URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
14 Iunie 2012, 08:09

Bancheri "sifonari": Şefii Băncii Transilvania, arestaţi pentru favorizarea afaceristului Condratov

Bancheri "sifonari": Şefii Băncii Transilvania, arestaţi pentru favorizarea afaceristului Condratov CĂTUŞE PENTRU CONDRATOV. Fost handbalist de performanţă la Oradea şi apoi la Steaua Bucureşti, omul de afaceri Daniel Condratov (foto) e legat de Oradea prin soţia sa, Liliana, sora preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, dar mai ales prin afacerile derulate aici, ca dezvoltator imobiliar şi producător al uleiurilor de maşină Hexol. Prins că a eludat fiscul, a ajuns însă în arest. Nu înainte de a trage după el doi din cei mai vechi şi cunoscuţi bancheri orădeni, Lucia Pojoca şi Romeo Oanţă, acuzaţi că l-au pus în gardă cu privire la ancheta deschisă în cazul său
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe, miercurea trecută, la sediul sucursalei Oradea a Băncii Transilvania. Mai multe echipaje de poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bucureşti şi Oradea, ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, plus ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au percheziţionat birourile directorului executiv Lucia Pojoca şi pe cel al directorului adjunct, Romeo Oanţă. Apoi, pe lângă mai multe documente, poliţiştii i-au ridicat şi pe cei doi manageri, i-au urcat în maşini şi s-au întors, cu ei cu tot, la Bucureşti.

Motivul descinderii a ieşit la iveală o zi mai târziu, când cei doi bancheri orădeni porneau spre arest alături de alte şase persoane încătuşate. Printre acestea din urmă, şi Daniel Condratov, cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, un om de afaceri discret, remarcat ca dezvoltator imobiliar dar şi producător al lubrifianţilor Hexol. Din cauza lui, de altfel, cei doi manageri de bancă s-au pricopsit cu cătuşele...

Suveică

Descinderea de la Banca Transilvania Oradea a făcut parte dintr-o serie de 16 acţiuni organizate miercuri, 6 iunie, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bucureşti, într-o anchetă care urmăreşte o grupare acuzată de o fraudă de 500.000 de euro. Poliţiştii au percheziţionat mai multe sedii de firme şi locuinţe din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Argeş şi Bihor, ridicând 15 persoane pe care le-au condus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru audieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, procurorul Nicolae Solomon, în urma acţiunii au fost puse sub urmărire penală 18 persoane. "Din cercetări a reieşit că în perioada 2010-2011, cele 18 persoane, administratori sau angajaţi ai unor societăţi comerciale, au prejudiciat bugetul de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale", a declarat magistratul.

Afacerea era una gen "suveică". Concret, o firmă administrată de unul din membrii grupării achiziţiona cereale sau alte produse agricole la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale, după care le vindea cu documente şi la preţul pieţei altor firme, realizând astfel un profit consistent, dar nefiscalizat. Pentru a se acoperi cu acte, alţi membri ai grupării utilizau firme-fantomă, în numele cărora întocmeau documente de achiziţii de la alte firme, tot fantomă, iar apoi făceau acte de vânzare către prima societate.

"Mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri. Însă plata se făcea în mod real către societăţile intermediare, iar din conturile acestora banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetate. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", a explicat procurorul procedurile prin care membrii filierei "spălau" banii negri obţinuţi.

Interceptaţi de "proşti"

Potrivit unor surse judiciare, cercetările de până acum arată că artizanul afacerii este Daniel Condratov, businessman care şi-a pornit afacerile din Oradea, cu vodca Kondratov, având aici, prin firma SDK Management, un cartier rezidenţial pe strada Bihorului, iar prin altă firmă, Hexol Lubricants, un complex pentru producţia uleiurilor Hexol în vecinătatea comunei Paleu.

Condratov a ajuns în colimatorul SIF Bucureşti în acest an. Pentru a-l dovedi, pe 10 mai ofiţerii au solicitat Băncii Transilvania să le comunice tranzacţiile pe care afaceristul le-a derulat prin conturile sale. Condratov avea o linie un credit de 2 milioane de euro contractată la Oradea, prin care şi-a finanţat investiţiile imobiliare, motiv pentru care, pe 29 mai, solicitarea a fost trimisă conducerii sucursalei.

15 Romeo Oanta.jpgSursele BIHOREANULUI spun că, în momentul în care a primit adresa de la Poliţie, directorul Romeo Oanţă (foto), prieten apropiat cu Condratov, i-a trimis-o acestuia pe mail şi i-a şi telefonat, pentru a-l pune în gardă cu privire la anchetă. Mai ales că afaceristul înregistrase deja întârzieri la plata ratelor şi putea să-i creeze probleme, deoarece, prin eventualele popriri hotărâte în cursul anchetei penale, n-ar mai fi putut returna creditul.

Simţindu-se vânat, Condratov a ameninţat cu deschiderea unui proces pentru încălcarea secretului bancar, deşi în realitate legislaţia obligă băncile să colaboreze cu organele judiciare în anchetele ce vizează clienţi acuzaţi de fapte penale.

15 Lucia Pojoca.jpgOmul de afaceri s-a liniştit, însă, când în discuţia purtată a intervenit directoarea Pojoca. Asta, întrucât femeia i-a destăinuit chichiţa pe care urma să o invoce pentru a amâna comunicarea datelor cerute de poliţişti. "Stai liniştit, sunt nişte proşti, au uitat să treacă numărul unic al dosarului penal. Aşa că nu-s obligată să le răspund", ar fi spus Lucia Pojoca (foto).

În arest

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian a avut chef de vorbă doar până când a aflat subiectul real al discuţiei, şi anume afacerile cumnatului său. "Eu sunt în străinătate, nu pot vorbi. Mă întorc marţi şi discutăm", a oprit el convorbirea telefonică.

Cert e că, în urma unor audieri maraton, procurorii bucureşteni au dispus reţinerea a 8 dintre cele 18 persoane puse sub urmărire: Daniel Condratov, Aurel Guliman, Marius Iliescu, şi Valeriu Purcel (sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani), Andreea Melnicescu şi Cristinel- Daniel Voicu (pentru complicitate), dar şi cei doi directori de bancă orădeni, Lucia Pojoca (pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu în forma calificată) şi adjunctul acesteia, Romeo Mircea Oanţă (doar pentru favorizarea infractorului).

O zi mai târziu, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea tuturor celor reţinuţi. Condratov, Iliescu, Guliman, Purcel şi Voicu au încasat câte 29 de zile, Melnicescu 15, în timp ce managerii Băncii Transilvania Oradea au primit câte 10 zile de arest. Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja de avocaţi, printr-un recurs care se va judeca în această săptămână la Curtea de Apel Bucureşti.

Până atunci, însă, atât evazioniştii cât şi bancherii orădeni acuzaţi că le-au ţinut spatele vor rămâne după gratii. O premieră, în condiţiile în care, până acum, niciun bancher de la noi n-a fost măcar tras de mânecă pentru că şi-ar fi pus în gardă clienţii evazionişti, pentru a putea ascunde urmele tunurilor date statului. Asta, deşi exemple au fost destule...


SOLIDARITATE
Acuzaţii... administrative

Printr-un comunicat dat publicităţii vinerea trecută, conducerea centrală a Băncii Transilvania s-a solidarizat cu Lucia Pojoca şi Romeo Oanţă, invocând convingerea că dosarul celor doi manageri va fi soluţionat "în mod obiectiv", dar şi că "prezumţia de nevinovăţie va fi confirmată prin soluţia pronunţată în acest dosar". "Banca Transilvania este solidară cu cei doi colegi, care sunt parte din echipa orădeană de mulţi ani şi, mai mult decât atât, sunt recunoscuţi pentru capitalul de simpatie de care se bucură în rândul angajaţilor, clienţilor şi colaboratorilor noştri", se specifică în comunicat.

Deşi nu se referă concret la faptele imputate managerilor şi nici măcar nu încearcă să le explice, banca apreciază că acestea sunt doar "de natură pur administrativă şi reprezintă un incident care derivă din interpretarea şi aplicarea unor prevederi normative, care nu are legatură cu activitatea comercială curentă a BT". Pe româneşte, cei doi nicidecum nu ar fi comis vreo faptă penală, ci doar mici abateri administrative, interpretând şi aplicând după mintea lor legile în vigoare. Aşa o fi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ORADEA ORAS SUPERB
La pirnaie cu porcii astia. De 37 ani am plecat din Oradea si observ ca se fura ca in regat si moldova si cind le citesc numele nu sunt chiar oradeni de-ai mei sunt de import. Adica din moldova si oltenia unde se fura la fel cum se reguleaza pititpoancele.
Postat 24 Iunie 2012, 00:48 de TEUTONUL
cum fura guvernul la salarii nesimtite ei de ce nu pot?
da porcariii cu un sistem aiurea nu vom merge decat in rau, nu fura nimeni fara spate POLITIC, sa fim seriosi !
Postat 14 Iunie 2012, 14:38 de bravoo lor
hexol
dar cu uleiurile cum ramane? cu tva-ul neplatit? dar cu obligatiile de plata la fondul de mediu pentru uleiul uzat necolectat? pentru ca Hexol a facut in fiecare an o alta firma prin care punea uleiuri de piata si cand venea momentul sa plateasca obligatia de colectare, hop, firma intra in insolventa... iar la anul aparea alta noua cu acelasi obiect de activitate. Asta nu le verifica nimeni?!
Postat 14 Iunie 2012, 10:45 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.557 RON
  • 1 EUR = 4.9036 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON