URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Decembrie 2015, 18:55

Bodog le cere deputaţilor să nu mai blocheze legea ce interzice fumatul în spaţii publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Convins că proiectul de lege ce interzice fumatul în spaţii publice este tergiversat intenţionat de colegii deputaţi, senatorul PSD Florian Bodog le cere responsabilitate. Printr-o declaraţie susţinută miercuri în plenul Senatului, parlamentarul a făcut un apel la votarea de urgenţă a proiectului, retras de pe ordinea de zi a plenului Camerei chiar înainte de votul final, pe motiv că membri Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor au primit o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, legat de un amendament care interzicea afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere din magazine.

"Din punctul meu de vedere s-a găsit un "pretext" pentru a tergiversa adoptarea legii, ceea ce este regretabil, pentru că niciun interes economic nu trebuie să prevaleze asupra interesului public privind protejarea sănătăţii românilor, mai ales a generaţiilor tinere! Mă intrigă şi incidentul de ieri din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Din păcate, dezbaterea proiectului de lege a fost amânată, din nou, fără niciun motiv. Ceea ce este însă şi mai regretabil este maniera în care s-a "reuşit" acest lucru. Astfel de atitudini nu fac cinste Parlamentului României!", le-a spus colegilor Florian Bodog.

Cât despre scrisoarea Consiliului Concurenţei, senatorul PSD a spus că amendamentul prin care se interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere din magazine este unul de bun simţ şi nu încalcă nicio regulă concurenţială. 

"Este un amendament care se conformează atât legilor naţionale cât şi dreptului şi practicii europene. Directiva europeană care reglementează produsele din tutun (2014/40) prevede clar că pentru asigurarea unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii, în special pentru tineri, statele membre ar trebui să împiedice vânzările de astfel de produse copiilor şi adolescenţilor, adoptând măsuri adecvate de stabilire şi aplicare a limitelor de vârstă. Mai mult, Recomandarea 2003/54 a Consiliului prevede că statele membre ar trebui să adopte legi prin care să interzică orice măsură care poate ajunge la copii şi adolescenţi şi prin care se promovează produsele din tutun. Aşadar, avem de-a face cu o prevedere legală care se încadrează în dreptul european şi care nu poate fi considerată sub nicio formă o măsură anticoncurenţială, ci o măsură care protejează sănătatea oamenilor", a precizat Bodog.

Parlamentarul a mai spus că schimbarea legii nu este îndreptată împotriva fumătorilor ori a companiilor producătoare de tutun şi nu vine să discrimineze, ci "să facă un bine şi să îndrepte lucrurile".

"Este o lege în favoarea celor care vor să îşi protejeze sănătatea şi nu mai doresc să fie victimele fumatului pasiv. Este o lege a normalităţii care se aplică în toate ţările civilizate. Toţi trebuie să înţelegem un lucru, fie că ne place, fie că nu: fumatul în spaţiile publice nu este un drept, pe când sănătatea este un drept al fiecărui român, un drept care trebuie protejat de statul român!", a mai spus senatorul.

În final, Bodog şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie votat în plenul camerei în această sesiune parlamentară.

Parlamentarul a mai cerut deblocarea proiectului în urmă cu o lună, când i-a solicitat chiar premierului de atunci, Victor Ponta, implicarea pentru ca fumatul să fie interzis în spaţiile publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON