URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
24 Februarie 2016, 17:28

Bihorenii, chemaţi să dezbată măsurile prin care judeţul poate fi mai puţin poluat

Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile din judeţ nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme de mediu identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu. Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care bihorenii vor trebuie să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai puţin poluat.

Pentru un aer mai curat, planul prevede monitorizarea continuă a imisiilor din traficul rutier, reabilitarea infrastructurii stradale, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare astfel încât maşinile să circule fluent. APM Bihor le cere primăriilor de oraşe şi să-şi construiască şosele de centură, dar şi să planteze perdele vegetale.

Agenţia mai pretinde Primăriei Oradea să extindă sistemul centralizat de încălzire din oraş, astfel încât poluarea atmosferică cauzată de utilizarea combustibililor fosili să fie cât mai redusă.

În privinţa calităţii apelor din Bihor, APM Bihor vrea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în întreg judeţul, dar şi realizarea de staţii de tratare a apelor în judeţ.

Pentru gestionarea corespunzătoare a deşeurilor, planul prevede extinderea sistemului de colectare a deşeurilor în judeţ şi implementarea serviciului de colectare selectivă în toate localităţile. Totodată, APM Bihor cere valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări la modernizarea şoselelor.

O altă acţiune pe care specialiştii APM Bihor o vor îndeplinită este ecologizarea haldelor de zgură ale celor două CET-uri din Oradea.

Planul de mediu mai prevede implementarea de proiecte în ariile protejate naturale din Bihor, creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, promovarea transportului ecologic, amenajări de piste de biciclete ori promovarea unui stil de viaţă sănătos.  

APM Bihor a întocmit proiectul de plan de mediu împreună cu autorităţi publice locale, ONG-uri, servicii deconcentrate, Facultatea de Protecţia Mediului Oradea şi agenţi economici. Documentul poate fi consultat şi pe site-ul Agenţiei, iar cei interesaţi pot face observaţii sau aduce completă până la data de 25 martie, la adresa de e-mail loredana.tirt@apmbh.anpm.ro  sau la numărul de fax 0259/406.588.

Varianta finală a documentului va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Porci
Buna seara. Nu zic ca nu-s nobile intentiile APM de a ne facilita asigurarea de conditii extraordinare de trai insa....eu nu vad rostul existentei acestei institutii in zilele noastre care toaca bani fara prea multe rezultate vizibile. Atata vreme cat mirosul oribil de la mega-cotetele de porci(scuze dar... nu stiu numele fermei de langa Iosia) din apropierea orasului, ne inunda simturile de ceva ani, nu dau nici doi bani pe intentiile institutiei declarate mai sus. Oare anul asta o sa mai simtim duhoarea de porci in cartierele Iosia si Rogerius? Declaratii demagogice.....sunt deja satul de ele. Chiar! Oare un comunicat prin care sa ne spuna cand rezolva problema asta nu au de gand sa dea?
Postat 24 Februarie 2016, 18:57 de Dorian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON