URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2014, 11:26

Bolojan: Cât timp PSD susţine proiectele oraşului, nu facem altă majoritate, dar colaborăm şi cu PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atâta timp cât consilierii PSD îi vor susţine proiectele pentru dezvoltarea oraşului, primarul liberal Ilie Bolojan nu va da curs solicitării preşedintelui interimar al PNL, Crin Antonescu, de a rupe alianţele locale cu pesediştii şi de a face altele, doar cu PDL. Totuşi, Bolojan precizează că parteneriatul în plan local va include şi consilierii PDL, aşa cum cere conducerea centrală a partidului.

"Colaborare strânsă"

"În momentul de faţă, să spun că voi rupe guvernarea locală, asigurată cu PSD, doar pentru că la Bucureşti se construieşte o altă alianţă, ar fi prea mult. Dar cu PDL vom colabora strâns", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, primarul liberal al Oradiei, Ilie Bolojan, răspunzând astfel întrebării dacă va renunţa la "USL-ul local" pentru a face, tot în plan local, o "alianţă Dreptate şi Adevăr".

Bolojan şi-a argumentat poziţia prin faptul că PNL poate avea în Oradea o majoritate fie de 50% plus unu cu PDL, fie una de două treimi, cum este în prezent, dar cu o majoritate de jumătate un oraş nu poate fi decât "administrat", în timp ce majoritatea de două treimi permite proiecte de dezvoltare.

"În Oradea, dată fiind structura etnică, UDMR va avea mereu 25% din voturi, astfel că guvernarea locală a fost, din 1990 încoace, şi va fi în continuare, bazată doar pe alianţe, pentru că niciun partid românesc nu întruneşte singur majoritatea voturilor. În Consiliul Local Oradea, majoritatea de două treimi este necesară, deci, atunci când vrei să iniţiezi şi să derulezi proiecte de dezvoltare, care inevitabil înseamnă probleme de patrimoniu şi de buget, iar această majoritate este formată din 2012 de PNL şi PSD. Asta nu înseamnă, însă, că grupul PDL sau persoane din grupul PDL nu au votat unele proiecte. Am colaborat cu PDL pe proiecte mari, dar nu se poate spune că a fost construită politic structura Consiliului Local. Pentru a guverna ai nevoie de majoritate stabilă. În concluzie, nu pot spune că voi rupe majoritatea cu PSD din plan local atâta timp cât PSD, în plan local, prin consilierii săi, susţine proiectele de dezvoltare a oraşului, dar pot spune că vom colabora strâns cu PDL", a arătat primarul Ilie Bolojan.

În Consiliul Local Oradea, PNL este reprezentat de 11 consilieri şi deţine funcţiile de primar şi de viceprimar, PSD având 6 consilieri şi un viceprimar. UDMR are tot 6 consilieri, PDL doar 3 consilieri, iar PC un reprezentant.

USL nu trăieşte

Pe de altă parte, preşedintele PNL Oradea a declarat că "se va implica total în construirea unei alternative politice de dreapta la PSD şi la Victor Ponta", ca vicepreşedinte al partidului propunând, de altfel, o alianţă cu PDL chiar şi în reuniunea de luni a conducerii PNL, prima de după scrutinul europarlamentar.

"Fără echivoc, am spus că refacerea USL este ilogică, iar în campania pentru alegerile europarlamentare şi după scrutin am atras atenţia asupra cântecelor de sirenă ale PSD că nu există niciun motiv pentru acest lucru (n.r. - pentru refacerea USL), pentru că paradigma pro şi anti Băsescu nu mai este valabilă. Stânga cu dreapta puteau fi aliate doar în situaţii limită, cum a fost în perioada când preşedintele conta, dar vrem, nu vrem, preşedintele Băsescu nu mai este o miză. Am propus şi am spus că mă voi implica total în construirea unei alternative la PSD şi la Victor Ponta, pentru că eu cred că nu este bine ca PSD să aibă toată puterea în România. Toţi suntem conştienţi de asta", a spus Ilie Bolojan.

În ce priveşte refacerea alianţei de dreapta între PNL şi PDL şi apoi fuziunea între cele două formaţiuni, Bolojan a afirmat că "lucrurile nu vor fi perfecte, fuziunea nu se va face en fanfare, dar trebuie să facem acest lucru pentru a schimba percepţia cetăţenilor asupra lumii politice şi pentru a-i scoate pe votanţii exigenţi, care sunt de dreapta. Vrem să avem şanse ca România să fie guvernată mai bine? Atunci trebuie să avem voturi. Iar ca să avem voturi trebuie să avem un anume comportament şi să motivăm alegătorii exigenţi, care, repet, sunt de dreapta".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mang...
Lasa Zoli ca sigur Mang va revitaliza orasul...dupa ce isi mai da odata licenta, si disertatia si doctoratul ...ca si seful lui, Ponta.. :)))))))))))))))))). Aia da alternativa frate. Ai si uitat trecutul. Sa se faca treaba in oras. Asta ma intere pe mine. Si in ultimii ani, FATA DE CE ERA, s-a facut. Tre sa fi total rupt de lume sa sustii altceva, sau sa te fi mutat in Oradea doar de cateva luni. Restul, Zolica, e gargara. Pacat ca impartim acelasi prenume...
Postat 29 Mai 2014, 17:42 de Zoli2
asa da
Ai intrat in legalitate tarane...ai ajuns printre ai tai...acu poti sa-i dai lucrari lui Ghilea pe fata..
Postat 29 Mai 2014, 11:47 de zoli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON