URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2015, 11:01

Bilanţul Comisiei de Etică a Universităţii din Oradea pentru 2014: cinci sesizări, niciun vinovat

În 2014, cinci universitari au fost în atenţia Comisiei de Etică a Universităţii din Oradea, privind abateri de la etica disciplinară sau de la conduita în cercetarea ştiinţifică. În patru din cele cinci cazuri analizate, comisia însă şi-a declinat, de fapt, competenţa.

Potrivit raportului de activitate al comisiei pentru anul trecut, două sesizări au vizat angajaţi ai Bibliotecii universitare. Mai precis, pe şeful Biroului Achiziţie – Prelucrare al Bibliotecii, Titus Bădic, acuzat că crează mari greutăţi în colaborarea cu acest birou, şi pe Ionela Burz, angajată a aceluiaşi birou, reclamată de mai multe acte de indisciplină. Comisia de Etică nu a oferit mai multe detalii, întrucât a stabilit că faptele semnalate intră în categoria "abateri disciplinare", deci ar trebui anchetate de o comisie de disciplină, nu de cea de etică.

A treia sesizare înregistrată anul trecut arată că o studentă de la Textile şi Pielărie şi-ar fi ameninţat şi şantajat două profesoare, mai precis pe Daniela Ionescu şi Alina Albu. "Având în vedere că faptele sesizate, şantaj şi ameninţare, sunt fapte de natură penală, în conformitate cu Art. 40 (2) din Codul de Etică şi Deontologie Universitară a Universităţii din Oradea, Comisia de Etică nu poate analiza fapte penale", a fost decizia comisiei.

O altă reclamaţie primită de comisie l-a avut protagonist pe decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Teodor Leuca, acuzat că şi-a jignit o colegă. Decanul şi-a cerut scuze iar reclamanta şi-a retras plângerea, astfel că, din nou, comisia n-a avut ce să constate.

Ultima anchetă din 2014 a demarat în urma unui articol publicat de BIHOREANUL, care arăta că medicul Călin Hozan, conferenţiar al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, şi-a plagiat teza de doctorat. Comisia de Etică a stabilit însă că Hozan nu şi-a plagiat lucrarea.

Raportul mai arată, cu privire la activitatea comisie anul trecută, că eticienii şi-au îndemnat toţi colegii din Universitate să folosească un program ce detectează plagiatul, disponibil gratuit pe site-ul detectareplagiat.ro.

În final, la "Concluzii", comisia consemnează că numărul cazurilor semnalate s-a redus în ultimii trei ani. "Dacă se are în vedere evoluţia numărului de cazuri analizate, faptul că în acest an nu au fost probate cazuri de plagiat, se poate concluziona că în acest an conduita academică a fost respectată de marea majoritate a cadrelor didactice şi studenţilor din universitatea noastră", se arată, optimist, în finalul raportului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON