URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2020, 09:43

Bihorul are două noi staţiuni turistice de interes local: oraşul Beiuş şi comuna Mădăras

Bihorul are două noi staţiuni turistice de interes local: oraşul Beiuş şi comuna Mădăras (credit foto: Christian Filipescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul staţiunilor turistice de interes local din Bihor a crescut, după ce Guvernul a hotărât atestarea a două noi unităţi administrativ-teritoriale.

Oraşul Beiuş şi comuna Mădăras au primit acest statut în şedinţa de vineri a Executivului, ceea ce le va permite să acceseze fonduri europene dedicate acestor localităţi.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care a iniţiat proiectul de HG, atestarea s-a făcut la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi de resursele naturale şi antropice din cele două UAT-uri.

Poftiţi şi vizitaţi!

„Nu se poate vorbi despre Beiuş, fără a ţine seama de teritoriul denumit generic „Ţara Beiuşului”, cu străveche rezonanţă istorică, având o atestare documentară de aproape 750 de ani. Alături de frumusețile antropice, localitatea dispune și de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Principalele locuri în care turiștii se pot recrea sunt cele două piscine publice și ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă. Astfel că, în Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit”, se arată în comunicat.

În rândul obiectivelor turistice din Beiuş sunt menţionate Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.

Comuna Mădăras este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. „Concentrația de minerale a acesteia și temperatura sunt factorii care oferă efectele binefăcătoare pentru tratarea anumitor afecțiuni. Însă, cei care vizitează localitatea, pe lângă turismul curativ și de relaxare, se pot bucura și de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement și recreere, fie de turismul de vânătoare și pescuitul sportiv, ori să își creeze experiențe unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar și gastronomic, care se află într-o fază incipientă de dezvoltare în comună. Se remarcă, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăras, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani”, a transmis Ministerul Economiei.

Câte staţiuni sunt în România

Pe lângă cele două staţiuni din Bihor, Guvernul a mai aprobat atestarea staţiunii Bala, din judeţul Mehedinţi, o veche așezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local. În Bihor, au statutul de staţiuni Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai, Stâna de Vale şi Tinca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce acum?
...nu se putea acum 30 de ani? Ba se putea, dar mno, nu s-a dorit! E bine si acum decat niciodata, iar faptul ca forajul a fost facut in timpul comunist, spune ceva despre acest popor. Nu suntem chiar asa de oropsiti pe cat victimizam de obicei, dar nici asa de bogati incat sa mofturim, asa este? Deci ca la noi, la nimeni, dar in cativa ani o sa mai avem o Romanie, sau doar un loc de locuit?
Postat 08 Decembrie 2020, 15:48 de Maricel
Așa fac bani pentru partid ... unele administrații liberale, favorizate de către "guvernul meu" !?!
Ai ștrand în localitate, domn' primar? Am, domn' ministru ... două chiar, o crâșmă cu specific italian și două izvoare termale, din care unul e secat și altul bate să moară !?! No, ia de aici o patalama de stațiune... și fă-ți proiect cu un consultant de-al nostru, vezi lista lor când ieși pe la secretară. Dar vezi că, trebuie să pui deoparte ceva-ceva, pentru când ți-om cere !?!
Postat 08 Decembrie 2020, 10:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON