URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Februarie 2016, 15:50

Bodog: Prevenţia în sănătate nu se face prin amenzi şi birocratizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plenul Senatului de miercuri, social-democratul Florian Bodog a criticat vehement proiectul legii privind prevenţia în sănătate. Senatorul PSD de Bihor a susţinut o declaraţie politică intitulată "Prevenţia în sănătate nu se face prin amenzi şi birocratizare", în care a spus că poate fi de acord cu dezideratul prevenţiei în sănătate şi cu faptul că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor, dar nu şi cu "maniera politicianistă în care a fost abordat acest subiect de către cei din PNL" ori cu introducerea de "coerciţii financiare pentru pacienţii "indisciplinaţi"".

"Ca medic şi ca un om cu viziune de stânga, nu mi se pare normal şi uman să umilim oamenii şi să instituim prin lege coerciţii financiare pentru bolnavi. Stau să mă întreb în ce ţară trăim dacă principala grijă a autorităţilor este să umble după bolnavi ca să încaseze de la aceştia amenda neplătită? Mai mult, există multe patologii ale căror tratamente impun costuri ridicate ce nu pot fi suportate de români. Oare de unde va putea plăti un bolnav sau familia acestuia amenda preconizată de PNL, când poate unii nu-şi pot asigura nici măcar minimul necesar pentru un trai decent?", se întreabă Bodog.

Criticând abordarea "lipsită de compasiune", senatorul PSD spune că liberalii nu se gândesc cum să asigure tratamente inovatoare, ci doar cum să facă rost de bani. De asemenea, Bodog nu consideră că este eficientă înfiinţarea unei noi agenţii guvernamentale, mai precis a celei de Prevenţie în Sănătate, prevăzută în proiectul de lege.

"Pe scurt, propunerea PNL este neconstituţională, ambiguă şi orientată împotriva intereselor pacienţilor! Înainte de a crea sancţiuni pentru bolnavii care nu se prezintă la medic, trebuie să ne asigurăm că aceştia au la dispoziţie infrastructura medicală dezvoltată în toată ţară. Asta ar trebui să ne preocupe pe toţi, inclusiv pe cei din PNL, nu să mai înfiinţăm nişte agenţii şi să mai punem pe funcţii nişte oameni de partid", a concluzionat parlamentarul, declarând vehement că nu va susţine o astfel de lege.

De altfel, PSD a cerut PNL să îşi retragă acest proiect de lege, pe motiv că este "profund neconstituţională". Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că dacă legea va trece de votul Parlamentului, PSD o va ataca la Curtea Constituţională.

Proiectul de lege promovat de liberali stabileşte că toţi românii au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Dacă vor contribui la menţinerea sănătăţii lor, beneficiarii acestor programe vor putea beneficia de stimulente financiare ce vor fi transferate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un cont personal de economii. În schimb, cei care vor refuza participarea la programele de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor care ar putea fi prevenite.

Dintre parlamentarii bihoreni, iniţiativa este susţinută de liberalii Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Gheorghe Costin, Lucia Varga, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea, şi de Adrian-Miroslav Merka (minorităţi) şi Biró Rozalia (UDMR).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hai ma...
ba chiar ca nu trebuie asteptat sa fie totul perfect (nici macar in franta nu e totul perfect) inainte de a face inca un lucru bun si de efect, precum preventia. iar dc nu doreste amenzi, bine, sa fie fransiza de Ne-preventie.
Postat 17 Februarie 2016, 16:01 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON