URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că primarul Ilie Bolojan se ghidează în viaţă după principiul "repetiţia este mama învăţăturii". Altfel nu se explică de ce, după episodul dureros cu Gavril Grebenişan la cârma Spitalului Judeţean, a recidivat cu Dacian Foncea ca manager la Municipal.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Klaus Iohannis știe că nu e un tip șarmant cu electoratul. I-ar plăcea la maxim dacă n-ar trebui să interacționeze cu nicio ființă umană, să nu fie nevoit să zâmbească fals în fața camerelor, să nu dea mâna cu nimeni niciodată. Trecerea de la dezinvoltura balcanică a lui Băsescu la seriozitatea atât de neromânească a lui Iohannis a fost prea brutală pentru publicul larg, în ochii căruia președintele ar trebui să fie un tip de viață, chefliu, cu vicii, slobod la gură, cu râs zgomotos și cu inima bătând în ritm de manea...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
19 Decembrie 2014, 07:33

Alb ca halatul: Medicul Călin Hozan a scăpat de acuzaţia de plagiat

Alb ca halatul: Medicul Călin Hozan a scăpat de acuzaţia de plagiat DIAGNOSTIC "ORIGINAL". Experţii Comisiei de Etică a Universităţii au stabilit că, în ciuda "exprimărilor comune şi frazelor asemănătoare care se regăsesc în ambele teze", lucrarea conferenţiarului Călin Hozan (foto) este "total diferită şi originală" de cea a profesorului Ioan Matiuţă, cu care are totuşi în comun un capitol copiat aproape mot a mot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două luni în urmă BIHOREANUL intra în posesia a două lucrări de doctorat în ortopedie şi a informaţiei că un întreg capitol dintr-una a fost copiat aproape cuvânt cu cuvânt în cealaltă.

Concret, capitolul "Materiale şi metodă" din teza "Studiu anatomo-clinic privind evaluarea eficacităţii tratamentelor chirurgicale şi profilactice în fracturile de col femural" semnată în 2004 de conferenţiarul Călin Hozan, fusese plagiat după capitolul omonim din lucrarea "Corelaţia între osteoporoză şi formele anatomo-patologice ale fracturilor extremităţii proximale a femurului (studio clinico-terapeutic)", publicată în 1998 de profesorul Ioan Matiuţă. Autosesizată, Comisia de Etică a Universităţii a decis însă că, în pofida "asemănărilor", teza lui Hozan este la fel de originală precum cea a fostului său mentor.

Copy-paste

La finele lunii octombrie, BIHOREANUL semnala acuzaţia de plagiat arătând că tema aleasă de doctorandul Călin Hozan, pe atunci şef de lucrări în secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean, condusă de profesorul Ioan Matiuţă, era "ruptă" din cea deja tratată de acesta cu şase ani înainte, diferenţa fiind că nu a studiat toate fracturile extremităţilor femurului, cum făcuse profesorul, ci doar pe cele de col.

Comparând cele două capitole "Materiale şi metodă" din ambele lucrări de doctorat, reporterul a constatat că identitatea de conţinut şi de formă (structurarea subcapitolelor) era de aproape 100%, inclusiv la nivelul lexicului şi frazării. Altfel spus, fraze întregi din lucrarea lui Hozan au fost preluate, fără absolut nici cea mai mică modificare, din lucrarea anterioară a lui Matiuţă. Mai mult, până şi greşelile de exprimare ori semnele de punctuaţie folosite eronat erau identice, la fel cum tot identice erau şi imaginile şi textele explicative din ambele teze.

Or, cum Hozan nu îşi citase mentorul prin note la subsol, menţionând ca atare fiecare frază preluată din lucrarea lui Matiuţă, ci doar i-a pomenit acestuia numele şi câteva lucrări în lista de "Bibliografie" din finalul tezei, procedeul putea fi considerat, cu justificată îndreptăţire, drept plagiat. O ipoteză pe care nu a dezminţit-o nici măcar profesorul Matiuţă care, contactat de ziar, s-a mulţumit să spună atunci doar că nu mai vrea să audă de isprava fostului învăţăcel. "Lăsaţi-o aşa, ce-a fost a fost!", zicea fostul şef al conferenţiarului.

Autosesizată

Cazul pus în atenţia opiniei publice de BIHOREANUL a determinat autosesizarea Comisiei de Etică a Universităţii, care pe 4 noiembrie a numit, conform Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, o Comisie de analiză formată din profesorul Cornel Nicu Sabău, lectorul Claudia Leah şi şeful de lucrări Maria Pop.

La solicitarea acesteia, conferenţiarul Călin Hozan şi-a prezentat în scris apărarea, iar apoi şi în faţa comisiei, arătând că unul dintre referenţii tezei de doctorat i-a fost chiar profesorul Matiuţă. Or, "din moment ce acesta a propus să mi se acorde titlul ştiinţific, nu a avut nicio suspiciune că i-aş fi plagiat teza", a spus Hozan. De asemenea, a adăugat acesta, "în cursul activităţii ştiinţifice şi profesionale am elaborat mai multe lucrări împreună cu profesorul Matiuţă", iar acuzaţia de plagiat nu era întemeiată având în vedere "atât structura diferită a tezelor şi modul de abordare diferit, cât şi rezultatele şi concluziile obţinute".

Vocea experţilor

Întrucât cei trei membri nu sunt de specialitate, Comisia a apelat la doi profesori şi un conferenţiar de la Medicină, nenominalizaţi însă în raportul final (din motive de confidenţialitate), iar în baza opiniilor acestora a concluzionat, marţea trecută, că "acuzaţia de plagiat este nefondată".

Cei trei experţi au arătat că tezele au teme, structuri, abordări şi concluzii diferite, iar referatele membrilor comisiei de doctorat (conduse, în cazul lui Hozan, la fel ca în cel precedent al lui Matiuţă, de Mircea Ifrim, fostul decan al FMF) "au subliniat originalitatea tezei". Unul dintre experţi a precizat că cei doi autori au elaborat în comun 30 de lucrări, dintre care "11 au aceeaşi tematică cu cea a tezelor de doctorat", iar un al doilea că "există exprimări comune şi fraze asemănătoare care se regăsesc în ambele teze", dar ele "de cele mai multe ori se referă la principii generale".

Cel de-al treilea specialist a scuzat faptul că Hozan nu a citat sursa din care s-a "inspirat" prin aceea că "la data redactării tezei notele de subsol pentru citarea surselor bibliografice nu figurau printre cerinţele de redactare", adăugând, pe de altă parte, că "unele pasaje din teza domnului conferenţiar Călin Hozan suspectate de plagiat sunt menţionate ca surse bibliografice inclusiv în două lucrări ale domnului profesor Ioan Matiuţă".

Altfel spus, nu discipolul s-a "inspirat" de la maestru, ci invers, concluzia finală fiind, totuşi, că "ambele teze sunt total diferite şi originale în ceea ce priveşte cercetările personale". Aşa, parcă înadins pentru a fi împăcată şi "varza" lui Hozan, şi "capra" lui Matiuţă...

Citiţi pe această temă articolul "Eşti prins, dottore! Medicul Călin Hozan, acuzat că şi-a obţinut titlul şi funcţia prin plagiat"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mihnea costoiu declara
Fostul ministru delegat pentru invatamint si cercetare Mihnea Costoiu a declarat pentru HotNews ca Ioan Mang a plagiat. Ce mai zic eticienii de la U.O?Spala si mizeria asta?
Postat 19 Decembrie 2014, 19:44 de andreimagheru
o noua minciuna, o noua rusine
O noua minciuna, o noua rusine! Eu zic sa i se dea si un premiu hotului HOZAN. Bani cu care sa ii cinsteasca pe indivizii de la Comisia de etica.
Postat 19 Decembrie 2014, 14:40 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3145 RON
  • 1 EUR = 4.7759 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON