URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2011, 12:00

Biserica tuturor arginţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul închide într-o veselie şcoli şi spitale, dar rupe baierele pungii pentru Biserica Mântuirii Neamului, de parcă nu doar am fi ieşit din criză, ci am fi metamorfozat ţara toată într-o Grădină a Maicii Domnului unde nu mai este nici foamete, nici sărăcie cu duhul, nici boli ori alte suferinţi.

După făţarnic botezata Lege a Parteneriatului Stat-Biserică, prin care a făgăduit popimii fondurile de asistenţă socială ale statului (oare cât o fi "reveneala" la faza asta şi la ce nivel se împarte?), premierul hotăra săptămâna trecută o nouă suplimentare a alocărilor deja fără număr pentru Mega-Catedrală.

Dacă Titanul din Răchiţele e deja evident că stă ca asistatul social să-i pice din Cer o soluţie gen "Dumnezeu cu mila" la problemele celor pe care îi guvernează cu coasa şi că sparge banii ţării întru spălarea păcatelor personale şi de partid, la fel de făţişă a devenit complicitatea Bisericii Ortodoxe la marea deturnare de fonduri săvârşită în beneficiul ei de noul Irod.

Într-o perioadă în care Cezarii decimează turma luând laptele praf de la gura sugarului şi ultimul codru de pâine din sacoşa pensionarului, nu l-am auzit niciodată pe din ce în ce mai Prea-Fericitul Patriarh să emită măcar o singură dojană pastorală la adresa ucigaşilor cu mânecuţe de contabil şi cravate mov.

Aţi auzit preoţi ortodocşi să se fi solidarizat cu românii lăsaţi fără şcoli şi spitale? Aţi auzit vreodată de la ei că Biserica trebuie să împărtăşească durerile lumii? Aţi auzit vreun ierarh mustrând asupritorii poporului pentru faptul că, neîntemeindu-şi puterea pe responsabilitate, distrug cel mai preţios element al Creaţiei - omul? Aţi auzit vreunul dintre mitropoliţii cei obezi dojenind autorităţile laice că acutizarea sărăciei duce la dezbinarea familiei şi la pierderea respectului pentru darul cel mai de preţ făcut de Creator omului - viaţa? Nu, şi nici n-o să auziţi, pentru că popimea noastră s-a transformat într-un sobor de lăutari fericiţi să poată prohodi atâta vreme cât cineva le lipeşte arginţii de potcapuri.

După decenii întregi în care a tăcut complice la prigonirea propriilor credincioşi, în care propriii slujitori au preschimbat spovedaniile în note informative şi în care a aplaudat demolarea propriilor lăcaşuri de cult, Biserica a întărit cu Statul o relaţie în care nici nu ştii cine se prostituează mai tare. Popii, că vând indulgenţe ca-n vremea Inchiziţiei papistaşe, sau capii Statului, că le cumpără din avutul furat supuşilor?

Lăcomia ierarhilor noştri după "ochiul dracului" într-o vreme când din banii daţi Mega-Catedralei se puteau salva vieţi e încă o pată pe obrazul Bisericii Ortodoxe. O instituţie ce funcţionează tot mai mult pentru sine însăşi, în dispreţul amărâţilor pentru care îngână rugăciuni doar contra-cost. Dar, de unde nu este, nici Dumnezeu nu poate cere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
:/
Asa un editorial, nu am citit de mult! Foarte bine!
Postat 27 Aprilie 2011, 12:52 de birdonawire
leonardo da vinci
urmaresc din cer evolutia domnului cris adrian care e fulminanta,e priceput in toate cele ca o gospodina de la tara intoarsa de la biserica care in loc sa faca cozonac barfeste cu babele despre cine cu cine si-a pus,e acid bine documentat ,istet un adevarat rege al articolelor ce trbuie premiate pe doctori ia pus la punct cu articolelelui ca nu se mai interneaza nimeni in oradea,acum a venit randul bisericii pe care o desfiinteaza,urmeaza partidele si politicienii pe care ii face praf,apoi babele din sat iubitoare de telenovele ,e tare bun omul asta fara nici o hiba e perfect e ca omul universal al meu eu zic sa-l pune-ti primar ca e bun omu
Postat 25 Aprilie 2011, 22:16 de leonardo da vinci
omniscient
brava domnu adrian vad ca le stiti pe toate foarte bine in sfarsit un viitor candidat la primarie,stie sanatate ,in religie e as vai de bolojan daca ii ve-ti fi contracandidat la primarie super
Postat 25 Aprilie 2011, 22:06 de omniscient
BOR
Din pacate pentru BOR,Adrian Cris are dreptate.Este dureros,inadmisibil chiar ce se intampla in cadrul acestei institutii care ar trebui sa fie cea mai apropiata de sufletul credinciosilor,sa-i ajute intotdeauna cand sant in dificultate nu sa le ia sub diferite forme din putinul pe care-l au.Este cat se poate de nedrept ca Statul face parteneriat cu BOR pentru a-si controla si supune populatia.Acelasi lucru s-a intamplat si in vremurile de trista amintire de pana in 1990,dar armata activistilor de partid care controlau si i-si subordonau societatea potrivit intereselor PCR a fost inlocuita de armata activistilor religiosi din care multi servesc interesele celor care-i platesc.Oportunisti si farisei.Pacat,mare pacat ca astfel se indeparteaza tot mai mult de invatamintele celui pe care ar trebui sa-l urmam cu totii,indiferent de credinta,Isus Cristos.
Postat 25 Aprilie 2011, 10:36 de Crist
parerile mele
1) poti "ataca" orice idee, institutie, activitate oricand, indiferent daca e zi de sarbatoare sau nu, nu exista "perioade de gratie" pentru ca ... de ce ar fi ? cu ce sau de ce e considerata mai jignitoare o acuza (fie ea reala sau nu) daca e spusa ieri sau azi sau maine ? 2) nu trebuie generalizat dar regret si eu sa observ ca reprezentantii BOR au omis sa promoveze in societate valori dincolo de dogmatismul incremenit. sunt multi preoti de bun simt dar sunt mult mai vizibile (din pacate) constructiile de biserici megalomanice, inghesuite intre blocuri, peste terenurile de joaca ale copiilor, cu boxele scoase afara ca la bazar. 3) faptul ca 80% dintre cetatenii Romaniei se declara de religie ortodoxa nu inseamna ca 80% dintre cetatenii Romaniei sunt practicanti ai acestei religii si ca ar fi intru totul de acord cu actiunile institutiei BOR. trebuie facuta o distinctie clara intre religia asumata personal si gradul de satisfactie fata de activitatea institutionala. altfel s-ar putea crede ca BOR are putere dictatoriala asupra enoriasilor.
Postat 24 Aprilie 2011, 10:44 de Cristi
...
ba sa i scuipe fara jena! in saptamana asta suntem cumva datori sa devenim mai ipocriti decat in restul anului? tara se duce dracului iar preotii isi freaca palmele...jegosi cu patrafir, umbland sfidatori in masini scumpe, cu burtile alea uriase... aparati de spalate pe creier... rusine...biserica, si nu doar cea ortodoxa, si-a uitat menirea...
Postat 22 Aprilie 2011, 17:43 de ina
Minima decenta.
Un asemenea subiect nu trebuie abordat in Saptamana Patimilor. Minima decenta ar impune scoaterea lui din atentia cititorilor in aceste zile de sfintenie.
Postat 22 Aprilie 2011, 17:13 de safe
ce titlu vreti
Domnul Cris s-a molipsit probabil, umbland prea mult in fundul lui Radu Tarle pe la CJ. Domnule Cris, pe Cornel Popa, campionul spaguirii popilor din Bihor, il cunosti?
Postat 22 Aprilie 2011, 00:55 de seba
@SORIN G
UTASEM ! SUNT MULT PREA MIC SI NEINSEMNAT SA FAC EU DIVERSIUNE !!! E CA SI CUM AI SPUNE CA TANTARUL IMPINGE TRENU !
Postat 21 Aprilie 2011, 20:10 de SCORTOSUL
@SORIN G
PENTRU PRIMA PARTE AI DREPTATE ! CAT DESPRE PARTEA A 2-a , ADICA FINAL AICI NU ITI DAU DREPTATE SI MAI CITESTE PE ICI SI PE COLO SI AI SA AFLI CUM A FOST SCOASA LIMBA ROMANA DIN SLUJBA BISERICEASCA SI DUPA ACEAA DIN CANCELARIA DOMNEASCA PENTRU CA LIMBA ROMANA NU E SFANTA ! "SFINTI" SUNT CURVARII SI BETIVII SI CRIMINALII PE CARE II "SFINTESC"" POPI ! SA AI PARTE DE SARBATORI LUMINATE !
Postat 21 Aprilie 2011, 20:09 de SCORTOSUL
Diversiune
In aceasta Tara sunt o multime de intelectuali credinciosi, oameni care cred in Dumnezeu si care inteleg rostul Credintei si al Bisericii. Nu inteleg de ce domnul Cris nu a fost revoltat atunci cand PRIMARIA ORADEA a dat 100 de miliarde de lei pentru FC BIHOR si banii au ajuns in buzunarul interlopilor din Bihor. La Bucuresti se face din bani publici un MEGA STADION, dar asta nu deranjeaza pe nimeni. Cand vine vorba de Biserica ne aducem aminte ca avem nevoie de scoli, spitale, etc. acest domn Cris manipuleaza lumea. Stie ca atunci cand arunca cu mizerii in Biserica Ortodoxa este si el citit de indivizi sfertodocti si manelisti, gen SCORTOSUL!
Postat 21 Aprilie 2011, 13:37 de Sorin G.
Iarta-l Doamne, ca nu stie ce zice...
Cu totii sunteti mari crestini daca in SAPTAMN PATIMILOR imprastiati atata ura , asemeni super-crestinului cris-nu-stiu-cum ... Adevarul e ca citesc de ceva vreme fituica asta, asa ca observ ca super-scriitorul se ia de biserica (evident ortodoxa!) la toate marile sarbatori... Dumnezeu sa-l ierte !
Postat 21 Aprilie 2011, 12:58 de maria
@DANA
HAUUUUUUUUUUUUUU !!!!!!! NU STIU CE E IN CAPUL TAU SI DACA STII CE-I AIA O SECTA SAU CULT !!!! DAR SI BISSERICA ORTODOXA ( DUPA CAT INTELEGI TU ) ESTE O SECTA IN CADRUL CRESTINISMULUI !!!! PRIMUL LUCRU TRE SA INTELEGI CE ESTE A FI CRESTIN SI DUPA ACEEA SA ALEGI IN CARUI CULT SAU SECTA (DUPA MINTEA TA ) TE ALATURI !! NU POT5I FI "FACUT" ORTODOX IN SPERANTA CA VEI FI CRESTI !!! DAR ASTEA S-AR PUTEA SA DEPASEASCA INTELEGEREA TA !
Postat 21 Aprilie 2011, 08:53 de SCORTOSUL
peseme esti vreun sectar
peseme esti vreun sectar ori catolic de ataci asa bisericaromaneasca cu preotii care fac oricum mai multe ca tine .tu doar urlii la luna
Postat 20 Aprilie 2011, 22:04 de dana
BISERICA ORTODOXA = UN MIT PE CALE DE SUCOMBARE
1- 80 % din tara asta sunt ortodocsi = o mare minciuna . Intreaba-i ce sarbatoresc la pasti sau la craciun si ai sa auzi minuni ( doar mese imbelsugate si timp de chefuri stropite cu multa bautura ) 2 - cate a facut biserica ortodoxa pentru romani = ? - nimic , le-a furat limba inlocuindo cu slavona ne-au vandut cui au putut la securisti, comunisti ......
Postat 20 Aprilie 2011, 19:49 de SCORTOSUL
da
Foarte bun articolul, Dl.Cris ar trebui doar sa adauge ca toate bisericile sint la fel . Nu este mai buna nici biserica catolica nici religiile reformate sau neoprotestante. Poate se refera la ortodocsi pentru ca sint 80 % . Dar dorina si alex nu incearca decit sa devieze subiectul articolului pe alte probleme . In concluzie , biserica , indiferent ca este ortodoxa sau catolica sau alta , face prea mult pentru buzunarele lor si prea putin pentru oameni in general si enoriasii lor in particular . Mare adevar.
Postat 20 Aprilie 2011, 19:47 de un catolic
excelent
Excelent articol!!!!!!Pacat ca mai suntin tara asta (din pacate multi precum doamna doina
Postat 20 Aprilie 2011, 16:23 de ana
sarmanul domn cris
Domnul Cris moare de grija altuia. Biserica Ortodoxa a facut ceva in istorie pentru poporul roman. Cine stie istorie nu are nevoie de alte comentarii. Curios ca domnul Cris Abrudan nu e revoltat ca din banii publici trebuie sa tinem un teatru maghiar, ca se toaca banii publici pentru interese personale. Avem destui ziaristi care traiesc pentru arginti: Antenele lui Felix, Realitatea lui Vantu. BIHOREANUL pupa in fund pe Bolojan din interese bine stiute. La fel se dau bani pentru revista Familia din Oradea etc. etc. Domnul Cris stie doar sa arunce cu vorbe grele in Biserica Ortodoxa. HRISTOS Domnul spune ca pentru orice cuvant rostit vom da seama in ziua judecatii. Oare ce justificari va avea atunci domnul Adrian, ca acolo nu mai tine cu minciuna, insulta si diversiunea?
Postat 20 Aprilie 2011, 16:15 de alex
@ benedikt!
Oamenii care muncesc in tara asta si platesc sunt in proportie de 80% ortodocsi. Observ ca i-ai uitat de la pomelnic pe uniti. Or fi de-ai tai. Toata pasarea pe limba ei piere. Sau esti cu MISA sau cu New Age. Ca aia nu ling icoane si moaste. Eventual altceva. Hare Krisna (sau cum s-o fi zicand)
Postat 20 Aprilie 2011, 15:51 de dorina
felicitari
foarte bun comentariul! adevarat si argumentat! o adaugire mi-as permite: la tara, aportul popilor este esential in alegeri, ei fiind cei care culeg buletinele satenilor, voteaza cu cine trebuie si le returneaza frumos la finalul zilei cu pricina. asta-i poporul, din nefericire...
Postat 20 Aprilie 2011, 13:44 de mircea
...
ortodocşi, doamna dorina, nu ortodoxi...
Postat 20 Aprilie 2011, 13:40 de c
la bani nu postiți?
@dorina: greșit! nu plătiți voi, plătesc oamenii care muncesc în țara asta! și nimeni nu-i întreabă dacă vor lângă Casa poporului o biserică de 400 de milioane de euro! și dacă ziaristul ar fi greco-catolic sau neoprotestant, ce treabă ai tu? da toți sunteți la fel. ortodocșii cu mâinile în buzunarele oamenilor, catolicii vor să pună mâna pe toate clădirile din Oradea, pocăiții sunt mașinărie de vot și de interese. gândiți înainte să lingeți icoane și moaște, dragi români. Paște fericită!
Postat 20 Aprilie 2011, 13:18 de benedikt!
dumneata
Dumneata ce esti, domnule ziarist? Greco-catolic sau neoprotestant? Ca te deranjaza numai alocarile... ortodoxe. Retrocedarile dubioase catre ordine calugaresti care poate nici nu mai exista sau n-au avut in proprietate cladirile respective in veacul vecilor nu te deranjaza. Drept e ca nu sunt ortodoxe. Pe noi, pe ortodoxi, nu ne plateste nici papa, nici americanii. N-avem cu ce sa cumparam suflete. Trebuie sa platim noi insine pentru lacasurile pe care le ridicam. Nu papa si nici americanii. Nu e vina dumitale ca scrii. E vina noastra ca citim maculatura.
Postat 20 Aprilie 2011, 12:22 de dorina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON