URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 17 NOIEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când avem și Piața Unirii, și Cetatea renovate, suntem în situația măgarului lui Buridan. Bietului animal i-a pus stăpânul două grămezi de fân și măgarul a murit de foame pentru că nu se putea hotărî din care să mănânce. La fel pățim și noi când e vorba de locurile unde să organizăm evenimentele importante. S-au încercat variante, ba în Piață, ba în Cetate, ba în ambele locații concomitent.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Sâmbătă, la orele 17, ora României, în sute de oraşe de pe continent, printre care şi Oradea, a fost proclamată Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. "Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini şi, nu în ultimul rând, fumătoare.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
28 Februarie 2018, 08:09

Bani negri la PSD: Autoritatea Electorală a amendat PSD Bihor pentru că n-a declarat fondurile organizaţiei

Bani negri la PSD: Autoritatea Electorală a amendat PSD Bihor pentru că n-a declarat fondurile organizaţiei LA CUŢITE. Pe vremuri apropiaţi, ba chiar prea apropiaţi, după cum comentează mulţi colegi, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (foto), şi ex-secretarul executiv al filialei, Ana Maria Tiron (medalion), sunt acum la cuţite. Motiv numai bun pentru ca Mang să arunce toată vina pentru problemele depistate de AEP în cârca fostei protejate, fără să admită că, dacă nu avea încuviinţarea sa, aceasta n-ar fi putut mişca un deget...

În urmă cu un an, BIHOREANUL dezvăluia că preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, cheltuie banii partidului după bunul plac, fără a oferi justificări colegilor de organizaţie. Negată vehement de politician, dezvăluirea este confirmată acum oficial de Autoritatea Electorală Permanentă.

Un control al AEP a scos la iveală că pentru anul 2015 PSD Bihor nu are documente care să ateste veniturile încasate ori să justifice cheltuielile făcute, semn că în partid au intrat bani negrii, tocaţi apoi de şefii filialei după bunul plac, evident că tot la negru. AEP a constatat şi că în 2016, an cu două scrutinuri, locale şi parlamentare, PSD Bihor a încasat de la cotizanţi mai mulţi bani decât permite legea şi nici n-a publicat lista celor mai "darnici" donatori, cum era obligat. Pentru toate aceste nereguli, filiala a primit două amenzi, pe care culmea ar fi să le achite tot din bani obţinuţi ilegal...

În control

Pe 14 februarie, în Monitorul Oficial a fost publicat un extras din Raportul nr. 14.000/2017 privind rezultatul controlului efectuat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la Partidul Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Bihor. AEP este instituţia care, în baza legii, pe lângă organizarea alegerilor, are ca atribuţie şi controlarea partidelor politice, pentru a afla dacă respectă obligaţiile legale privind gestionarea şi transparenţa veniturilor. Întrucât sunt finanţate şi de la bugetul de stat, prin subvenţii acordate în funcţie de numărul de parlamentari şi de aleşi locali, partidele sunt obligate să-şi facă publice veniturile, cheltuielile, sumele adunate din contribuţii şi din donaţii, dar şi lista "marilor contribuabili".

Controlul AEP la PSD Bihor a avut loc între 11 şi 22 septembrie 2017, iar raportul a fost scris pe 15 noiembrie, însă abia acum a fost publicat în Monitorul Oficial - nu şi pe site-ul AEP - laolaltă cu rapoarte similare pentru toate organizaţiile PSD din ţară. În tot acest timp, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, n-a suflat vreo vorbă despre control şi rezultatele lui. Lesne de înţeles de ce: ca preşedinte, este primul răspunzător pentru problemele găsite.

Partid fără acte

Verificările făcute la PSD Bihor au vizat perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2016 şi au scos la iveală numeroase nereguli. Cea dintâi şi cea mai gravă a fost că, până la finalizarea controlului, cu excepţia a şase chitanţiere pentru încasarea cotizaţiilor la filiala Oradea, PSD Bihor n-a putut prezenta niciun document financiar-contabil aferent anului 2015, mai precis registrele obligatorii de contabilitate, balanţa de verificare contabilă, registrul de casă, facturile, chitanţele, bonurile fiscale ori alte documente similare.

Pe româneşte spus: pentru anul 2015, PSD Bihor nu are niciun document fiscal, semănând la perfecţie cu o firmă care funcţionează la negru! Prin comparaţie, dacă ANAF ar fi depistat această problemă la o societate privată, i-ar fi pus lacăt şi ar fi sesizat procurorii...

În schimb, pentru anul 2016, când au avut loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare, PSD Bihor a avut documente contabile potrivit cărora a înregistrat venituri de 970.269 lei, din care 418.473 lei provenite din cotizaţiile membrilor şi 551.788 lei din donaţii, cheltuind aproape toate încasările, mai exact 969.372 lei.

Amenzi uriaşe

Inspectorii AEP au constatat că PSD Bihor "a încălcat prevederile art. 5, alin. 3, 4 şi art. 60, alin. 3 din Legea nr. 334/2006". Concret, asta înseamnă că a avut cel puţin un membru care într-un an a plătit cotizaţii mai mari decât 48 salarii minime brute pe ţară (fapt interzis de lege), că nu a publicat în Monitorul Oficial cuantumul total al veniturilor din cotizaţii şi nici lista membrilor de partid care au cotizat cu peste 10 salarii minime brute, şi că nu a comunicat AEP datele persoanelor responsabile de administrarea banilor partidului.

Raportul nu prezintă mai multe detalii, de pildă numărul PSD-iştilor bihoreni care au dat cotizaţii peste limita legală sau identitatea acestora. Cert este, însă, că cel puţin unul dintre ei a dus la partid minimum 57.600 de lei, cât însemna, la 1 ianuarie 2016, suma a 48 salarii minime.

"Pentru aceste fapte, Partidul Social-Democrat - Organizaţia Judeţeană Bihor a fost sancţionat conform art. 52, alin. 1 din acelaşi act normativ", se arată în raportul AEP, care nu specifică suma. Totuşi, aceasta nu are cum fi mică: articolul citat prevede amenzi între 10.000 şi 25.000 lei. Totodată, AEP a mai amendat organizaţia şi pentru lipsa actelor contabile din 2015, din nou fără a preciza cu cât anume, ci indicând limitele minime şi maxime ale sancţiunii: între 15.000 şi 50.000 lei. Aşadar, cumulat, social-democraţii bihoreni au fost amendaţi cu cel puţin 25.000 lei.

Dezvăluirea BIHOREANULUI

Fostul trezorier al PSD Bihor, Dan ArdeleanNeregulile depistate de AEP confirmă un articol publicat de BIHOREANUL anul trecut în luna iunie, care dezvăluia că banii filialei erau cheltuiţi discreţionar de preşedintele Ioan Mang şi de secretarul executiv Ana Maria Tiron, până atunci protejata celui dintâi. Acuzele le făcea tocmai trezorierul partidului, Dan Ardelean (foto), la rându-i propulsat de Mang în cariera politică şi administrativă, dar revocat ulterior din funcţie.

Tânărul a povestit colegilor cum Mang şi Tiron îi cereau bani din "seiful" partidului, fără a-i preda în schimb chitanţe ori alte documente justificative. La acea vreme, şeful PSD a negat vehement informaţiile, spunând că de fapt Ardelean ar fi făcut mânăreli cu banii şi, pentru că nu ştia cum să justifice lipsa lor, l-ar fi calomniat.

Tunul pe Tiron

Acum, însă, Mang a uitat complet de Ardelean şi aruncă toată vina exclusiv pe Tiron. Întrebat de BIHOREANUL despre neregulile găsite de AEP, Mang arată cu degetul spre fosta secretară executivă: "Este motivul pentru care am dat-o afară pe domnişoara Ana Maria Tiron. Documentele contabile erau în sarcina secretarului executiv, dar nu ştim ce a făcut domnişoara Tiron nici cu actele, nici cu banii". O minciună: statutul PSD arată clar că nu secretarul, ci trezorierul are sarcina de a conduce activitatea financiar-contabilă.

În ciuda gravităţii situaţiei, de altfel drastic taxate de AEP, liderul PSD Bihor n-a făcut nicio plângere la Poliţie ori la Parchet faţă de Tiron, cum ar fi fost normal în situaţia evocată. "Încă aşteptăm să aducă documente", a încercat Mang, pueril, să se justifice, pentru ca apoi, când reporterul l-a întrebat şi despre donaţii ori marii contribuabili ţinuţi la secret, să întrerupă discuţia brusc. "Nu am avut donaţii, nu ştiu ce vedeţi dvs. în raport. Eu acum mi-am luat două zile libere, căutaţi-mă săptămâna viitoare", a închis el convorbirea, demonstrând - a câta oară? - că dacă nu-i place un subiect, se sustrage.

Surse din interiorul partidului au confirmat BIHOREANULUI că Mang n-a suflat o vorbă despre raportul AEP nici măcar colegilor săi din Biroul Permanent Judeţean deşi, de bună seamă, era obligat s-o facă. Măcar pentru simplul motiv că tot din cotizaţiile lor va plăti şi amenzile încasate...


MODEL NAŢIONAL
PSD, evazionist de frunte

Condusă de fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, membru ALDE, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut controale anul trecut la toate organizaţiile PSD din ţară. Concluzia, prezentată într-un articol publicat joia trecută de publicaţia electronică Press One, este şocantă: din 47 filiale PSD, numai 6 au respectat normele legale privind finanţarea partidului: organizaţiile din Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Ialomiţa, Maramureş, Sector 2 şi Sector 6.

În toate celelalte 41 filiale ale partidului, inspectorii AEP au găsit probleme similare celor din PSD Bihor. De pildă, 26 de organizaţii nu au avut contabilitate proprie în anul electoral 2016, iar la cele care, totuşi, au documente contabile, au existat diferenţe uriaşe între cuantumul cotizaţiilor din anii 2015 şi 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
R P D
@CHRIS@scorțosul: Hai, comentați acum la proaspătul articol despre PNL!
Postat 03 Martie 2018, 17:34 de TDS
@scortosul
eu de mult spun asta. sunt cativa care nu au ce face altceva decat sa comenteze de primar sau bestiuta cu numarul lui satana despre soros. si asta la orice articol atat stiu doar sa devieze discutia, nu conteaza daca are treaba au ba cu primaria. aici campion e cotofana, apoi windos si bihoreanoradea. cel mai recent exemplu e comentariul dihoruluioradean la articolul cu decizia ccr la solicitarea lui rus. cat de frustrat poti fi sa repeti aceleasi lucruri?
Postat 01 Martie 2018, 09:20 de CHRIS
Ba...
Ba ce stiu unii sa deturneze discutiile din articol!! Au acesti "unii" scoala la detrurnarea discutiilor!!!! Oare unde si-au facut scoala si cine le'a platit o? Kovesoaie ultim reduta(asa cum e) care mai sta in fata impostorilot din fruntea partidelor guvernamentale, parlamentare!
Postat 28 Februarie 2018, 18:33 de scortosul
@WinDos
Tu stii ca ai fost martor darea ordinului si la eliberarea lui! Pe cine tineai de mana?
Postat 28 Februarie 2018, 18:29 de scortosul
Re: scortosul
Ba da ... liberalului Vasile Blaga i-au confiscat suma, iar mai apoi i-au dat drumul de la DNA Ploiesti, la ordinul expres al lui Kovesi, ca sa-si poata relua bunele obiceiuri si a se reface dupa un asa efort !?!
Postat 28 Februarie 2018, 18:12 de WinDos
Tic-tac, tic-tac...
Timpul deja trece in defavoarea lor...TREBUIE insa aprofundat! #insist
Postat 28 Februarie 2018, 12:56 de carlos
???!!!
Daca esti SRL si te prinde cu sume la negru pa langa amenda de zeci de mii ti se si confica suma gasita! La partidul de guvernamant nu e valabil? Sau amenzile fiscului sunt doar pentru catei si nu pentru dulaii hotiei?
Postat 28 Februarie 2018, 12:22 de scortosul
Controlul financiar pana la parlamentarele din 2016 are un tipic !?!
Se incepe cu partidul avand cele mai multe voturi si se incheie cu cel aand cele mai putine !?! Asa e legislatia in domeniu !?! Cu PSD e gata treaba ... au de platit, la nivelul intregii tari, cca. 2.000.000 RON in termen de 90 de zile, altfel creste catre maxim, care ar dubla suma !?! Nimic nou din acest punct de vedere, tot la patru ani fiind iarmaroc la partide, pe tema datoriilor, amenzilor si viitorului banesc !?! Nu e motiv de bucurie nici pentru PNL, care se apropie de sfarsitul controlului la inceputul lunii viitoare ... la 75% dintre filiale si centru evident cuantificandu-se, diar pana acum, aproape 1,5 milioane !?! Asa ca, toti fac mânării, regulile depinzand de la partid la partid !?! Liberalii, spre exemplu, au modelul preluat de la PDL, unde 50% din venituri se contabilizeaza si 50% intra in fondul propriu nefiscalizat ... spre exemplu, in 2016, filiala PNL Bihor a pierdut niste saculeti cu 700.000 Euro (atentie, nu Lei!) care au cazut din portbagajul BMW-ului lui Vasile Blaga, din vina conducatorului auto, Popa, care nu i-a securizat corespunzator !?!
Postat 28 Februarie 2018, 10:05 de WinDos
da de unde!!!!
au facut ei asa ceva? astept trambitasii sa se planga ca si la altii e la fel. 3 2 1 start.
Postat 28 Februarie 2018, 09:08 de CHRIS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mai mult decât i s-a cerut: RER Vest a pregătit de iarnă 40 de utilaje, peste necesarul impus de Primăria Oradea (FOTO/VIDEO)
 • 'Mondialele'. Profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat cartea despre istoria campionatelor mondiale de fotbal (FOTO)
 • Investiţie de 800.000 euro: Parcul Palatului Baroc îşi va recăpăta splendoarea şi va găzdui o grădină biblică! (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Clujului: O fetiţă de 6 ani a fost rănită şi dusă la spital (FOTO)
 • Artă cu renume la Muzeul Ţării Crişurilor: a fost deschisă expoziţia de lucrări van Gogh şi Renoir (FOTO)
 • Noul Ford EcoSport, produs în România, te așteaptă în showroom-ul Ford Carbenta Com! (FOTO)
 • Termen: 1 Decembrie. Constructorii au montat grinzile podului din strada Universităţii din Oradea (FOTO)
 • Parcarea de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Moldovei a fost reabilitată (FOTO)
 • Cel mai 'hot' show: Modele celebre au defilat în lenjerie Victoria's Secret. Adriana Lima s-a retras (FOTO/VIDEO)
 • Karoy de România: Povestea sculptorului orădean interzis de comunişti, care şi-a făcut renume în America (FOTO)
Ultimele Comentarii
 • PCR transpartinic. Ep.: O recomandare a Parlamentului European. Imperios necesară I. ”Precizând că, în opinia sa, apartenența... Postat 17 Noi 2018, 18:21 de stefan
 • !!! "sa" făcut, restul "e"....absolvent de... Postat 17 Noi 2018, 18:00 de unom
 • !!! Legelo magyarul....szoval...pasune! Pe pasune... Postat 17 Noi 2018, 17:56 de unom
 • oradeanbihor Nu ai nici o treabă cu Dragnea, că e șeful... Postat 17 Noi 2018, 17:49 de Sandu1206
 • asa-i.... Hai Codruță-n deal la vie/ Hai Codrută... Postat 17 Noi 2018, 17:49 de unom

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON