Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Bihor şi Prefecturii au dat explicaţii, într-o conferinţă de presă comună, duminică, despre modul în care s-a intervenit la incendiul devastator produs la clădirea Episcopiei Greco Catolice a Oradiei.
La eveniment au luat parte pefectul Ioan Mihaiu, maiorul Csilik Alexandru Adrian, prim adjunctul şefului ISU Crişana, şi Alin Nemeş, şeful inspecţiei Prevenire din partea ISU Crişana, inspectorul şef al Poliţiei Bihor, comisar şef Alin Haniş, precum şi părintele Anton Cioba, reprezentant al Episcopiei.
Semne de întrebare
Din declaraţiile responsabililor prezenţi, coroborate cu informaţiile centralizate de presă, reiese că a fost o succesiune de evenimente ce par să fi generat tragedia de sâmbătă seară.
Deşi nu au anunţat de la început, autorităţile au confirmat că a existat, cu o oră înainte de semnalarea apariţiei focului, o sesizare la 112, de la un orădean care îşi vizitase părinţii ce locuiesc pe strada Mihai Pavel, care semnala apariţia unor flame şi scântei la corpul de iluminat public, în condiţiile în care iluminatul ornamental al Palatului este racordat la reţeaua publică.
Pompierii au anunţat în jurul orei 20.46 societatea Electrica, dar echipajul acesteia ar fi ajuns la faţa locului, potrivit prefectului Ioan Mihaiu, abia "după 30-40 minute", deci extrem de târziu. Toate aceste aspecte vor face obiectul verificărilor unor comisii de anchetă, au asigurat responsabilii prezenţi.
Intervenţie în 2 minute
Potrivit maiorului Csilik Alexandru, pompierii au ajuns la locul incendiului în 2 minute de la sesizarea privind incendiul. "Sesizarea a fost primită la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje ale Detaşamentului 1 Oradea, care au ajuns la locul incendiului după două minute, la ora 21.51. La sosirea echipajelor la locul intervenţie, incendiul se manifesta violent la acoperişul palatului şi la o parte a etajului 1. În primă fază au plecat către loc incidentului două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară de lucru la înălţime", a precizat Csilik.
Acesta a declarat că gravitatea situaţiei a fost sesizată după sosirea la locul evenimentului de către şeful de tură, ulterior forţele de intervenţie fiind suplimentate cu autospeciale cu apă şi spumă de la Detaşamentul I şi de la Detaşamentul II din Oradea.
Ofiţerul a mai precizat că, personal, a ajuns la locul incendiului la ora 22.15 şi, "văzând amploarea, am solicitat sprijinul tuturor forţelor disponibile", astfel că au mai intervenit apoi încă două autospeciale de la Garda de Intervenţie 1 Mai şi o autospecială de la Săcueni".
"A fost activată gruparea operativă a ISU, în total au fost mobilizaţi 114 pompieri, 10 autospeciale cu apă şi spumă şi două autoscări", a precizat prim-adjunctul şefului ISU Crişana, adăugând că incendiul a fost lichidat la ora 00.35, împiedicându-se propagarea la clădirile vecine, dar că suprafaţa afectată a fost mare. "Au ars, în total, aproximativ 1.300 metri pătraţi”.
Dosar penal pentru distrugere
Comisarul şef Alin Haniş a declarat că duminică dimineaţă Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal de distrugere, cercetările fiind desfăşurate sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Oradea.
Ofiţerul a spus că Poliţia a "securizat zona" şi recomandă cetăţenilor să evite această zonă, "cel puţin în jurul clădirii".
Prefectul Ioan Mihaiu a ţinut să sublinieze, din nou, că în jurul evenimentului au apărut multe informaţii neadevărate, referindu-se la criticile aduse de unii orădeni cu privire la insuficienţa apei din reţea, la nefuncţionarea unor hidranţi, precum şi la modul cum a decurs intervenţia pompierilor.
Problema "Mihai Pavel"
Întrebat de jurnalişti despre sesizarea cetăţeanului care a anunţat că a sunat la 112 din timp pentru a sesiza o flamă lângă corpul de iluminat, prefectul şi reprezentanţii ISU au recunoscut existenţa sesizării, venite la 20.46, cu privire la un corp de iluminat, al doilea, de pe strada Ep. Mihai Pavel.
În timp ce maiorul Csilik a explicat că în asemenea situaţii, când există flame pe stâlpi, Electrica este instituţia chemată să gestioneze sesizarea, prefectul a spus că "echipajul Electrica nu a constatat nicio deficienţă", dar a recunoscut că echipajul de la Electrica a ajuns cu întârziere la sesizare. "Am solicitat informaţii, echipajul a mers după 30-40 minute, pentru că erau la o altă sesizare, pe Borş".
"Vă rog să reţineţi că cercetarea la faţa locului se face de ISU şi o altă parte din punct de vedere al Poliţiei. Inclusiv activitatea desfăşurată de Electrica va fi verificată de comisia stabilită de Poliţie", a spus Mihaiu.
Clădirea era goală
"Este evident că îţi doreşti ca pompierii să acţioneze altfel, sau cum ai gândi tu că este bine. În acelaşi timp, ei au reguli şi e normal să credem că este bine să îşi dea concursul să fie totul în regulă", a spus, solicitat de jurnalişti să catalogheze intervenţia pompierilor, preotul Anton Cioba.
Acesta a mai afirmat că imobilul nu are asigurare de incendiu, deoarece clădirea nu este în uz. Reprezentantul Bisericii a precizat, în schimb, că nu au existat distrugeri ale unor obiecte de patrimoniu, deoarece Palatul fusese golit de tablouri şi de arhiva Episcopiei. "E adevărat că frescele au fost distruse, dar nu sunt considerate opere de valoare inestimabilă. Ele pot fi refăcute, trebuie doar o mână de lucru specială", a spus părintele Cioba.
Cercetare greoaie
Oficialii nu au putut răspunde întrebării privind termenul la care va fi finalizată cercetarea pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor incendiului declanşată de cele două comisii, a ISU şi a Poliţiei, dar au asigurat că s-au făcut fotografii şi s-a filmat locul incendiului, iar Poliţia a sigilat locul. "La acest moment nu se poate pronunţa nimeni, toate ipotezele rămân în picioare", a arătat comisarul şef Alin Haniş.
Pe de altă parte, reprezentantul Episcopiei a spus că "noi ne dorim ca ancheta să se încheie cât mai repede, pentru că ne dorim să acţionăm cât mai repede pentru conservarea a ceea ce a mai rămas din clădire", dar şi "să nu ne prindă iarna fără acoperiş".
Părintele Cioba a precizat că şi în cadrul Episcopiei s-a format o comisie proprie, care îşi va începe propria activitate de luni dimineaţă şi că este posibil să solicite o expertiză proprie, independentă.
Prefectura se va implica
Întrebat dacă Prefectura va contribui la efortul, deja anunţat de Primărie, de a reface Palatul episcopal, activitate la care a adăugat şi Consiliul Judeţean că va contribui, prefectul Ioan Mihaiu a răspuns pozitiv, dar a specificat că "Prefectura Bihor nu are în buget bani să poată să aloce pentru biserici, pentru şcoli", iar "pe legislaţia privind despăgubirile nu ne încadrăm, pentru că nu e o calamitate (n.r. - naturală)".
La întrebarea jurnaliştilor dacă va cere sau nu sprijinul Guvernului şi Ministerului Culturii, având în vedere că Palatul este clădire de patrimoniu de prim rang, Mihaiu a spus că "probabilitatea cea mai mare este de a găsi înţelegere la Ministerul Culturii".
"Eu am văzut curajul"
Întrebat cu privire la reproşurile orădenilor şi imaginile ce arată că pompierii ar fi acţionat cu "stângăcii", prim-adjunctul şefului ISU a replicat că el nu a văzut asemenea imagini, felicitându-şi în schimb subalternii cu generozitate.
"Eu aseară nu am văzut stângăciile colegilor mei, am văzut oameni care au avut curajul să intre într-o clădire cuprinsă de flăcări, am văzut oameni care au avut curajul să urce pe o scară, am văzut oameni, pompieri, care au avut curaj". De altfel, prefectul a subliniat că pompierii orădeni au fost felicitaţi de "colegii din ţară".
"Am intervenit cu ce avem"
În condiţiile în care nu puţini orădeni s-au întrebat cum şi cu ce mijloace ar acţiona pompierii dacă ar izbucni un incendiu la etajele superioare ale unor clădiri înalte, precum Spitalul Judeţean ori marile hoteluri din oraş, în condiţiile în care pentru stingerea focului de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice a intervenit iniţial o singură autoscară şi apoi a doua şi singura existentă în dotarea ISU Crişana, prefectul a răspuns scurt: "Am intervenit cu ce avem".
Ioan Mihaiu a adăugat însă că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, "a promis că în acest an vor fi achiziţionate 50 - 60 de autoscări" pentru inspectoratele judeţene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.