URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2018, 19:15

Aventurile lui "Apolodor, pinguinul călător"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Arcadia anunţă cea de-a doua premieră a stagiunii 2018/2019, cu spectacolul "Apolodor, pinguinul călător", de Gellu Naum. Spectacolul va avea două premiere, duminică, 4 noiembrie, de la orele 11 şi 17, prima reprezentaţie fiind în totalitate vândută.

"Apolodor, pinguinul călător" este o reeditare a spectacolului realizat de regretatul actor on Mâinea, sub coordonarea artistică a regizorului Sebastian Lupu. Aventurile pinguinului Apolodor au prins viaţa, prima dată, pe scena Teatrului Regina Maria, avându-i în distribuţie pe actorii Corina Cernea şi Igor Lungu.

În 2005, maestrul Ion Mâinea decide să transfere spectacolul în palmaresul Teatrului Arcadia, refăcând distribuţia cu Zentania Lupşe, Igor Lungu şi Rin Tripa. Textul hazliu şi sensibil deopotrivă, mesajul profund şi ritmul antrenant, fac din "Apolodor, pinguinul călător", un spectacol fără vârstă, care cucereşte generaţii de copii, indiferent de spaţiu şi timp.

Apolodor e un pinguin tenor în corul unui circ, în Calea Moşilor, căruia i se face foarte dor de familie şi de ceilalţi pinguini cu care trăia la Polul Nord. Astfel,  porneşte la drum lung ca să-i găsească, trecând, bineînţeles, prin nenumărate peripeţii şi întâlnindu-se cu personaje care mai de care mai minunate, care-l vor ajuta.

Spectacolul imaginat de Sebastian Lupu se adresează copiilor cu vârste mai mari de cinci ani, dar şi părinţilor care îşi vor redescoperi simţul ludic, vizionând acest spectacol.

"Am ales să reeditez acest proiect pentru am vrut să readuc în prim plan un text magistral scris de Gellu Naum. Este un proiect pe i-l dedic regretatului Ion Mâinea, un actor cum foarte rar se naşte în România. Pentru noi, actorii din acest teatru, Ion Mâinea a fost profesor şi bunic în acelaşi timp", a spus Sebastian Lupu.

"Un alt motiv pentru care am decis să reiau acest text este că, iată, au trecut 12 ani de la ultima reprezentaţie, iar actorii din distribuţie sunt mai maturi şi au descoperit noi valenţe ale acestui text", a mai spus Sebastian Lupu.

Din distribuţia actuală fac parte Zentania Lupşe, Igor Lungu şi Florian Silaghi, cel din urmă fiind nevoie să intre în spectacol pe ultima sută de metri, în locul actorului Rin Tripa, care se confruntă cu probleme de sănătate.

"A fost o adevărată provocare pentru mine să preiau acest rol cu o doar o săptămână înainte de premieră, şi un bun exerciţiu de actorie totodată. Spectacolul este plin de viaţă şi atractiv, are un suflu nou şi cred că va avea viaţă lungă pe scena acestui teatru", a spus Florian Silaghi.

Despre experienţa de a lucra alături de Sebastian Lupu ca regizor, a vorbit Zentania Lupşe

"Este prima noastră colaborare cu Sebastian, un regizor care te scoate din zona de confort şi care este foarte inventiv. Scheletul pe care au fost construite personajele a rămas, dar s-au creat noi sensuri şi am găsit perspective neaşteptate", a mărturisit actriţa.

Decorul spectacolului a fost reinventat de Oana Cernea şi adaptat tehnicilor de astăzi.

"Am realizat decorul la Apolodor când eram încă studentă. Ion Mâinea mi-a dat o şansă, m-a învăţat cum să citesc din punct de vedere scenografic un text. Am adaptat decorul la tehnicile moderne, prin intermediul cărora am vrut să redau spectaculoasa atmosferă a circului", a spus scenografa.

Picturile care vor fi proiectate în timpul spectacolului sunt realizate de artistul plastic Mădălina Baciu.

Dacă prima premieră, din 4 noiembrie, ora 11.00, este vândută, la cea de a doua, care va avea loc în aceeaşi zi de la ora 17.00, mai sunt puţine bilete. Cea de a treia reprezentaţie va avea loc duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00. Iar mesajul pinguinului Apolodor pentru copii, transmis prin vocea actorului Igor Lungu este: "Vă aştept la un spectacol plin de viaţă, în care veţi regăsi, alături de noi, optimismul, zâmbetul şi buna dispoziţie". Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria şi online, pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON