URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2021, 13:11

AVE, dar nu Maria!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ora actuală, cele mai mari tunuri se dau în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor. Acolo unde colectarea se face din pix, la ambalajele din sticlă, de exemplu, noi, românii, am depăşit de mult ţările occidentale. În schimb, la colectarea selectivă a gunoaielor încă suntem în epoca de piatră.

Judeţul e deservit de trei firme care încearcă să ne oblige să nu mai băgăm gunoiul sub preş. De departe, cea mai notorie este AVE. Nu neapărat pentru felul în care colectează gunoaiele, ci pentru modul scandalos în care taxează primăriile. Fiindcă porneşte nu de la taxarea în funcţie de cantitatea gunoiului, ci de la necesitatea de a face profit cât mai mare. Aşa ceva numai la companiile de stat poţi vedea!

AVE are o ereditate încărcată, fiind puiul Keviep-ului, la fel ca Eco Bihor, firma ce gestionează groapa de gunoi a oraşului, mulţumită înţelegerii oculte între Alexandru Kiss şi firma din Ungaria. Şi dacă mânăriile acelea nu s-au soldat cu cătuşe, nu e pentru că oamenii ar fi fost nevinovaţi, ci pentru că s-au prescris faptele.

Acum AVE umflă facturile fără frică, dar mă întreb: cei care au făcut caietul de sarcini, funcţionărimea, responsabilii cu contestaţiile, Justiţia - ce au păzit? Nu au văzut conflictul de interese cât casa? E puţin probabil ca primăriile să verifice cantităţile colectate, iar singura cheie de control ar fi cântarul de la groapa de gunoi. Dar, dacă aceasta este gestionată de acelaşi patron ca al colectorului, e clar că facturile pot urca până la cer.

Şi pentru ca mizeria cu gunoaiele să fie dusă până la capăt, a fost anulată licitaţia cu câştigătorul de la staţia de tratare mecano-biologică, o altă cheie de verificare a cantităţilor colectate. Justiţia a dat satisfacţie AVE, pe motiv că ar fi fost descalificată nejustificat. Şi ia ghiciţi cine va participa din nou, curată, dar plină de conflicte de interese, în cursă? AVE, dar nu Maria!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Eu ii vreau pe aia care colecteaza in Sanmartin!
In Sanmartin se plateste 5,80 lei/persoana/luna. Oare de ce birtasul&gasca nu pot incheia un contract precum a incheiat Laza? S-ar pagubi?
Postat 12 Martie 2021, 06:17 de pinonel
De ce ar fi mai bun acest sistem in Oradea?
Ne prefacem ca nu vedem ca asta se "coace" si la Oradea? Adica taxarea gunoiului in functie de numarul de ridicari si nu la greutate? Poate ca departamentul marketing al RER, avand in componenta (cativa din) redactia Bihoreanul si condus de dl. Florin Birta, ne explica de ce in Oradea un astfel de sistem ar functiona in interesul cetateanului.
Postat 11 Martie 2021, 08:11 de v0id
AVE are dreptatea de partea sa
exceptand partea cu cantaritul gunoaielor, AVE taxeaza pe drept primariile pentru cursele facute saptamanal, in care nu ridica gunoi. Fix de asta s-au plans si oradenii de la bloc: creste pretul salubritatii din cauza ca va creste frecventa curselor desi poate nu ridica mai nimic, sau chiar nimic. Problema asta e trebuie rezolvata prin caietul de sarcini si licitatie si contract, ca cetatenii au observat-o bine.
Postat 10 Martie 2021, 17:08 de unu
Maskirovka de Bihor
Ai spus AVE, ai spus RER
Postat 10 Martie 2021, 13:43 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON