URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2016, 17:28

Bihorenii, chemaţi să dezbată măsurile prin care judeţul poate fi mai puţin poluat

Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile din judeţ nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme de mediu identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu. Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care bihorenii vor trebuie să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai puţin poluat.

Pentru un aer mai curat, planul prevede monitorizarea continuă a imisiilor din traficul rutier, reabilitarea infrastructurii stradale, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare astfel încât maşinile să circule fluent. APM Bihor le cere primăriilor de oraşe şi să-şi construiască şosele de centură, dar şi să planteze perdele vegetale.

Agenţia mai pretinde Primăriei Oradea să extindă sistemul centralizat de încălzire din oraş, astfel încât poluarea atmosferică cauzată de utilizarea combustibililor fosili să fie cât mai redusă.

În privinţa calităţii apelor din Bihor, APM Bihor vrea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în întreg judeţul, dar şi realizarea de staţii de tratare a apelor în judeţ.

Pentru gestionarea corespunzătoare a deşeurilor, planul prevede extinderea sistemului de colectare a deşeurilor în judeţ şi implementarea serviciului de colectare selectivă în toate localităţile. Totodată, APM Bihor cere valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări la modernizarea şoselelor.

O altă acţiune pe care specialiştii APM Bihor o vor îndeplinită este ecologizarea haldelor de zgură ale celor două CET-uri din Oradea.

Planul de mediu mai prevede implementarea de proiecte în ariile protejate naturale din Bihor, creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, promovarea transportului ecologic, amenajări de piste de biciclete ori promovarea unui stil de viaţă sănătos.  

APM Bihor a întocmit proiectul de plan de mediu împreună cu autorităţi publice locale, ONG-uri, servicii deconcentrate, Facultatea de Protecţia Mediului Oradea şi agenţi economici. Documentul poate fi consultat şi pe site-ul Agenţiei, iar cei interesaţi pot face observaţii sau aduce completă până la data de 25 martie, la adresa de e-mail loredana.tirt@apmbh.anpm.ro  sau la numărul de fax 0259/406.588.

Varianta finală a documentului va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Porci
Buna seara. Nu zic ca nu-s nobile intentiile APM de a ne facilita asigurarea de conditii extraordinare de trai insa....eu nu vad rostul existentei acestei institutii in zilele noastre care toaca bani fara prea multe rezultate vizibile. Atata vreme cat mirosul oribil de la mega-cotetele de porci(scuze dar... nu stiu numele fermei de langa Iosia) din apropierea orasului, ne inunda simturile de ceva ani, nu dau nici doi bani pe intentiile institutiei declarate mai sus. Oare anul asta o sa mai simtim duhoarea de porci in cartierele Iosia si Rogerius? Declaratii demagogice.....sunt deja satul de ele. Chiar! Oare un comunicat prin care sa ne spuna cand rezolva problema asta nu au de gand sa dea?
Postat 24 Februarie 2016, 18:57 de Dorian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON