URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă domnul Sîrca aducea ca exemplu un bătrân locuitor din Oncea sau Episcopia, care chiar trudeşte cu mâinile lui livada rămasă din moşi strămoşi, parcă mai înţelegeam demersul. Dar să aduci un coleg cu o pensie ce bate pe la 10 mii de lei, care se plânge că are o jumate de hectar în intravilan şi trebuie să dea două mii de lei pe an impozit, chiar că-mi vine să deschid un cont pentru ajutorarea organelor nedreptăţite!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre Oradea Arena, prima sală polivalentă a orașului cu peste 5.000 de locuri?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
03 Martie 2021, 07:57

Facturi... murdare: Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulţi primari că "umflă" facturile

Facturi... murdare: Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulţi primari că 'umflă' facturile PE MINUS. Şeful AVE Bihor, Pásztai Zoltan (foto), se plânge că tarifele cu care a câştigat licitaţiile de salubritate nu acoperă costurile de operare, fiindcă are prea puţini clienţi. Cum tarifele nu pot fi modificate în primul an, AVE încearcă să-şi recupereze din deficit de la primării...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform legii, fiecare cetăţean trebuie să plătească pentru cât gunoi aruncă, dar mai mulţi primari din Bihor se plâng că firma de salubritate AVE are propriile reguli: le facturează şi deşeuri pe care oamenii nu le-au produs. 

Profitând că legea obligă primăriile să plătească serviciul de salubritate pentru cetăţenii care refuză să încheie contracte de salubritate, AVE Bihor a emis facturi către toate primăriile comunelor şi oraşelor pe care le deserveşte, dar fără să prezinte dovezi privind cantităţile de deşeuri colectate. Or, edilii acuză că firma taxează şi ce nu colectează.

Trei pentru Bihor

De anul trecut, în Bihor au licenţă de operare doar trei firme de salubritate, desemnate în urma unor licitaţii de Ecolect, asociaţia tuturor primăriilor şi a Consiliului Judeţean. În Oradea şi 25 de comune din jur, licitaţia a fost câştigată de RER Vest, în Aleşd şi 12 comune vecine de Salubri Aleşd (firmă deţinută de Consiliul Local), iar în celelalte patru loturi (care cuprind oraşele Salonta, Beiuş, Ştei, Nucet, Vaşcău, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai şi 54 comune din jurul acestora) a fost selectată firma AVE Bihor, deţinută de ungurii de la Keviep, aceiaşi care prin firma Eco Bihor administrează şi depozitul judeţean de deşeuri.

Firmele de salubritate au început munca din 1 septembrie 2020, după ce au avut o aşa-numită perioadă de mobilizare, în care au trebuit să încheie contracte cu cetăţenii, dar şi cu primăriile, pentru colectarea deşeurilor de la şcoli, dispensare şi alte clădiri publice. 

"Nu-mi bat joc de banul public" 

N-a trecut mult timp până când primăriile de pe "teritoriul" AVE Bihor au început să primească note de plată care i-au surprins. La începutul acestui an, primarii s-au trezit cu facturi pentru sătenii care au refuzat să semneze contracte de salubritate, sub pretextul că firma a ridicat toate deşeurile lăsate pe uliţe. Sumele variau de la câteva mii la zeci de mii de lei! De pildă, Primăria Şimian s-a trezit cu un cost de 32.000 lei, aferent lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, iar cea din Avram Iancu, tot pentru 3 luni, cu 63.000 lei! 

Chiar dacă nu le-a picat bine, majoritatea primarilor au plătit. "Am plătit pentru că avem un regulament de salubritate, iar cetăţenii fără contracte achită o taxă specială", susţine edilul din Marghita, Marcel Sas-Adăscăliţii. Din banii strânşi de la contribuabili, el plăteşte facturile AVE fără obiecţii, dar admite că nu a verificat dacă deşeurile chiar au fost colectate în cantităţile trecute în facturi.

În schimb, alţi primari, precum cei din Şimian, Ciumeghiu, Olcea şi Avram Iancu, refuză să plătească. "Firma facturează o prestaţie neefectuată, iar eu nu pot să-mi bat joc de banul public, nu pot risipi bugetul comunei. Să demonstreze că a colectat aceste deşeuri", spune primarul din Şimian, Balázsi Joszef (foto)

Golire cu forţa

Edilul afirmă că a cerut operatorului să ridice o dată pe lună deşeurile cetăţenilor care nu au contracte, obligându-se să achite din bugetul local acest serviciu. "Le-am zis să le dea pubele şi vom plăti. Nu au împărţit nimic, numai facturi. Eu pot demonstra că nu au colectat deşeurile de la oameni, dar ei nu pot demonstra că au făcut-o", spune Balázsi.

Cantităţile facturate de AVE sunt suspect de mari: "Conform celor arătate de ei, în 2020 şcoala din Şimian a avut mai multe gunoaie decât în 2019, când elevii au fost la cursuri, nu ca anul trecut, în pandemie. E absurd!". În plus, acum două săptămâni i-a prins pe muncitorii AVE că au golit pubela şcolii, deşi aceasta era goală! "Au intrat cu forţa în şcoală, acuma, în pandemie, când nici eu nu intru acolo, au luat pubela şi i-au scanat cipul, ca să arate că au golit-o. Dar era goală, de-aia nici nu a fost scoasă în stradă", susţine edilul.

Şi primarul din Avram Iancu, liberalul Dan Chirla, se îndoieşte de corectitudinea facturărilor AVE. "Fac măgării, umflă facturile. Nu aveau de unde să adune atât de multe gunoaie. Le-am spus cetăţenilor să vină la Primărie, să plătească contravaloarea facturilor pentru cele trei luni. Câţi bani se strâng de la oameni, le voi vira, dar niciun leu în plus", spune Chirla. 

Pe bună dreptate, edilii se îndoiesc că AVE duce la groapa de gunoi cantităţile pretinse: nu de alta, dar toate utilajele sunt cântărite la intrare pe poarta "surorii" mai mari, Eco Bihor.

Calcule matematice 

Cum era de aşteptat, şeful AVE Bihor, Pásztai Zoltán, respinge acuzaţiile şi susţine că facturile sunt legale şi justificate. "Noi nu putem obliga cetăţenii să încheie contracte cu noi, dar colectăm toate deşeurile scoase în faţa caselor. Primăriile trebuie să introducă taxe pentru cetăţenii fără contract, iar banii să îi vireze operatorului. Nu e vina noastră că nu respectă legea şi nu au introdus taxa", spune Pásztai.

Legea 101/2006 privind salubrizarea localităţilor prevede la articolul 25 că "autorităţile locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract". Decontarea trebuie să se facă, însă, în baza unei evidenţe clare a deşeurilor ridicate de la gospodăriile fără contracte, evidenţe pe care primarii bihoreni susţin că nu le-au văzut la AVE.

Vicepreşedintele CJ şi preşedintele Ecolect, Mircea Mălan (foto), afirmă că şi lui i s-au plâns primarii de practicile AVE. "Facturează cantităţi pe care nu le ridică, le-am spus să nu mai facă asta. Dar şi primarii sunt obligaţi să achite pentru cetăţenii care refuză să încheie contracte". Soluţia corectă e, aşadar, ca primarii să impună taxa specială celor fără contracte, iar AVE să factureze exclusiv ce ridică.

Tarif cu "abonament" 

Directorul AVE recunoaşte că n-a socotit primăriilor cantitatea exactă de deşeuri, ci are un cost fix multiplicat pentru fiecare gospodărie fără contract, indiferent câte deşeuri a produs. Spre deosebire de alte firme de salubritate, AVE practică un tarif asemănător unui abonament de telefonie cu costuri suplimentare: fiecare client achită o sumă fixă, 12 lei, iar pentru fiecare golire de pubelă un tarif suplimentar ce variază în funcţie de tipul deşeurilor. Aşadar, chiar dacă nu scoate niciodată gunoaiele în faţa casei, un client AVE va plăti cei 12 lei, contravaloarea serviciului pe care îl are la dispoziţie. "Indiferent dacă cetăţeanul aruncă sau nu deşeuri, utilajul trece de două ori pe săptămână prin faţa casei. Aceste costuri de operare trebuie acoperite", spune Pásztai. 

Directorul susţine că acest cost fix l-a multiplicat cu numărul gospodăriilor locuite şi fără contracte din fiecare comună, iar suma rezultată a facturat-o primăriilor. "La Avram Iancu şi la Şimian au rezultat cele mai mari sume pentru că acolo sunt şi cele mai puţine contracte semnate", zice Pásztai. Dacă primarii nu vor plăti, firma va proceda ca în cazul oricărui client rău-platnic: va cere executarea în instanţă. "Să lămurească judecătorii cine are dreptate". 

Prea puţini clienţi

Pásztai spune că, dincolo de faptul că legea îi permite să ceară primăriilor aceşti bani, a fost nevoit s-o facă. "Am închis anul cu minus 2 milioane lei. Dacă vom continua aşa, vom da faliment". Vina pentru deficitul firmei o pune tot în cârca autorităţilor, arătând că oferta pe care a făcut-o la licitaţii se dovedeşte nerentabilă, deoarece datele pe care s-a bazat nu sunt reale. "În caietele de sarcini s-a indicat un număr de gospodării în fiecare zonă, în funcţie de care am dimensionat costurile de operare şi, implicit, oferta. Noi ne-am pregătit pentru un anumit număr de clienţi, care în realitate nu există".

Ecolect a folosit datele de la recensământul populaţiei din 2011, dar de atunci multe localităţi s-au depopulat. "În medie, numărul maxim de clienţi pe care îl putem atinge este cu 25% mai mic decât cel din caietele de sarcini", zice Pásztai. Cu mai puţini clienţi decât prognoza, firma constată că nu îşi recuperează cheltuielile, aşa că le "împarte" cu primarii. Fireşte, însă, nu ar fi împărţit cu ei şi profitul, dacă diferenţa era în plus...


"PUI" DE KEVIEP
Patroni cu probleme penale

Firma mamă a AVE Bihor, Keviep, a penetrat piaţa din Bihor în 2003, când a câştigat în condiţii dubioase licitaţia organizată de Primăria Oradea pentru realizarea gropii ecologice de deşeuri. Afacerea s-a dovedit un "tun" dat de fostul preşedinte al CJ, Alexandru Kiss, pe care patronul Keviep, Miklossy Ferenc (foto), l-ar fi mituit cu 300.000 euro, potrivit procurorilor DNA Oradea, care i-a trimis în judecată împreună cu alţi complici. Mai multe interceptări din dosar au arătat că politicianul UDMR îşi primise şpaga disimulată în achiziţii fictive ale unor intermediari.

Procesul început în 2016 la Tribunalul Bihor, care l-a condamnat pe Kiss la 8 ani de închisoare, a fost reluat în 2019 de la zero din cauza unor vicii de procedură, având următorul termen fixat pentru 18 martie. Şansele ca patronul Keviep să fie condamnat sunt aproape nule, judecătorii constatând deja că faţă de Miklossy răspunderea penală s-a prescris. Ceea ce, probabil, urmează şi în ceea ce-l priveşte pe protectorul Kiss...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
CrisDumi OCOSAG
Acest supra personaj care se pricepe la toate domeniile existente pe această planetă, ar trebui să consulte un psihiatru pentru a se stabili cu exactitate cam câți neuroni funcționali mai are. Elena Ceaușeșcu era mic copil pe lângă tine. Dacă îți este așa de drag Bolojan de ce nu-l inviți la un pahar de vin să ai o discuție despre activitatea sa la CJ. Poate reușește să te lămurești cu unele lucruri pe care nu le înțelegi sau nu vrei să le înțelegi. SUCCES MAXIM
Postat 03 Martie 2021, 13:08 de Acela
Cu asa justitie locala....
1)"Firma mamă a AVE Bihor, Keviep, a penetrat piaţa din Bihor în 2003, când a câştigat în condiţii dubioase licitaţia organizată de Primăria Oradea pentru realizarea gropii ecologice de deşeuri. Afacerea s-a dovedit un "tun" dat de fostul preşedinte al CJ, Alexandru Kiss, pe care patronul Keviep, Miklossy Ferenc (foto), l-ar fi mituit cu 300.000 euro, potrivit procurorilor DNA Oradea, care i-a trimis în judecată împreună cu alţi complici". 2) "Procesul început în 2016 la Tribunalul Bihor, care l-a condamnat pe Kiss la 8 ani de închisoare, a fost reluat în 2019 de la zero din cauza unor vicii de procedură, având următorul termen fixat pentru 18 martie. Şansele ca patronul Keviep să fie condamnat sunt aproape nule, judecătorii constatând deja că faţă de Miklossy răspunderea penală s-a prescris. Ceea ce, probabil, urmează şi în ceea ce-l priveşte pe protectorul Kiss". E lumea hotilor!
Postat 03 Martie 2021, 09:28 de B90
Ne sufocam de deștepți
Lăsați atunci saci cu gunoaie întinse pe marginea drumului,sa nu de deplasam 100-200 metri pana la platforma cu tomberoane. La crâșma putem merge și 500 de metri dacă e nevoie.
Postat 03 Martie 2021, 09:28 de ProCivilizatie
Cica... procivilizatie haha
In orice tara civilizata, pubele se lasa in fata portii, la fel ca si la noi, iar municipalitaea vine sa-l colecteze. Altfel, unii sunteti niste idioti sovini irecuperabili.
Postat 03 Martie 2021, 09:24 de B90
Ideei românești
De unde inspirația asta cu gunoiu scos in fata porți ? Dece nu se face ca in orice țara civilizata platforme cu pubele selective unde duce omu gunoiu când vrea,hârtie,sticla,plastic , menajer. La noii ca la draci cu saci cu gunoaie întinse pe marginea drumului.
Postat 03 Martie 2021, 09:07 de ProCivilizatie
Până la semnarea contractelor tot AVE este foarte "servil".
După aceea nu-și mai respectă nici măcar calendarul de ridicări pe care chiar firma l-a asumat ... iar 4 ridicări lunare se transformă-n 3 doar !?! Mai nou, ridică complet aiurea. În zilele cu toate cele 4 fracții nu vine deloc mașina de gunoi, iar în săptămâna următoare zice că ridică doar o fracție ... rămânând ca abia în a treia săptămână să ridice gunoiul rămas cu două în urmă !?! Vinovată nu-i numai firma AVE, ci mai ales Consiliul județean Bihor, care gestionează SMID și are obligația, împreună cu primăriile, să stabilească reguli simple, clare și la obiect, prin licitația și caietul de sarcini al operării !?! Unde ești Ilie Bolojan ... marele și durul organizator al administrațiilor publice de pe planetă ?!? Vezi că ești "neterminat" și habar n-ai cum se face ?!? Până să vină Bolojan la CJ nu au fost probleme cu AVE ... dar acum, cu sistemul ăsta parțial selectiv, județul a dat cu "mucii-n fasole" !?!
Postat 03 Martie 2021, 08:53 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6322 RON
  • 1 EUR = 4.9472 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON