URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2018, 16:37

Autoritățile dau explicații legate de incendiul produs la Episcopie. A existat o sesizare la 112 cu o oră înainte de apariţia flăcărilor! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Bihor şi Prefecturii au dat explicaţii, într-o conferinţă de presă comună, duminică, despre modul în care s-a intervenit la incendiul devastator produs la clădirea Episcopiei Greco Catolice a Oradiei. 

La eveniment au luat parte pefectul Ioan Mihaiu, maiorul Csilik Alexandru Adrian, prim adjunctul şefului ISU Crişana, şi Alin Nemeş, şeful inspecţiei Prevenire din partea ISU Crişana, inspectorul şef al Poliţiei Bihor, comisar şef Alin Haniş, precum şi părintele Anton Cioba, reprezentant al Episcopiei.

Semne de întrebare

Din declaraţiile responsabililor prezenţi, coroborate cu informaţiile centralizate de presă, reiese că a fost o succesiune de evenimente ce par să fi generat tragedia de sâmbătă seară.

Deşi nu au anunţat de la început, autorităţile au confirmat că a existat, cu o oră înainte de semnalarea apariţiei focului, o sesizare la 112, de la un orădean care îşi vizitase părinţii ce locuiesc pe strada Mihai Pavel, care semnala apariţia unor flame şi scântei la corpul de iluminat public, în condiţiile în care iluminatul ornamental al Palatului este racordat la reţeaua publică.

Pompierii au anunţat în jurul orei 20.46 societatea Electrica, dar echipajul acesteia ar fi ajuns la faţa locului, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, abia "după 30-40 minute", deci extrem de târziu. Toate aceste aspecte vor face obiectul verificărilor unor comisii de anchetă, au asigurat responsabilii prezenţi.

Intervenţie în 2 minute

Potrivit maiorului Csilik Alexandru, pompierii au ajuns la locul incendiului în 2 minute de la sesizarea privind incendiul. "Sesizarea a fost primită la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje ale Detaşamentului 1 Oradea, care au ajuns la locul incendiului după două minute, la ora 21.51. La sosirea echipajelor la locul intervenţie, incendiul se manifesta violent la acoperişul palatului şi la o parte a etajului 1. În primă fază au plecat către loc incidentului două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară de lucru la înălţime", a precizat Csilik.

Acesta a declarat că gravitatea situaţiei a fost sesizată după sosirea la locul evenimentului de către şeful de tură, ulterior forţele de intervenţie fiind suplimentate cu autospeciale cu apă şi spumă de la Detaşamentul I şi de la Detaşamentul II din Oradea.

Ofiţerul a mai precizat că, personal, a ajuns la locul incendiului la ora 22.15 şi, "văzând amploarea, am solicitat sprijinul tuturor forţelor disponibile", astfel că au mai intervenit apoi încă două autospeciale de la Garda de Intervenţie 1 Mai şi o autospecială de la Săcueni".

"A fost activată gruparea operativă a ISU, în total au fost mobilizaţi 114 pompieri, 10 autospeciale cu apă şi spumă şi două autoscări", a precizat prim-adjunctul şefului ISU Crişana, adăugând că incendiul a fost lichidat la ora 00.35, împiedicându-se propagarea la clădirile vecine, dar că suprafaţa afectată a fost mare. "Au ars, în total, aproximativ 1.300 metri pătraţi”.

Dosar penal pentru distrugere

Comisarul şef Alin Haniş a declarat că duminică dimineaţă Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal de distrugere, cercetările fiind desfăşurate sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Oradea.

Ofiţerul a spus că Poliţia a "securizat zona" şi recomandă cetăţenilor să evite această zonă, "cel puţin în jurul clădirii".

Prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze, din nou, că în jurul evenimentului au apărut multe informaţii neadevărate, referindu-se la criticile aduse de unii orădeni cu privire la insuficienţa apei din reţea, la nefuncţionarea unor hidranţi, precum şi la modul cum a decurs intervenţia pompierilor.

Problema "Mihai Pavel"

Întrebat de jurnalişti despre sesizarea cetăţeanului care a anunţat că a sunat la 112 din timp pentru a sesiza o flamă lângă corpul de iluminat, prefectul şi reprezentanţii ISU au recunoscut existenţa sesizării, venite la 20.46, cu privire la un corp de iluminat, al doilea, de pe strada Ep. Mihai Pavel.

În timp ce maiorul Csilik a explicat că în asemenea situaţii, când există flame pe stâlpi, Electrica este instituţia chemată să gestioneze sesizarea, prefectul a spus că "echipajul Electrica nu a constatat nicio deficienţă", dar a recunoscut că echipajul de la Electrica a ajuns cu întârziere la sesizare. "Am solicitat informaţii, echipajul a mers după 30-40 minute, pentru că erau la o altă sesizare, pe Borş".

"Vă rog să reţineţi că cercetarea la faţa locului se face de ISU şi o altă parte din punct de vedere al Poliţiei. Inclusiv activitatea desfăşurată de Electrica va fi verificată de comisia stabilită de Poliţie", a spus Mihaiu.

Clădirea era goală

"Este evident că îţi doreşti ca pompierii să acţioneze altfel, sau cum ai gândi tu că este bine. În acelaşi timp, ei au reguli şi e normal să credem că este bine să îşi dea concursul să fie totul în regulă", a spus, solicitat de jurnalişti să catalogheze intervenţia pompierilor, preotul Anton Cioba.

Acesta a mai afirmat că imobilul nu are asigurare de incendiu, deoarece clădirea nu este în uz. Reprezentantul Bisericii a precizat, în schimb, că nu au existat distrugeri ale unor obiecte de patrimoniu, deoarece Palatul fusese golit de tablouri şi de arhiva Episcopiei. "E adevărat că frescele au fost distruse, dar nu sunt considerate opere de valoare inestimabilă. Ele pot fi refăcute, trebuie doar o mână de lucru specială", a spus părintele Cioba.

Cercetare greoaie

Oficialii nu au putut răspunde întrebării privind termenul la care va fi finalizată cercetarea pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor incendiului declanşată de cele două comisii, a ISU şi a Poliţiei, dar au asigurat că s-au făcut fotografii şi s-a filmat locul incendiului, iar Poliţia a sigilat locul. "La acest moment nu se poate pronunţa nimeni, toate ipotezele rămân în picioare", a arătat comisarul şef Alin Haniş.

Pe de altă parte, reprezentantul Episcopiei a spus că "noi ne dorim ca ancheta să se încheie cât mai repede, pentru că ne dorim să acţionăm cât mai repede pentru conservarea a ceea ce a mai rămas din clădire", dar şi "să nu ne prindă iarna fără acoperiş".

Părintele Cioba a precizat că şi în cadrul Episcopiei s-a format o comisie proprie, care îşi va începe propria activitate de luni dimineaţă şi că este posibil să solicite o expertiză proprie, independentă.

Prefectura se va implica

Întrebat dacă Prefectura va contribui la efortul, deja anunţat de Primărie, de a reface Palatul episcopal, activitate la care a adăugat şi Consiliul Judeţean că va contribui, prefectul Ioan Mihaiu a răspuns pozitiv, dar a specificat că "Prefectura Bihor nu are în buget bani să poată să aloce pentru biserici, pentru şcoli", iar "pe legislaţia privind despăgubirile nu ne încadrăm, pentru că nu e o calamitate (n.r. - naturală)".

La întrebarea jurnaliştilor dacă va cere sau nu sprijinul Guvernului şi Ministerului Culturii, având în vedere că Palatul este clădire de patrimoniu de prim rang, Mihaiu a spus că "probabilitatea cea mai mare este de a găsi înţelegere la Ministerul Culturii".

"Eu am văzut curajul"

Întrebat cu privire la reproşurile orădenilor şi imaginile ce arată că pompierii ar fi acţionat cu "stângăcii", prim-adjunctul şefului ISU a replicat că el nu a văzut asemenea imagini, felicitându-şi în schimb subalternii cu generozitate.

"Eu aseară nu am văzut stângăciile colegilor mei, am văzut oameni care au avut curajul să intre într-o clădire cuprinsă de flăcări, am văzut oameni care au avut curajul să urce pe o scară, am văzut oameni, pompieri, care au avut curaj". De altfel, prefectul a subliniat că pompierii orădeni au fost felicitaţi de "colegii din ţară".

"Am intervenit cu ce avem"

În condiţiile în care nu puţini orădeni s-au întrebat cum şi cu ce mijloace ar acţiona pompierii dacă ar izbucni un incendiu la etajele superioare ale unor clădiri înalte, precum Spitalul Judeţean ori marile hoteluri din oraş, în condiţiile în care pentru stingerea focului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice a intervenit iniţial o singură autoscară şi apoi a doua şi singura existentă în dotarea ISU Crişana, prefectul a răspuns scurt: "Am intervenit cu ce avem".

Ioan Mihaiu a adăugat însă că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, "a promis că în acest an vor fi achiziţionate 50 - 60 de autoscări" pentru inspectoratele judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Acarul Paun
Toate nenorocirile care se intampla in oras sunt exclusiv vina lui Bolojan - cel putin asta e viziunea "rosiilor" sau a celor pe care i-a afectat personal ptin anumite proiecte (tds, platona etc). In primul rand - o clădire in conservare nu inseamna ca nu e racordata la curent. De altfel daca acolo locuia un preot cu familia inseamna ca exista in interior si curent. O cladire se 10 ani in conservare sigur are nevoie de mai mici sau mai mari reparatii. Nu cred ca acestea erau anuntate sau facute dupa un grafic prestabilit ci in functie de fonduri. Cine stie ce Dorel o fi reparat ceva si....
Postat 27 August 2018, 02:32 de andy
Detectiv
Știai că , CAO are echipă de intervenție de noapte?? Probabil tu suni la RALUCA 898989
Postat 27 August 2018, 00:43 de Sandu1206
STIATI CA.....?
Stiati ca, CAO nu are nici o echipa de interventie pe timp de noapte? Da, nici una. Daca nu credeti faceti o sesizare dupa ora 22 si o sa auziti raspunsul: Doar maine dimineata, nu avem colegi pe teren. Bravo! CAO de cacao!
Postat 26 August 2018, 21:38 de detectiv
Electrica e de vina
Puneti Electrica la plata , ei sunt de vina. Tot timpul cand le faci sesizare , ei nu au timp, contoarele le citesc aiurea, si pun mai mult decat e pe contor. Dupa o sesizare ei au venit dupa 3-4 ore, curentul cazut, becul de pe strada de la iluminatul public a facut flama si curentul a cazut, venit si nu au reusit sa faca curentul pana dupa 2 ore. Doar taxe peste taxe iau cei de la Electrica si nu fac nimic, instalatiile vechi, bataie de joc cand faci sesizare la ei, nu vin ca nu au timp. Nu ii lasati si de aceasta data sa scape, dati-i in judecata si cereti-le lor plata pentru reconstructie.
Postat 26 August 2018, 21:05 de Adrian2018
Prefectul, ISUCrisana,Poliția.......nu știu cum să disculpe Primăria Oradea (administrația Bolojan)!!!!!
@CristDumi, analiza dvs.este la obiect și veridica.Consider că situația e"prea groasă", pentru a putea fi mușamalizată la nivel local,cu toată obediența instituțiilor locale, îndrituite de legiuitor să ancheteze acest eveniment, cu un puternic iz......penal.
Postat 26 August 2018, 20:03 de platona
Dumm-i, --> delirul de duminica
Mai trage aer in piept mai baiete! te platesc astia in palinca? Prin "activitatea" asta a ta febrila si haotica, faci de fapt un mare deserviciu partidului: astia multi care nu au fost la vot se gandesc sa mearga la alegerile viitoare pt ca tara sa scape de ai tai stapani, indiferent cine-i vor inlocui la putere iar cei care v-au votat nu pricep nimic din ce scrii pe aici(nu ca ar pricepe si altceva).
Postat 26 August 2018, 18:52 de Neutryno
Prefect, sef ISU, sef Politie, etc ... total depasiti, pentru ca nu stiu cum sa inculpe Primaria !?!
Palatul Episcopiei era in lucru, mai avand mult pana ce lucrarile de restaurare ar fi fost gata. Cu toate astea, edilii de la primarie au "obligat" Electrica SA si Episcopia Greco-Catolica, pe banii municipalitatii, sa "improvizeze" si sa accepte iluminatul decorativo-arhitectural al fațadei clădirii, din rețeaua publică ... pe motiv de "fața elegantă a orașului" si P. Unirii, reabilitată pe fonduri europene si reparata in repetate randuri, de la pavaje la ornamente si de la retele de apa la cele electrice !?! Biserica nu trebuia sa accepte pretentiile lui Nero (Bolojan&Co), dar nici Electrica nu trebuia să fie de acord cu acea improvizatie, constand intr-un cablaj de alimentare a sistemului de iluminare a fațadei, care era "tras" provizoriu de-a lungul grinzilor din lemn perimetral, care susținerau acoperișul !?! Incompetența și neglijența sunt cauzele de fond ale acestui dezastru patrimonial ... iar cine nu deschide ochii și pe deasupra mai și face le grozavul că face mult pentru Oradea ... trebuie să plătească !?! Nu ca la dealul Ciuperca unde tot oradenii platesc, nu ca la "drumul expres" care sta partial pe proprietatea altuia decat a orasului, nu ca la parcarile nefolosite, neterminate sau inundabile la orice ploaie mai mare !?! Edilul sef, diliu prin definitie, o fi vrut sa ne arate ce inseamna alinierea verticala si orizontala a cladirilor ... ca doar turnul palatului ars iesea in sus la concurenta vu cel al primariei, nu-i asa ?!? La puscarie e locul lui, sau repede la casa de nebuni inregistrat ca "Nero de la Oradea" ... ca nu cumva sa dea foc intregului oras de necaz ca isi incheie atat de trist cariera !?!
Postat 26 August 2018, 18:27 de CrisDumi
Ce nu-i clar?
Deci: in cladire nu era nici curent electric, nici o alta sursa de foc; evident, focul a fost generat de o sursa exterioara cladirii; aceasta sursa nu putea fi decat de la instalatiile Electrica, asa dupa cum au si fost mai multe sesizari in acea seara (cel putin doua). Alta varianta nu este, decat daca a fost o mana criminala, ceea ce este putin probabil. Asadar, cei care ancheteaza evenimentul acesta tragic sa nu se lase prostiti de explicatiile date de Electrica. Incendiul a fost provocat de instalatiile lor.
Postat 26 August 2018, 17:40 de User anonimizat
Cercetati cu atentie
deoarece explicatiile cu Electrica sunt foarte subtiri si lipsite de consistenta. Electrica si-a facut o regula in a trata cu superficialitate si neseriozitate sesizarile pe care le primeste. Pompierii au rolul de a stinge incendiile, nu de a repara defectiunile din instalatiile Electrica. Mai luati-i la intrebari, si mai insistent, pe iresponsabilii de la Electrica daca vreti sa aflati adevarul.
Postat 26 August 2018, 17:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON