URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2024, 19:41

Avertizare de Paște: DSVSA Bihor recomandă achiziția carcaselor de miel „cu cap”, ca să nu cumpărați... cățel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca de fiecare dată în apropierea marilor sărbători religioase, asociate la români cu consumul unor anumite alimente, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a declanșat o campanie de controale pentru a preveniri apariția unor toxiinfecții, fiind vizați atât producătorii și procesatorii, cât și comercianții.

Mai mult, reprezentanții DSVSA fac și recomandări pentru ca bihorenii să nu fie păcăliți de eventuali vânzători de... căței.

Ce urmăresc inspectorii sanitar veterinari?

Potrivit unei informări a DSVSA Bihor, acțiunile de control vor viza operatorii economici care desfășoară activități în legătură cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul (hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.), depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering , unități care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in etc).

De asemenea, reprezentanții instituției vor verifica și comercializarea animalelor vii destinate sacrificării (în special a oilor, caprelor și porcilor) din exploatațiile de origine către abatoare, precum și a circulației cărnii rezultate din sacrificare către alte unități, de procesare.

DSVSA Bihor atenționează că, împreună și cu sprijinul Poliției, vor fi făcute inclusiv controale în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport ale unor operatori economici, cât și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării animalelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne rezultate din exploatații non-profesionale situate în zone aflate sub restricții sanitar-veterinare.

DSVSA apelează la cetățeni să informeze de urgenţă instituția dacă au informații despre posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare, sesizările putând fi făcute atât la sediul instituției (Oradea, strada Ion Bogdan nr. 37), cât și prin e-mail (office-bihor@ansvsa.ro, callcenter@ansvsa.ro) și telefonic (0259/266.141, 0800.826.787).

Deosebiți un miel de un cățel

Pe de altă parte, DSVSA Bihor amintește consumatorilor să fie atenți în această perioadă la achiziția de alimente, mai ales la cea a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite.

Toate alimentele trebuie să provină din surse autorizate.

Ouăle trebuie să fie ambalate, marcate codul fermei producătoare şi etichetate corespunzător, evidențiind data până la care pot fi consumate în siguranță.

Laptele și produsele lactate pot fi comercializate și prin intermediul automatelor ori în incinta spaţiilor anume amenajate din pieţele agroalimentare, ambalate și expuse în vitrine frigorifice, fiind obligatoriu ca ambalajele să ofere informaţii scrise privind numele producătorului, locul și locul producerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc) și termenul de valabilitate.

Carnea de oaie și de capră trebuie să provină din abatoare autorizate, iar DSVSA transmite celor neinițiați și cum pot deosebi un miel de un cățel, pentru a nu fi înșelați de escroci.

„Pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), recomandăm ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv - moale, numit burelet”, precizează informarea instituției. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Daca există această posibilitate...
si înțeleg că în lipsa capului nu e mare diferență, atunci patrupedul respectiv se poate consuma tot anul. Toată lumea are de câștigat și la urma urmei îl mănâncă unii mai cu moț decât noi, coreenii de exemplu!
Postat 05 Aprilie 2024, 09:21 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON