URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
09 Decembrie 2015, 18:55

Bodog le cere deputaţilor să nu mai blocheze legea ce interzice fumatul în spaţii publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Convins că proiectul de lege ce interzice fumatul în spaţii publice este tergiversat intenţionat de colegii deputaţi, senatorul PSD Florian Bodog le cere responsabilitate. Printr-o declaraţie susţinută miercuri în plenul Senatului, parlamentarul a făcut un apel la votarea de urgenţă a proiectului, retras de pe ordinea de zi a plenului Camerei chiar înainte de votul final, pe motiv că membri Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor au primit o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, legat de un amendament care interzicea afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere din magazine.

"Din punctul meu de vedere s-a găsit un "pretext" pentru a tergiversa adoptarea legii, ceea ce este regretabil, pentru că niciun interes economic nu trebuie să prevaleze asupra interesului public privind protejarea sănătăţii românilor, mai ales a generaţiilor tinere! Mă intrigă şi incidentul de ieri din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Din păcate, dezbaterea proiectului de lege a fost amânată, din nou, fără niciun motiv. Ceea ce este însă şi mai regretabil este maniera în care s-a "reuşit" acest lucru. Astfel de atitudini nu fac cinste Parlamentului României!", le-a spus colegilor Florian Bodog.

Cât despre scrisoarea Consiliului Concurenţei, senatorul PSD a spus că amendamentul prin care se interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere din magazine este unul de bun simţ şi nu încalcă nicio regulă concurenţială. 

"Este un amendament care se conformează atât legilor naţionale cât şi dreptului şi practicii europene. Directiva europeană care reglementează produsele din tutun (2014/40) prevede clar că pentru asigurarea unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii, în special pentru tineri, statele membre ar trebui să împiedice vânzările de astfel de produse copiilor şi adolescenţilor, adoptând măsuri adecvate de stabilire şi aplicare a limitelor de vârstă. Mai mult, Recomandarea 2003/54 a Consiliului prevede că statele membre ar trebui să adopte legi prin care să interzică orice măsură care poate ajunge la copii şi adolescenţi şi prin care se promovează produsele din tutun. Aşadar, avem de-a face cu o prevedere legală care se încadrează în dreptul european şi care nu poate fi considerată sub nicio formă o măsură anticoncurenţială, ci o măsură care protejează sănătatea oamenilor", a precizat Bodog.

Parlamentarul a mai spus că schimbarea legii nu este îndreptată împotriva fumătorilor ori a companiilor producătoare de tutun şi nu vine să discrimineze, ci "să facă un bine şi să îndrepte lucrurile".

"Este o lege în favoarea celor care vor să îşi protejeze sănătatea şi nu mai doresc să fie victimele fumatului pasiv. Este o lege a normalităţii care se aplică în toate ţările civilizate. Toţi trebuie să înţelegem un lucru, fie că ne place, fie că nu: fumatul în spaţiile publice nu este un drept, pe când sănătatea este un drept al fiecărui român, un drept care trebuie protejat de statul român!", a mai spus senatorul.

În final, Bodog şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie votat în plenul camerei în această sesiune parlamentară.

Parlamentarul a mai cerut deblocarea proiectului în urmă cu o lună, când i-a solicitat chiar premierului de atunci, Victor Ponta, implicarea pentru ca fumatul să fie interzis în spaţiile publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON