URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2020, 14:42

Bihorul sub apă: Crişul Negru a înregistrat un nivel record, de aproape 3 metri! Zeci de gospodării au fost inundate (FOTO)

Bihorul sub apă: Crişul Negru a înregistrat un nivel record, de aproape 3 metri! Zeci de gospodării au fost inundate (FOTO) Crişul Negru a coborât în Bihor nu doar cu un nivel record al apei, de aproape 3 metri, ci şi cu crengi şi gunoaie (sursa foto: ABA Crişuri)
Bihorul sub apă: Crişul Negru a înregistrat un nivel record, de aproape 3 metri! Zeci de gospodării au fost inundate (FOTO) Acumularea nepermanentă de la Ciutelec (foto) a adunat la rându-i cantităţi uriaşe de gunoaie
Bihorul sub apă: Crişul Negru a înregistrat un nivel record, de aproape 3 metri! Zeci de gospodării au fost inundate (FOTO) În localitatea Sacalasău (foto), din comuna Derna, nivelul văii Corbeni a crescut semnificativ
Bihorul sub apă: Crişul Negru a înregistrat un nivel record, de aproape 3 metri! Zeci de gospodării au fost inundate (FOTO) În Vaşcău, apa din beciurile oamenilor a fost scoasă cu motopompele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ploile abundente din ultimele zile determină recorduri nedorite pe cursurile de apă din Bihor.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că la staţia hidrometrică Şuştiu, din comuna bihoreană Lunca, nivelul Crişului Negru a ajuns la un maxim istoric, de 298 cm, după ce precedentul nivel maxim, din anul 1995, era de 270 cm. Creşterea Crişului a însemnat şi depăşirea cotei de pericol cu 63 de centimetri.

Consecinţele le-au simţit proprietarii caselor din apropierea râului. Potrivit ABA Crişuri, la Vaşcău, din cauza revărsării Crişului Negru, au fost inundate peste 30 de gospodării, iar la Şuştiu, în comuna Lunca, multe altele. Numărul lor exact nu se cunoaşte, pentru că muncitorii ABA Crişuri încă acţionează cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodării și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe în vederea diminuării efectelor viiturii.

În Vaşcău, apele s-au retras, dar în urmă au rămas noroaiele. Angajaţii ABA acționează cu un excavator pe șenile pentru asigurarea secţiunii de scurgere a cursurilor de apă și înlăturarea blocajelor de la poduri și podețe. Viitura a adus cu ea gunoaiele aruncate de oameni în apropierea cursurilor de apă.

Revărsări de ape şi gunoaie

Gunoaie acumularea Ciutelec

ABA Crişuri a mai transmis că alte patru văi s-au revărsat, fiind vorba de cursuri de apă din nordul judeţului: Valea Borumlaca (comuna Suplacu de Barcău), Valea Bistra, Valea Cuzăpel şi Valea Varvizel (acestea 3 fiind din comuna Popeşti). Câte gospodării au inundat acestea nu se ştie încă. Cert este că nu au produs pagube mari pentru că au în apropiere acumulări nepermanente, care au oprit din forţa viiturii.

De asemenea, au crescut semnificativ nivelurile în văile Inot (comuna Viişoara), Egher (Marghita), Corbeni (comuna Derna).

„În acest moment, pe raza bazinului hidrografic Barcău, în localitățile afectate, cele trei formații de lucru acționează cu două buldoexcavatoare, o autobasculantă și mai multe căngi pentru asigurarea secţiunii de scurgere a cursurilor de apă și diminuarea efectelor viiturii”, a transmis Ionel Avrigeanu, citat în comunicatul ABA Crişuri.

Pericolul n-a trecut

Pe de altă parte, ABA Crişuri a anunţat marţi că pericolul de inundaţii există în continuare, deoarece toate râurile mari din Bihor, dar şi afluenţii lor, sunt sub avertizare hidrologică.

Mai precis, este în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pentru Ier – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Barcău, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Crişul Negru, valabil până pe 26 iunie, la ora 12. 

Restul tronsoanelor acestor cursuri de apă sunt sub cod galben, care va expira pe 26 iunie, la ora 24.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON