URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că dacă guvernanții nu fac eforturi de imaginație, campania de vaccinare ar putea să încetinească sau să se blocheze total. Așa au apărut și aceste locuri neconvenționale de vaccinare, ce dau un nou impuls celor care încă mai stau pe gânduri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Aşa cum unii au nevoie să iubească, alţii simt nevoia lăuntrică de a urî. Pentru ei ura este propulsorul lumii. Ura îi ridică din pat, îi trimite la muncă, le dictează relaţiile sociale, îi face să deschidă gura, le dictează discursul şi le modelează minţile. Nefericiţi, suferinzi, chiar dacă nu ştiu asta, demni de compasiune, "urâtorii" îşi găsesc validarea prin intensitatea dezaprobării pentru ceilalţi. Preferabil pentru toţi ceilalţi.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
14 Iunie 2012, 08:09

Bancheri "sifonari": Şefii Băncii Transilvania, arestaţi pentru favorizarea afaceristului Condratov

Bancheri "sifonari": Şefii Băncii Transilvania, arestaţi pentru favorizarea afaceristului Condratov CĂTUŞE PENTRU CONDRATOV. Fost handbalist de performanţă la Oradea şi apoi la Steaua Bucureşti, omul de afaceri Daniel Condratov (foto) e legat de Oradea prin soţia sa, Liliana, sora preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, dar mai ales prin afacerile derulate aici, ca dezvoltator imobiliar şi producător al uleiurilor de maşină Hexol. Prins că a eludat fiscul, a ajuns însă în arest. Nu înainte de a trage după el doi din cei mai vechi şi cunoscuţi bancheri orădeni, Lucia Pojoca şi Romeo Oanţă, acuzaţi că l-au pus în gardă cu privire la ancheta deschisă în cazul său
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe, miercurea trecută, la sediul sucursalei Oradea a Băncii Transilvania. Mai multe echipaje de poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bucureşti şi Oradea, ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, plus ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au percheziţionat birourile directorului executiv Lucia Pojoca şi pe cel al directorului adjunct, Romeo Oanţă. Apoi, pe lângă mai multe documente, poliţiştii i-au ridicat şi pe cei doi manageri, i-au urcat în maşini şi s-au întors, cu ei cu tot, la Bucureşti.

Motivul descinderii a ieşit la iveală o zi mai târziu, când cei doi bancheri orădeni porneau spre arest alături de alte şase persoane încătuşate. Printre acestea din urmă, şi Daniel Condratov, cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, un om de afaceri discret, remarcat ca dezvoltator imobiliar dar şi producător al lubrifianţilor Hexol. Din cauza lui, de altfel, cei doi manageri de bancă s-au pricopsit cu cătuşele...

Suveică

Descinderea de la Banca Transilvania Oradea a făcut parte dintr-o serie de 16 acţiuni organizate miercuri, 6 iunie, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bucureşti, într-o anchetă care urmăreşte o grupare acuzată de o fraudă de 500.000 de euro. Poliţiştii au percheziţionat mai multe sedii de firme şi locuinţe din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Argeş şi Bihor, ridicând 15 persoane pe care le-au condus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru audieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, procurorul Nicolae Solomon, în urma acţiunii au fost puse sub urmărire penală 18 persoane. "Din cercetări a reieşit că în perioada 2010-2011, cele 18 persoane, administratori sau angajaţi ai unor societăţi comerciale, au prejudiciat bugetul de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale", a declarat magistratul.

Afacerea era una gen "suveică". Concret, o firmă administrată de unul din membrii grupării achiziţiona cereale sau alte produse agricole la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale, după care le vindea cu documente şi la preţul pieţei altor firme, realizând astfel un profit consistent, dar nefiscalizat. Pentru a se acoperi cu acte, alţi membri ai grupării utilizau firme-fantomă, în numele cărora întocmeau documente de achiziţii de la alte firme, tot fantomă, iar apoi făceau acte de vânzare către prima societate.

"Mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri. Însă plata se făcea în mod real către societăţile intermediare, iar din conturile acestora banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetate. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", a explicat procurorul procedurile prin care membrii filierei "spălau" banii negri obţinuţi.

Interceptaţi de "proşti"

Potrivit unor surse judiciare, cercetările de până acum arată că artizanul afacerii este Daniel Condratov, businessman care şi-a pornit afacerile din Oradea, cu vodca Kondratov, având aici, prin firma SDK Management, un cartier rezidenţial pe strada Bihorului, iar prin altă firmă, Hexol Lubricants, un complex pentru producţia uleiurilor Hexol în vecinătatea comunei Paleu.

Condratov a ajuns în colimatorul SIF Bucureşti în acest an. Pentru a-l dovedi, pe 10 mai ofiţerii au solicitat Băncii Transilvania să le comunice tranzacţiile pe care afaceristul le-a derulat prin conturile sale. Condratov avea o linie un credit de 2 milioane de euro contractată la Oradea, prin care şi-a finanţat investiţiile imobiliare, motiv pentru care, pe 29 mai, solicitarea a fost trimisă conducerii sucursalei.

15 Romeo Oanta.jpgSursele BIHOREANULUI spun că, în momentul în care a primit adresa de la Poliţie, directorul Romeo Oanţă (foto), prieten apropiat cu Condratov, i-a trimis-o acestuia pe mail şi i-a şi telefonat, pentru a-l pune în gardă cu privire la anchetă. Mai ales că afaceristul înregistrase deja întârzieri la plata ratelor şi putea să-i creeze probleme, deoarece, prin eventualele popriri hotărâte în cursul anchetei penale, n-ar mai fi putut returna creditul.

Simţindu-se vânat, Condratov a ameninţat cu deschiderea unui proces pentru încălcarea secretului bancar, deşi în realitate legislaţia obligă băncile să colaboreze cu organele judiciare în anchetele ce vizează clienţi acuzaţi de fapte penale.

15 Lucia Pojoca.jpgOmul de afaceri s-a liniştit, însă, când în discuţia purtată a intervenit directoarea Pojoca. Asta, întrucât femeia i-a destăinuit chichiţa pe care urma să o invoce pentru a amâna comunicarea datelor cerute de poliţişti. "Stai liniştit, sunt nişte proşti, au uitat să treacă numărul unic al dosarului penal. Aşa că nu-s obligată să le răspund", ar fi spus Lucia Pojoca (foto).

În arest

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian a avut chef de vorbă doar până când a aflat subiectul real al discuţiei, şi anume afacerile cumnatului său. "Eu sunt în străinătate, nu pot vorbi. Mă întorc marţi şi discutăm", a oprit el convorbirea telefonică.

Cert e că, în urma unor audieri maraton, procurorii bucureşteni au dispus reţinerea a 8 dintre cele 18 persoane puse sub urmărire: Daniel Condratov, Aurel Guliman, Marius Iliescu, şi Valeriu Purcel (sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani), Andreea Melnicescu şi Cristinel- Daniel Voicu (pentru complicitate), dar şi cei doi directori de bancă orădeni, Lucia Pojoca (pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu în forma calificată) şi adjunctul acesteia, Romeo Mircea Oanţă (doar pentru favorizarea infractorului).

O zi mai târziu, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea tuturor celor reţinuţi. Condratov, Iliescu, Guliman, Purcel şi Voicu au încasat câte 29 de zile, Melnicescu 15, în timp ce managerii Băncii Transilvania Oradea au primit câte 10 zile de arest. Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja de avocaţi, printr-un recurs care se va judeca în această săptămână la Curtea de Apel Bucureşti.

Până atunci, însă, atât evazioniştii cât şi bancherii orădeni acuzaţi că le-au ţinut spatele vor rămâne după gratii. O premieră, în condiţiile în care, până acum, niciun bancher de la noi n-a fost măcar tras de mânecă pentru că şi-ar fi pus în gardă clienţii evazionişti, pentru a putea ascunde urmele tunurilor date statului. Asta, deşi exemple au fost destule...


SOLIDARITATE
Acuzaţii... administrative

Printr-un comunicat dat publicităţii vinerea trecută, conducerea centrală a Băncii Transilvania s-a solidarizat cu Lucia Pojoca şi Romeo Oanţă, invocând convingerea că dosarul celor doi manageri va fi soluţionat "în mod obiectiv", dar şi că "prezumţia de nevinovăţie va fi confirmată prin soluţia pronunţată în acest dosar". "Banca Transilvania este solidară cu cei doi colegi, care sunt parte din echipa orădeană de mulţi ani şi, mai mult decât atât, sunt recunoscuţi pentru capitalul de simpatie de care se bucură în rândul angajaţilor, clienţilor şi colaboratorilor noştri", se specifică în comunicat.

Deşi nu se referă concret la faptele imputate managerilor şi nici măcar nu încearcă să le explice, banca apreciază că acestea sunt doar "de natură pur administrativă şi reprezintă un incident care derivă din interpretarea şi aplicarea unor prevederi normative, care nu are legatură cu activitatea comercială curentă a BT". Pe româneşte, cei doi nicidecum nu ar fi comis vreo faptă penală, ci doar mici abateri administrative, interpretând şi aplicând după mintea lor legile în vigoare. Aşa o fi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ORADEA ORAS SUPERB
La pirnaie cu porcii astia. De 37 ani am plecat din Oradea si observ ca se fura ca in regat si moldova si cind le citesc numele nu sunt chiar oradeni de-ai mei sunt de import. Adica din moldova si oltenia unde se fura la fel cum se reguleaza pititpoancele.
Postat 24 Iunie 2012, 00:48 de TEUTONUL
cum fura guvernul la salarii nesimtite ei de ce nu pot?
da porcariii cu un sistem aiurea nu vom merge decat in rau, nu fura nimeni fara spate POLITIC, sa fim seriosi !
Postat 14 Iunie 2012, 14:38 de bravoo lor
hexol
dar cu uleiurile cum ramane? cu tva-ul neplatit? dar cu obligatiile de plata la fondul de mediu pentru uleiul uzat necolectat? pentru ca Hexol a facut in fiecare an o alta firma prin care punea uleiuri de piata si cand venea momentul sa plateasca obligatia de colectare, hop, firma intra in insolventa... iar la anul aparea alta noua cu acelasi obiect de activitate. Asta nu le verifica nimeni?!
Postat 14 Iunie 2012, 10:45 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0599 RON
  • 1 EUR = 4.9263 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON