Proiectele depuse de orădeni au fost verificate, propunerile validate au fost afişate pe portalul municipalităţii, votarea poate începe!
În perioada 5 februarie - 5 martie orădenii pot vota cele zece proiecte care vor fi implementate anul acesta de municipalitate în cadrul primului demers de bugetare participativă. În cursa pentru finanţarea de până la 200.000 de euro pe proiect au rămas doar 42 din cele 197 de propuneri ale orădenilor.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, "iniţiatorii proiectelor, dar şi susţinătorii acestora, le vor putea distribui de pe site-ul activ.oradea.ro şi promova pe reţelele de socializare, în aşa fel încât să adune cât mai multe voturi".
Votul se poate poate exprima prin autentificarea cu propria pagină de Facebook sau cu ajutorul unei adrese de email valide.
Selecţia finală a proiectelor se va face în primăvară după dezbaterea lor în cadrul întâlnirilor publice care vor fi organizate pe cartiere cu orădenii până pe 4 aprilie.
În cadrul dezbaterilor vor fi prezentate proiectele cu numărul cel mai mare de voturi online, ocazie cu care participanţii la dezbaterea publică îşi vor putea exprima prin vot direct opţiunea proprie.
Orădenii vor verdeaţă!
În cursa pentru finanţarea de la bugetul local au rămas 42 de proiecte. 14 propuneri, cele mai multe şi reprezentând o treime din totalul celor validate, vizează domeniul spaţiilor verzi.
Printre multe altele orădenii propun amenajarea unui părculeţ în bulevardul Magheru în faţa fostei cofetării Marco Polo, introducerea dealurilor Oradiei în circuitul turistic şi înfiinţarea unei zone de recreere pe malul stâng al Crişului Repede în aval de podul Desusianu.
La mare distanţă urmează, cu şase proiecte depuse, domeniul infrastructură stradală unde iniţiatorii propun înlocuirea copertinei de la pasajul de la gara centrală cu fibră de sticlă, reamenajarea intrării la grădina zoologică sau realizarea de treceri de pietoni inteligente care să îşi intensifică luminozitatea la apropierea unui pieton.
La egalitate
La egalitate din punct de vedere al propunerilor validate urmează cu câte cinci proiecte domeniile mobilitate, digitalizare şi amenajare spaţii publice.
Astfel, la secţiunea mobilitate iniţiatorii propun printre altele construirea unei pasarele pietonale peste Peţa în dreptul depoului OTL, extinderea accesului pietonal pentru cărucioare şi biciclete din zona Silvaş până în strada Făcliei şi acoperirea trecerilor la nivel cu liniile de tramvai cu plăci compacte, elastice din material antiderapant.
Printre cele mai interesante proiecte depuse la secţiunea digitalizare se numără realizarea unei aplicaţii privind monitorizarea online a transportului public, a lucrărilor din oraş sau chiar alarmarea populaţiei cu privire la pericole majore.
În ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor publice orădenii au propus, printre altele înierbarea liniei de tramvai din strada Corneliu Coposu, reabilitarea Pieţei Tineretului din Velenţa şi organizarea unui concurs de soluţii pentru înfiinţarea unor porţi sau sculpturi personalizate la intrările din oraş.
Mai puţin la cultură şi sănătate...
Cele mai puţine proiecte au fost validate pe domeniul infrastructurii culturale şi a celei de sănătate. În secţiunea infrastructură culturală vor fi supuse votului patru proiecte care vizează printre altele înfiiţarea unei expoziţii după filmul "Pistruiatul" filmat parţial pe străzile orădene, reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria aflată în paragină sau înfiinţarea unui monument reprezentând Meridianul Zero care a fost vreme de două secole la Oradea.
Pe ultimul loc din punct de vedere al cererii se numără domeniul infrastructurii de sănătate unde concurează trei proiecte care vizează înfiinţarea modernizarea ştrandului Ioşia Nord, înfiinţarea unei piste pentru alergare din tartan în Parcul Salca şi amenajarea unui teren de sport cu aparate pentru exerciţii pe malul Crişului Repede în zona fostei întreprinderi Mecanica.
USR cere transparenţă
Conducerea URS Bihor a cerut luni conducerii municipalităţii, printr-un comunicat de presă, să asigure maximum de transparenţă asupra modului de vot şi să argumenteze motivele pentru care au fost respinse cele 155 de propuneri nevalidate pentru a înlătura orice suspiciuni de fraudă.
"Solicităm, ca metodă de transparentizare a votului, amplasarea la fiecare dintre proiecte a câte unui contor care să afişeze numărul de voturi acumulate. De asemenea solicităm afişarea pe o pagină separată a proiectelor respinse, împreună cu motivele care au stat la baza respingerii lor, deoarece noi am identificat iniţial mult mai multe proiecte utile pentru Oradea decât cele ce au trecut de comisia de analiză", se menţionează în comunicatul USR.
Cu cărţile pe faţă
Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei Eduard Florea (foto), a promis că municipalitatea va analiza ambele propuneri în vederea implementării lor.
"Există un contor care arată numărul de voturi la fiecare proiect în parte, dar aplicaţia a fost făcută de aşa natură încât acesta nu apare şi publicului larg. Voi cere colegilor să facă modificările necesare astfel încât să fie afişat fiecare proiect cu voturile pe care le are", a promis directorul.
Florea a mai spus că va propune Comisiei de validare afişarea pe portalul Primăriei a listei celor 155 de proiecte respinse.
"Fiecare iniţiator a primit deja din partea Comisiei de validare un răspuns cu privire la motivele pentru care proiectul nu a întrunit condiţiile de eligibilitate. Vom căuta o soluţie pentru ca aceste propuneri şi motivele pentru care au fost respinse să poată fi publicate pe portalul Primăriei fără să creeze însă confuzie în rândul orădenilor care doresc să voteze proiectele validate", a spus Eduard Florea.
Orădenii pot vota proiectele pe care le doresc implementate în cartierele lor pe portalul municipalităţii la secţiunea Bugetare participativă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.