URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2017, 18:52

Banul, ochiul dracului: Puterea şi-a luat "partea leului" din banii destinaţi primăriilor din judeţ. "Mai bine le dădeam liberalilor zero!"

Când la mijloc sunt 30 milioane de lei, iese cu scântei. Liberalii din Consiliul Judeţean nu au votat, marţi, proiectul de împărţire a cotelor de 20% din TVA şi impozitul pe venit spunând că acestea au fost distribuite "fără nicio legătură cu necesităţile de dezvoltare ale primăriilor din Bihor".

În schimb, executivul condus de UDMR, PSD şi ALDE s-a lăudat că, "în premieră", a acordat circa 20% din bani, adică 6 milioane lei, către primăriile PNL.

Cine împarte…

După alegerile din 2016, în Bihor sunt 46 de primari liberali, 29 de edili PSD-işti, 23 de UDMR-işti, un independent (Sâniob), un primar ALDE (Boianu Mare) şi unul din partea Uniunii Slovacilor şi Cehilor (Şinteu).

Marţi, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Bihor, între aceştia s-a împărţit suma de 30,5 milioane lei reprezentând sumele defalcate din TVA (9,4 milioane lei) şi impozitul pe venit (21,1 milioane lei), alocate de la nivel naţional pentru echilibrarea bugetelor locale, prin CJ Bihor şi nu direct prin Finanţele Publice.

La repartizare, municipiile Salonta şi Marghita (UDMR) au primit sume serioase, 940.000 lei, respectiv 850.000 lei, în timp ce Beiuşul (PNL) a primit doar 180.000 lei. Şi alte oraşe şi comune UDMR au fost "norocoase" la împărţire: Valea lui Mihai – 940.000 lei, Săcueni – 900.000 lei, Biharia – 800.000 lei, Diosig 450.000 lei, etc.

În tabăra PSD, oraşul Nucet a primit 480.000 lei, comuna Sînmartin - 520.000 lei, Ineu – 505.000 lei, Sîrbi – 400.000 lei, etc. Singura comună cu primar ALDE, Boianu Mare, a primit 800.000 lei (!) deoarece, spune Traian Bodea, ar fi în pericol de a intra în insolvenţă dacă nu-şi plăteşte datoriile.

Liberali nemulţumiţi

De la împărţire a fost exclusă de tot Primăria Oradea şi alte patru comune liberale. În plen, liberalii s-au plâns că, de fapt, 9 primari liberali nu vor primi niciun ban pentru propriile proiecte şi contestă felul în care şefii CJ Bihor au decis să distribuie bănetul.

Oraşele liberale Aleşd şi Ştei au primit doar 220.000 lei, respectiv 160.000 lei. La comune, spre exemplu, Abram a primit 358.000 lei, iar Derna 139.000 lei. Au existat, însă, şi alocări aproape infime. Poate cel mai bun exemplu este comuna Sîntandrei, una mare şi importantă, care a primit suma de… 9.500 lei, din care 5.000 lei pentru parohia romano-catolică din Palota.

"Întâmplător sau nu, primarii liberali care au avut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare din toamnă au fost tăiaţi de la aceste sume ca un avertisment pentru viitor să nu mai lupte în campaniile electorale. E clar că decizia de împărţire a acestor sume aţi luat-o dumneavoastră, fără să consultaţi PNL. În consecinţă, vom vota împotrivă. Proiectul nu are nicio legătură cu necesităţile de dezvoltare ale primăriilor din Bihor", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean.

Comentând tabelul cu alocările către primării, şi liberalul Dacian Foncea a criticat propunerile executivului. "Bugetul ar trebui împărţit echitabil. Cetăţenii din comunele PNL au aceleaşi drepturi ca cei din Săcueni, Diosig, Marghita. Nu cred că este o prioritate renovarea bisericilor ortodoxe, penticostale, etc. Comunitatea are alte nevoi. Populaţia este tot mai săracă, tot mai bolnavă. Noi împărţim bani la biserici pe criterii politice", a spus Foncea.

Mang: Nu trebuia să primiţi nimic!

În apărarea lor, reprezentanţii UDMR, PSD şi ALDE au susţinut că au fost echitabili, amintind că, în alte mandate, în special când la preşedinţia CJ Bihor se afla PNL, primarii din opoziţie nu primeau bani deloc. Acum, potrivit tabelului, edilii liberali vor primi în total circa 6 milioane lei, adică aproximativ 20% din totalul de împărţit.

"Primăriile PNL au astăzi repartizată nu o oarecare sumă pentru culte, ci 60 de miliarde de lei vechi. Aş dori să amintesc câteva lucuri. Când dl Avrigeanu era în PD, iar PNL conducea Consiliul Judeţean, adică în perioada 2008-2012, primarii PD nu primeau nimic. După ce PNL s-a unit cu PD şi au fost la conducere, au dat pentru PSD zero lei! 60 de miliarde este de infinit de ori mai mult decât zero…", a spus Ioan Mang.

Şeful PSD a afirmat, pe şleau, că aşa ar fi trebuit să facă acum şi alianţa UDMR-PSD-ALDE de la şefia instituţiei. "I-am spus şi domnului primar Ilie Bolojan ieri, eu eram de părere că şi noi trebuia să le dăm primarilor PNL zero! Căci poate au uitat ce înseamnă să nu primeşti nimic…".

Vicele CJ a susţinut chiar că executivul ar fi primit mulţumiri din partea unor edili liberali pentru generozitate: "Orice primar îşi doreşte mai mult, dar vă spun, domnilor colegi, că am primit mesaje de mulţumire de la primari PNL şi pentru 100.000 lei. Atitudinea dumneavoastră de astăzi o vor vedea şi primarii. Sunteţi veşnic nemulţumiţi, dar asta e situaţia. Probabil eraţi oricum nemulţumiţi, pentru că aşa era ordinul…"

Împărţire "democratică"

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a spus că împărţirea a fost făcută după o serie lungă de discuţii "apăsătoare". "Mi s-a tot explicat în ultimele săptămâni trecutul. Cred că fiecare partid politic a suferit o dată sau de două ori de pe urma acestor împărţiri. Acum, am încercat să împărţim mult mai democratic cei 20% care ne stau la dispoziţie. N-a mai existat în Consiliul Judeţean o astfel de împărţire echilibrată în care toată lumea a obţinut ceva…", a spus UDMR-istul.

Însă, în contextul opoziţiei liberalilor, Pasztor a spus că a primit o lecţie şi că pe viitor poate n-ar trebui să mai aplice metoda "democratică". "Cred că trebuie să învăţ în perspectivă. Dacă pentru 60 de miliarde iau palme, puteam să le iau şi pentru 10-15 miliarde. Cred că înţelegeţi ce vreau să zic…", a spus acesta.

Preşedintele CJ a spus că au existat într-adevăr "câteva comune" la care nu au ajuns banii, dar "asta e viaţa". "Nu accept ca tot noi să fim de vină că am făcut tot posibilul să fie cât mai bine reprezentată şi opoziţia", a încheiat UDMR-istul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON