URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2018, 11:20

Banii Partidului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ani în urmă, când în Bihor încă mai ajungeau politicieni "de la Centru" ca să promită sau să inaugureze una-alta şi întârziau la propriile evenimente peste minutele pe care le numim absurd "sfertul academic" (Tăriceanu şi Boc erau campioni la asta), apucam uneori să le amintesc că punctualitatea, ca şi salutul, este o formă elementară de respect. Politeţea regilor... Ba unora apucam să le şi reproşez că cineva care nu-şi poate conduce propria agendă nu merită să conducă o ţară.

Desigur, asta n-a ameliorat bioritmul ori conduita nimănui. Cu timpul, am constatat chiar că schimbările politicienilor erau în sens contrar: şefii de partide, miniştrii, secretarii de stat, directorii, liota de şoferi, de cărători de genţi şi de "asistente" au devenit de-o calitate, ba chiar şi de-o înfăţişare, tot mai precare. Intersectări din ultimii ani cu personaje ca Liviu Pop, un rural ajuns la oraş clandestin, parcă la mica înţelegere cu vreun şofer de "rată" mai puţin pretenţios, ori reîntâlniri cu oameni cândva stimabili, precum Varujan Vosganian (autorul unei capodopere, "Cartea şoaptelor"), mi-au extirpat orice nădejde de mai bine dinspre "clasa politică".

Ceea ce a malformat politicienii a fost, în opinia mea, nu atât puterea (dovadă însăşi disoluţia statului), cât banii storşi din ea (a li se vedea averile). Sume imense obţinute oricum, din privatizări frauduloase, din cotizaţii de la baroni pentru aprobarea listelor de candidaţi, din şpăgi pentru împărţeala de sinecuri executive prin nesfârşitele ministere, agenţii, inspectorate, administraţii şi oficii naţionale, din trucări de licitaţii, ba şi din taxe de protecţie de la interlopi şi din şantaje.

Un articol din acest număr al BIHOREANULUI, care la rându-i confirmă unul de vara trecută despre banii negri ai PSD Bihor, mi-a amintit cum se înfruptă politicienii până şi din taxarea propriilor tovarăşi. Controlul Autorităţii Electorale Permanente la PSD Bihor, finalizat cu concluzia că aici s-au adunat şi s-au tocat bani în afara legii, mi-a amintit atât spusele fostului trezorier Dan Ardelean, că sumele necontabilizate erau încasate nu doar cu ştirea, ci şi în profitul şefului filialei, care le dijmuia, dar şi apărarea acestuia, cum că hoaţa – singura - ar fi fosta sa protejată, Ana Maria Tiron. Nedenunţată, însă, la Poliţie ori Parchet; oare nu pentru că ştie prea multe şi, la rându-i, poate face vreun denunţ?

În loc de concluzie, câteva întrebări: dacă politicienii, precum mafioţii, se fură între ei, cum să nu fure, împreună, statul? Şi dacă noi toţi, împreună, finanţăm statul pe care ei îl mint şi-l fură, nu-i limpede că tocmai ei sunt Statul Paralel despre care zic mereu că-s alţii? Şi atunci când sunt prinşi, nu-i absolut obligatoriu să fie şi pedepsiţi, cât mai zdravăn? Ei, nu cei care îi prind, indiferent că se numesc AEP, ANI sau DNA!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bancuri gazetaresti!
Autorul nu vede adevarul...culegem roadele dupa cei 10 ani de pdl si Basescu!Ultimii ani sunt vacante si pirtii de ski cu KWJ!DOARE ADEVARUL DOMNILOR??????
Postat 06 Martie 2018, 15:12 de grigore
La PNL nu stau in RON ci in EURO !?!
Iar transele trimestriale se pun in saculeti, se baga-n BMW-ul lui Blaga si se trimit la Centru, cu sofer ales dintre sefii Politiei Judetului Bihor !?!
Postat 28 Februarie 2018, 18:16 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON