URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2017, 19:02

Bilanţul celei mai tranzitate frontiere din România: 500 de urmăriţi general şi 600 de migranţi prinşi în 2016 de ITPF Oradea

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, chestorul Marin Bondar, a prezentat, miercuri, la Colegiul Prefectural, raportul de activitate a instituţiei pe 2016, care arată că şi anul trecut frontierele de vest au fost cele mai tranzitate din ţară, de aproape 16 milioane de persoane.

15 milioane de trecători

Acestea au trecut prin cele 13 puncte de frontieră din Bihor şi Arad din subordinea instituţiei, opt rutiere şi cinci feroviare. "Dacă noi am avut 15.772.000 de persoane trecute, următoarele frontiere cele mai tranzitate după noi au fost aeroporturile, care, în total, au avut anul trecut undeva la 8.600.000 de persoane care au tranzitat", a explicat ulterior, pentru BIHOREANUL, şeful ITPF Oradea.

Anul trecut, la frontierele din Bihor şi Arad au fost depistaţi 533 de urmăriţi general pe numele cărora erau emise mandate de arestare pentru diverse infracţiuni. În total, poliţiştii ITPF Oradea au constatat 2.681 fapte ilegale, 40% dintre acestea pe linia migraţiei ilegale.

În ceea ce priveşte faptele de natură penală, acestea au fost mai puţine decât în 2015, mai precis cu 14% mai puţine. Poliţiştii au consemnat 936 de fapte penale. Din numărul total al acestora 33% sunt tentative/treceri ilegale ale frontierei, 31% infracţiuni de fals/uz de fals, 16% infracţiuni la regimul circulaţiei, 11% tăinuiri, 2% trafic de migranţi şi 7% alte infracţiuni.

Migranţi din Orient

Anul trecut, a mai arătat şeful ITPF Oradea, poliţiştii din subordinea lui au depistat 604 migranţi ilegali, dintre care 67 cetăţeni ai Uniunii Europene şi 537 din afara acesteia.

"Se constată o scădere a numărului de sirieni depistaţi la frontiera cu Ungaria, concomitent cu o creştere a numărului de cetăţeni din Irak. În general, pe linia migraţiei ilegale se constată o pondere ridicată (peste 80%) a cetăţenilor terţi proveniţi din statele generatoare de migraţie din Orientul Mijlociu şi Apropiat, din ţări precum Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Turcia, Sri Lanka, Vietnam, Iran, Somalia, Bangladesh, India, Sudan", a spus chestorul Marin Bondar. În proporţie de 73%, migranţii au vrut să treacă în Ungaria pe la frontiera verde.

Ţigări, droguri şi maşini

În 2016, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost confiscate 822.560 ţigarete, cu 23% mai puţin faţă de 2015, când au fost confiscate 1.070.295 ţigarete. În ceea ce priveşte tutunul, se înregistrează o creştere semnificativă, cu 24% mai mare faţă de cea din anii precedenţi fiind confiscate 55,650 kg tutun. În 52% din cazuri s-a folosit ca mod de operare ascunderea în autovehicule în bagaje sau disimulate în interiorul acestora.

Anul trecut, poliţiştii din Bihor şi Arad au făcut 11 capturi de droguri întocmind 7 dosare penale. Drogurile au fost în mare parte etnobotanice, dar şi droguri de mare risc, precum amfetamină. În privinţa maşinilor furate, poliţiştii de frontieră au găsit 113 autoturisme (38 în Bihor, 75 în Arad), majoritatea de lux, şi 14 utilaje (13 în Bihor şi 1 în Arad).

În raportul prezentat miercuri şeful ITPF Oradea, Marin Bondar, a precizat că în privinţa efectivelor instituţiei, procentul de încadrare este de 85% după ce mai mulţi ofiţeri şi agenţi s-au pensionat anul trecut.

Cadastru online

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă a Colegiului Prefectural, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobilitară Bihor, Călin Ivan-Leţ, a prezentat, la rându-i, un bilanţ al activităţii de anul trecut, vorbind despre activităţile de avizare a documentaţiilor cadastrale, avizele de recepţie a unor lucrări de specialitate şi avize de scoatere definitivă din circuitul agricol.

Directorul OCPI Bihor a arătat că, în 2016, au fost eliberate în Bihor 2.322 de titluri de proprietate noi. De asemenea, acesta a semnalat colaborarea cu instituţii abilitate prin legi speciale, cum ar fi ANAF, ANI, DIICOT, DNA şi IPJ, care au trimis 6.500 de solicitări de identificare de imobile.

Călin Ivan-Leţ a vorbit şi despre aplicaţia unică la nivel naţional Etera, implementată din octombrie 2016, care permite urmărirea cererilor de la înregistrare până la soluţionare permiţând oricărui cetăţean să obţină informaţii în timp real. "99% dintre utilizatorii acestui program, adică birourile notariale şi PFA-urile, accesează aplicaţia şi îşi înregistrează online cererile fără a se deplasa la sediul nostru", a adăugat directorul OCPI Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON