URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2016, 10:53

Autori de puşcărie: Trei bihoreni "de top" şi-au scurtat pedepsele pentru corupţie scriind cărţi din penitenciar

Autori de puşcărie: Trei bihoreni 'de top' şi-au scurtat pedepsele pentru corupţie scriind cărţi din penitenciar ŞPĂGAR INSPIRAT. Condamnat pentru o şpagă de 1.400 euro, fostul şef al OPC Bihor, Sebastian Secoşan (foto), şi-a scăzut 30 de zile din pedeapsă datorită unei cărţi de 60 de pagini despre "Comportamentul organizaţional" (facsimil) scrise într-o lună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viaţa după gratii se dovedeşte, pentru corupţii mai mari sau mai modeşti, o sursă nesecată de inspiraţie. Motivaţia? La fiecare "lucrare ştiinţifică", pedeapsa scade cu 30 de zile.

Scandalul izbucnit din cauza puzderiei de cărţi publicate de puşcăriaşii din România nu avea cum să ocolească Universitatea din Oradea. BIHOREANUL vă prezintă cine sunt cei care s-au "liberat" ca "oameni de ştiinţă", cine le-a girat "cercetările" şi cine le-a publicat "operele".

Genii "ascunse"

Presa centrală a dezvăluit recent cum, profitând chiar de lege, deţinuţi VIP din toată ţara, majoritatea fără nicio preocupare intelectuală, au scos cărţi pe bandă rulantă pentru a-şi reduce pedepsele. Potrivit datelor publicate de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), din 2007 au fost scoase 426 de titluri în toată ţara, majoritatea după anul 2013, când a fost modificată Legea 254 privind executarea pedepselor privative de libertate, în sensul reducerii pedepselor cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. De largheţea legii au profitat, între alţii, Gigi Becali şi Dinel Staicu (cu câte 10 cărţi), Dan Voiculescu (10 cărţi, din care 7 scrise concomitent) şi Dan Diaconescu (5 cărţi).

Potrivit regulamentului ANP, pentru a concepe o lucrare, deţinutul trebuie să aibă o recomandare de la un profesor de specialitate. Astfel, 293 din cele 426 au fost girate de profesori de la universităţi de stat, iar 133 de cei de la universităţi private, toţi fiind prezentaţi generic de Penitenciare drept "coordonatori ştiinţifici".

Amploarea "afacerii" a determinat săptămâna trecută DNA să se autosesizeze, cu suspiciunea că unele lucrări nici nu au fost scrise de pretinşii autori, că unii profesori au dat recomandări pur formale, poate şi pe bani, că editurile au fost complici la frauda intelectuală, iar că unele penitenciare au acceptat-o "fără niciun fel de cenzură".

Recordman la Oradea

Din 2007, deţinuţii din Penitenciarul Oradea au produs doar 5 lucrări ştiinţifice pentru care au şi beneficiat de reducerea pedepsei, puţin faţă de Penitenciarul Rahova, de pildă, ai cărui deţinuţi au publicat peste 50 de titluri doar în 2015! Cel mai prolific "scriitor" bihorean este un fost director adjunct al AJOFM, Alin Horea Silaghi (foto), fost lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice, care a scris trei cărţi, din care două cu fostul comisar al Gărzii Financiare, Sorin Petru Matei.

Primul a fost condamnat la 6 ani de închisoare după ce, împreună cu directorul instituţiei, PSD-istul Ioan Osoianu, a primit o şpagă de 2,1 miliarde lei vechi pentru un caiet de sarcini croit astfel încât AJOFM, care era în căutarea unui sediu, să ajungă chiriaşă a fostului restaurant Bucureşti. Matei a intrat la zdup pentru 4 ani şi 6 luni tot pentru luare de mită, plus înşelăciune şi fals, fiind prins când a primit 1.000 dolari din cei 25.000 ceruţi unei patroane de firmă pentru a-i "ierta" neregulile fiscale.

Gir de la profesori

Silaghi şi Matei au publicat în 2007 volumul "Cercetări şi politici de marketing internaţional", scris în 10 luni, iar în 2009 "Revoluţia internet, e-Economia şi webmarketingul", scris într-un an şi 3 luni. În acelaşi an, de data aceasta singur, Silaghi a scos şi cartea "Marketing electoral", scrisă în nici 5 luni. Toate trei au fost publicate la Editura Universităţii din Oradea. Potrivit Ministerului Justiţiei şi ANP, "coordonatori ştiinţifici" au fost Anca Dodescu, fostul decan de la Ştiinţe Economice, atât singură, cât şi cu Ioana Pop Cohuţ, conferenţiar la aceeaşi facultate.

După izbucnirea scandalului, însă, surpriză: Dodescu (foto), în prezent administrator public al judeţului, neagă că ar fi coordonat lucrările. "Informaţia e incorectă. Coordonatorul este conştient de elaborarea lucrării încă din faza ideii, îi stabileşte structura, bibliografia, o monitorizează şi o revizuieşte", explică profesoara, adăugând că ea nu a făcut aceste activităţi. Admite, în schimb, că a fost unul dintre referenţii celor trei cărţi. "M-a solicitat soţia domnului Silaghi, care mi-a fost coleg la facultate şi este abilitat să elaboreze lucrări în acest domeniu", spune fosta decăniţă.

Diferenţa între un coordonator şi un referent este, într-adevăr, importantă, acesta din urmă întocmind un referat al lucrării pentru a confirma că aceasta are structura necesară publicării şi că respectă unele reguli. "În niciun caz referentul nu răspunde de conţinutul lucrării", zice Dodescu, adăugând că îşi va apăra reputaţia ştirbită de scandal.

Hai liberare!

Până în 2013, când a fost schimbată legea privind executarea pedepselor, "scriitorii" din puşcării nu beneficiau de reducerea a 30 de zile pentru fiecare carte, ci li se socoteau "3 zile executate pentru 2 zile de muncă" prestată la redactarea lucrării, cu condiţia să demonstreze acest lucru în faţa instanţei.

La solicitarea BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda, susţine că nu poate dezvălui cu cât s-au redus pedepsele lui Silaghi şi Matei, aceste informaţii făcând parte din "documentarul penal" al celor doi, care nu este public. Cert e că, de pe urma tuturor beneficiilor, din pedeapsa de 6 ani Silaghi a executat mai puţin de 3, iar Matei doar 2 ani şi jumătate din cei 4 ani şi jumătate ai condamnării.

Opere de 60 de pagini

Din 2009, niciun deţinut orădean nu a mai beneficiat de reducerea pedepsei pe "merite ştiinţifice" până anul trecut, când de prevederile legii a profitat şi Sebastian Secoşan, fostul şef al Protecţiei Consumatorilor Bihor, condamnat la 3 ani pentru o şpagă de 1.400 euro de la comerciantul de etnobotanice Ciprian Iova. Absolvent de electromecanică şi cu masterat în administraţie publică, Secoşan a scăpat de 30 de zile din pedeapsă pentru că în 2014 i-a apărut la Editura Universităţii Oradea volumul "Comportamentul organizaţional", elaborat pe 60 pagini (cu tot cu referinţele bibliografice) într-o singură lună. Potrivit ANP, coordonator ştiinţific i-a fost conferenţiarul Vasile Creţ, de la Universitatea Agora, general MApN în rezevă.

Pentru a-şi scurta şi mai mult şederea la "mititica", Secoşan a recidivat cu încă o lucrare, "Mediul organizaţional şi Comunicarea", care însă nu i-a fost recunoscută de Comisia de Liberare Condiţionată a Penitenciarului, aşa că a fost pus în libertate după 2 ani şi o lună, fiindcă a "economisit" zile prin alte activităţi.

Tot anul trecut şi tot de 30 de zile din pedeapsă a scăpat şi Paul Răzvan Hurban, fiul unui afacerist din Marghita, condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare după ce a lovit cu maşina o pensionară şi a fugit. Lucrarea "Promovarea turismului balnear în municipiul Marghita" i-a apărut la Editura Sitech Craiova, sub coordonarea lectorului Katalin David de la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, care, cum se ştie, are un "punct de lucru" la Marghita.

Din puşcărie, despre arest

Poate cel mai spectaculos caz e al fostului poliţist de frontieră Adrian Cristian Marchiş, condamnat la 4 ani de închisoare pentru sprijinirea unor contrabandişti care aduceau prin Borş parfumuri contrafăcute, încarcerat la Timişoara, şi care şi-a scurtat "sejurul" cu 30 de zile datorită lucrării... "Arestul preventiv în legislaţia românească", coordonată de nimeni altul decât decanul Facultăţii de Drept, Valentin Mirişan (foto), concomitent fost şef al Parchetului Curţii de Apel Oradea, acum adjunct.

După izbucnirea scandalului privind lucrarea publicată la Editura clujeană Accent, Mirişan a declarat nu doar că n-a coordonat lucrarea, dar n-ar fi fost nici măcar referent, ci doar a semnat o recomandare pentru a i se permite deţinutului "să elaboreze o lucrare ştiinţifică despre arestul preventiv în legislaţia românească". "Mi-am permis să dau această recomandare deoarece dl Marchiş este licenţiat în Drept. Am considerat că pot recomanda să scrie o carte din domeniul juridic, indiferent de calitatea pe care o deţine", a spus Mirişan, precizând că, odată publicată, n-a văzut niciodată lucrarea.

Pus să explice implicarea colegilor şi a Editurii Universităţii în majoritatea cazurilor din seria "cărţi contra zile", rectorul Constantin Bungău afirmă că a început o investigaţie proprie. Întrebarea la care se aşteaptă răspuns fiind cum au putut deveni şpăgarii, brusc, oameni de ştiinţă?...


DE LA CAP SE-MPUTE
Legislaţie incompletă

Mult mai extins la nivel naţional, în special în închisorile din Bucureşti şi Craiova, scandalul cărţilor publicate pentru reducerea pedepselor scoate la iveală lacunele legislative. Potrivit Legii 275/2006, deţinuţii puteau obţine scurtarea detenţiei cu 3 zile pentru 2 zile executate la elaborarea unei lucrări, dar din 2013 Legea 254 stipulează că deţinuţii scapă de 30 de zile la câte o lucrare. De doi ani încoace, aceasta nu are regulament de aplicare, aşa că penitenciarele se ghidează după o decizie din 2011 a ANP, ce prezintă procedurile pentru scurtarea pedepselor. Dacă până în acel an deţinuţii puteau primi o recomandare din partea unui profesor în orice moment al elaborării lucrării, de 4 ani încoace trebuie să aibă girul unui specialist încă de la începerea acesteia. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că intenţionează să obţină abrogarea articolului de lege ce permite acordarea celor 30 de zile/lucrare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Legiferarea moralității
Indiferent cât de mult îmi repugnă faptul că unii profesori universitari au girat/recomandat cărți scrise de persoane încarcerate din diferite pricini (o chestiune morală de altfel), problema are de-a face, în ultimă instanță, cu calitatea cărților publicate. Dacă acestea sunt slabe din punct de vedere științific, atunci iată-ne confruntați cu o problemă de moralitate personală precum și una de integritate academică, iar acestea sunt mai greu de legiferat. Nu că n-ar putea fi legiferate, însă e mai dificil și nu sunt sigur că un asemenea subiect interesează pe cineva în țara asta...
Postat 19 Ianuarie 2016, 12:37 de Shogun
County Manager (din top) - gratuit
D-nei Dodescu, produs al biotopului comunist de rangul al doilea sau al treilea, nu i-a mers deloc rău nici după ce,în primăvara anului trecut, şi-a încheiat misiunea aducătoare de funcţii şi foloase materiale consistente. Înalt şi bine plătit funcţionar economic, susţinătoare înfocată a binefăcătorului său, popa, dna. Dodescu pare să fi trecut destul de bine proba de slalom uriaş la care a supus-o în primele 6 luni de „sacrificiu” punerea în practică a proiectelor europene finanţate din bani guvernamentali, „sacrificiul” ei dovedindu-se, din perspectiva timpului, o carte aparent câştigătoare. Şi-a asigurat şi i s-au asigurat oportunităţi şi reveniri viitoare petrecute nu oricum, ci cu un adaos la cv ce o va ajuta să recupereze multe, nu mă îndoiesc că şi pierderile financiare de azi. Ori chiar să facă un pas înainte în carieră. Atunci când câştigurile prea mari şi nu tocmai foarte cinstite nu le-au adus, mulţi ani mai încolo, stagii la închisoare precum domnilor Silaghi şi Matei, le-a adus asemeni doamnei cu pricina, fără prea multe dificultăţi, binecuvântarea pentru orice greşeli contabile ar face. În aceste condiţii, nu m-ar mira să fi fost referent ştiinţific al finului Silaghi plătită prin POSDRU. Iată că, ceea ce ştia să facă cel mai bine este acum cercetat de procurorii DNA. Sper să îi verifice şi absorbţia.
Postat 18 Ianuarie 2016, 20:40 de eutanasiu
şi iar..
Vor face înşelăciune şi fraudă după ce vor ieşi...c aşa suntem noi,fără astea nu se poate...
Postat 18 Ianuarie 2016, 16:33 de crisan
Seful penitenciarului ce a pazit?
Oare ce facea seful penitenciarului cind se dadeau zile contra carti pe bani? De ce nu s-a verificat?Iar Dodescu Anca si Mirisan niste parveniti si inginfati.
Postat 18 Ianuarie 2016, 11:20 de adevarat
Problema
Problema nu-i că pușcăriașii scriu iar profesorii universitari le recomandă lucrările. E dreptul pușcăriașilor să scrie iar al profesorilor universitari să recomande orice fel de lucrare științifică sau neștiințifică cu condiția să nu fie antiștiințifică, adică maculatură. Un individ care intră la pușcărie pentru corupție e un deținut white-collar, cum i se zice prin străinătățuri, adică un individ inteligent care a facut chestii ilegale. Ei, inteligența nu-ți intră la apă odată cu încarcerarea. O fi intrând alte chestii la apă, dar cu siguranță nu inteligența și, cu atât mai puțin, competența. Un deținut nu e neaparat și automat incompetent. De ce să nu scrie? E dreptul lui. De ce să nu publice? E dreptul lui. De ce să nu fie recomandat de un profesor universitar? E dreptul acestuia din urmă să scrie așa ceva. Adevărata problemă e calitatea lucrării, iar dacă profesorii universitari au girat scrieri de doi bani, atunci e problema lor. E ilegal? Nu. E neprofesional? Da. Încalcă etica științifică și universitară? Da. Ei bine, atunci în domeniul acesta trebuie luați la purecat. Tot ce poate face guvernul în privința asta e să nu-i mai lase pe pușcăriași liberi dacă scriu cărți. Nu le poate interzice să mai scrie sau chiar să publice.
Postat 18 Ianuarie 2016, 11:07 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON