URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
17 Februarie 2016, 15:50

Bodog: Prevenţia în sănătate nu se face prin amenzi şi birocratizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plenul Senatului de miercuri, social-democratul Florian Bodog a criticat vehement proiectul legii privind prevenţia în sănătate. Senatorul PSD de Bihor a susţinut o declaraţie politică intitulată "Prevenţia în sănătate nu se face prin amenzi şi birocratizare", în care a spus că poate fi de acord cu dezideratul prevenţiei în sănătate şi cu faptul că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor, dar nu şi cu "maniera politicianistă în care a fost abordat acest subiect de către cei din PNL" ori cu introducerea de "coerciţii financiare pentru pacienţii "indisciplinaţi"".

"Ca medic şi ca un om cu viziune de stânga, nu mi se pare normal şi uman să umilim oamenii şi să instituim prin lege coerciţii financiare pentru bolnavi. Stau să mă întreb în ce ţară trăim dacă principala grijă a autorităţilor este să umble după bolnavi ca să încaseze de la aceştia amenda neplătită? Mai mult, există multe patologii ale căror tratamente impun costuri ridicate ce nu pot fi suportate de români. Oare de unde va putea plăti un bolnav sau familia acestuia amenda preconizată de PNL, când poate unii nu-şi pot asigura nici măcar minimul necesar pentru un trai decent?", se întreabă Bodog.

Criticând abordarea "lipsită de compasiune", senatorul PSD spune că liberalii nu se gândesc cum să asigure tratamente inovatoare, ci doar cum să facă rost de bani. De asemenea, Bodog nu consideră că este eficientă înfiinţarea unei noi agenţii guvernamentale, mai precis a celei de Prevenţie în Sănătate, prevăzută în proiectul de lege.

"Pe scurt, propunerea PNL este neconstituţională, ambiguă şi orientată împotriva intereselor pacienţilor! Înainte de a crea sancţiuni pentru bolnavii care nu se prezintă la medic, trebuie să ne asigurăm că aceştia au la dispoziţie infrastructura medicală dezvoltată în toată ţară. Asta ar trebui să ne preocupe pe toţi, inclusiv pe cei din PNL, nu să mai înfiinţăm nişte agenţii şi să mai punem pe funcţii nişte oameni de partid", a concluzionat parlamentarul, declarând vehement că nu va susţine o astfel de lege.

De altfel, PSD a cerut PNL să îşi retragă acest proiect de lege, pe motiv că este "profund neconstituţională". Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că dacă legea va trece de votul Parlamentului, PSD o va ataca la Curtea Constituţională.

Proiectul de lege promovat de liberali stabileşte că toţi românii au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Dacă vor contribui la menţinerea sănătăţii lor, beneficiarii acestor programe vor putea beneficia de stimulente financiare ce vor fi transferate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un cont personal de economii. În schimb, cei care vor refuza participarea la programele de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor care ar putea fi prevenite.

Dintre parlamentarii bihoreni, iniţiativa este susţinută de liberalii Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Gheorghe Costin, Lucia Varga, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea, şi de Adrian-Miroslav Merka (minorităţi) şi Biró Rozalia (UDMR).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hai ma...
ba chiar ca nu trebuie asteptat sa fie totul perfect (nici macar in franta nu e totul perfect) inainte de a face inca un lucru bun si de efect, precum preventia. iar dc nu doreste amenzi, bine, sa fie fransiza de Ne-preventie.
Postat 17 Februarie 2016, 16:01 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON