URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
01 Noiembrie 2018, 19:15

Aventurile lui "Apolodor, pinguinul călător"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Arcadia anunţă cea de-a doua premieră a stagiunii 2018/2019, cu spectacolul "Apolodor, pinguinul călător", de Gellu Naum. Spectacolul va avea două premiere, duminică, 4 noiembrie, de la orele 11 şi 17, prima reprezentaţie fiind în totalitate vândută.

"Apolodor, pinguinul călător" este o reeditare a spectacolului realizat de regretatul actor on Mâinea, sub coordonarea artistică a regizorului Sebastian Lupu. Aventurile pinguinului Apolodor au prins viaţa, prima dată, pe scena Teatrului Regina Maria, avându-i în distribuţie pe actorii Corina Cernea şi Igor Lungu.

În 2005, maestrul Ion Mâinea decide să transfere spectacolul în palmaresul Teatrului Arcadia, refăcând distribuţia cu Zentania Lupşe, Igor Lungu şi Rin Tripa. Textul hazliu şi sensibil deopotrivă, mesajul profund şi ritmul antrenant, fac din "Apolodor, pinguinul călător", un spectacol fără vârstă, care cucereşte generaţii de copii, indiferent de spaţiu şi timp.

Apolodor e un pinguin tenor în corul unui circ, în Calea Moşilor, căruia i se face foarte dor de familie şi de ceilalţi pinguini cu care trăia la Polul Nord. Astfel,  porneşte la drum lung ca să-i găsească, trecând, bineînţeles, prin nenumărate peripeţii şi întâlnindu-se cu personaje care mai de care mai minunate, care-l vor ajuta.

Spectacolul imaginat de Sebastian Lupu se adresează copiilor cu vârste mai mari de cinci ani, dar şi părinţilor care îşi vor redescoperi simţul ludic, vizionând acest spectacol.

"Am ales să reeditez acest proiect pentru am vrut să readuc în prim plan un text magistral scris de Gellu Naum. Este un proiect pe i-l dedic regretatului Ion Mâinea, un actor cum foarte rar se naşte în România. Pentru noi, actorii din acest teatru, Ion Mâinea a fost profesor şi bunic în acelaşi timp", a spus Sebastian Lupu.

"Un alt motiv pentru care am decis să reiau acest text este că, iată, au trecut 12 ani de la ultima reprezentaţie, iar actorii din distribuţie sunt mai maturi şi au descoperit noi valenţe ale acestui text", a mai spus Sebastian Lupu.

Din distribuţia actuală fac parte Zentania Lupşe, Igor Lungu şi Florian Silaghi, cel din urmă fiind nevoie să intre în spectacol pe ultima sută de metri, în locul actorului Rin Tripa, care se confruntă cu probleme de sănătate.

"A fost o adevărată provocare pentru mine să preiau acest rol cu o doar o săptămână înainte de premieră, şi un bun exerciţiu de actorie totodată. Spectacolul este plin de viaţă şi atractiv, are un suflu nou şi cred că va avea viaţă lungă pe scena acestui teatru", a spus Florian Silaghi.

Despre experienţa de a lucra alături de Sebastian Lupu ca regizor, a vorbit Zentania Lupşe

"Este prima noastră colaborare cu Sebastian, un regizor care te scoate din zona de confort şi care este foarte inventiv. Scheletul pe care au fost construite personajele a rămas, dar s-au creat noi sensuri şi am găsit perspective neaşteptate", a mărturisit actriţa.

Decorul spectacolului a fost reinventat de Oana Cernea şi adaptat tehnicilor de astăzi.

"Am realizat decorul la Apolodor când eram încă studentă. Ion Mâinea mi-a dat o şansă, m-a învăţat cum să citesc din punct de vedere scenografic un text. Am adaptat decorul la tehnicile moderne, prin intermediul cărora am vrut să redau spectaculoasa atmosferă a circului", a spus scenografa.

Picturile care vor fi proiectate în timpul spectacolului sunt realizate de artistul plastic Mădălina Baciu.

Dacă prima premieră, din 4 noiembrie, ora 11.00, este vândută, la cea de a doua, care va avea loc în aceeaşi zi de la ora 17.00, mai sunt puţine bilete. Cea de a treia reprezentaţie va avea loc duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00. Iar mesajul pinguinului Apolodor pentru copii, transmis prin vocea actorului Igor Lungu este: "Vă aştept la un spectacol plin de viaţă, în care veţi regăsi, alături de noi, optimismul, zâmbetul şi buna dispoziţie". Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria şi online, pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON