trâmbițat în gura mare că un dezvoltator a făcut în Oradea cam ce a vrut înșelându-și clienții(cu alte cuvinte mi-a dat dreptate la detaliu susținând ca și mine dealtfel că totul a fost posibil cu complicitatea fostului primar FILIP și a fostului director AIO BOLOȘ)pentru ca în septembrie 2013 să se răsucească complet și să cadă la pace cu acel dezvoltator inițiind o TRANZACȚIE la limita legii, propunând-o Consiliului Local iar consilierii prezenți în ședința din 09.09.2013 au adoptat-o cu ochii închiși. Sigur vor fi cârcotași care vor spune că repet ca o placă de patefon aceleași lucruri vis-a-vis de dezvoltatorul cu atât de mare impact la oradea dar asta este situația! Problema aceasta gestionată cel puțin dubios de BOLOJAN o cunosc la detaliu, drept pentru care am să o tot repet până ce vreo autoritate(DNA, Biroul de Investigare a fraudelor, etc)poate că vor avea totuși o intervenție! Plus că BOLOJAN nu se sinchisește să dea răspunsuri întrebărilor care i se pun. Poți apela și la AVOCATUL POPORULUI, tot degeaba! Nu vrea și pace! Deh, la întrebări încuietoare nici nu știu ce ar putea răspunde pentru că implicit s-ar acuza de unul singur!
Postat 10 Iulie 2014, 09:51 de TDS
Zilele de glorie ale lui Bolojan s-au dus
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Postat 10 Iulie 2014, 08:26 de bear
Bolojan si rolul lui de Gica-Contra!
Printre cei pusi de fratii Micula sa-i reprezinte in capitala a ajuns sa fie si Bolojan, caruia i-au platit datoriiile de peste 3 miliarde pe care actualul primar de Oradea le avea la un amarat de ABC deschis intre blocurile din Alesd, ca sa poata intra curat in politica mare cand l-au facut prefect. Doar ca Miculestii au ales dupa ureche, asa cum stiu ei sa se inconjoare de hahalere ca si ei, pe unul care face pe independentul dupa ce a fost muritor de foame intr-o vreme, de nici cei doi copii nu putea sa-i alimenteze sanatos! Dinu Paturica era un domn fata de Bolojan, intrebati-o pe fosta lui nevasta si pe birteni sau alesdani!
Postat 10 Iulie 2014, 08:16 de Pasarea 'yo-yo'
Popa si palmarsul, vaca si chilotii!
PNL a fost partid de elite pana in 2000 dar a ajuns un grup de tarani furiosi ca nu au inca elicoptere la scara! Popa vorbeste multe lucruri, fura idei de ici de colo ca sa dea impresia ca gandeste, dar cu facutul are rezultate ZERO! Nada, niente, nimic! Nici macar un metru patrat de asfalt nou facut pe mintea lui, de cand l-au trimis Miculestii la inaintare pe bani grei (6 parlamentari de la TGIE din 2000 incoace care au cumparat partide sau bucati din acestea) ca sa-i reprezinte pe frati in capitala si la putere pentru tot felul de aranjamente, esalonari de datorii, reesalonari, iertari, credite bancare, evaziuni fiscale, etc!
Postat 10 Iulie 2014, 08:08 de Pasarea 'yo-yo'
Poate rezolva DNA-ul dilema
Grea decizie, pe care sa-l mazilesti. Ideal ar fi pe amandoi.
Postat 10 Iulie 2014, 08:06 de Contribuabil cinstit
Dacă dezvoltarea judeţului ar depinde de cei doi, nu am avea viitor!?!
Hai măi Cornele, sau Popa Prostu' cum îţi mai place să ţi se spună, dă-i şi Primatei cum îi place Bolojanului să fie alintat, măcar unul din trei seturi ca să-şi mai bucure şi el prostata, că şi aşa pe Kiss vine DNA să-l ducă de acolo !?!
Postat 10 Iulie 2014, 07:56 de Car®p III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON