URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Decembrie 2018, 12:49

Au apărut călătoriile „taxate” cu… PET-uri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turcia, ţara cu cea mai scăzută rată de reciclare din întreaga Europă, încearcă să stimuleze sustenabilitatea cu măsuri inovatoare. În Istanbul, oraş cu 15 milioane de locuitori, călătoriile cu metroul pot fi acum plătite cu flacoane şi cutii de aluminiu.

Autorităţile locale au amplasat în staţiile de metrou automate care colectează, sortează şi taie reciclabilele, iar în schimb oferă călătorului sume de bani, pe cardul de acces în trenul subteran.

Pentru a obţine un tichet de călătorie la valoarea minimă, de 260 de cenţi turceşti, un navetist va trebui să predea zeci de PET-uri şi doze, deoarece valoarea unui deşeu reciclabil este între 2 şi 6 cenţi.

Totuşi, reprezentanţii autorităţilor locale se arată încrezători şi spun că această metodă va contribui, întâi de toate, la educarea cetăţenilor, care vor înţelege astfel că reciclarea are un folos.

Considerată cea mai risipitoare ţară din Europa, Turcia este şi singurul stat de pe continent care şi-a înrăutăţit ratele de reciclare între anii 2000 şi 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La noi a mers...
... dar s-au bagat in seama pulanarii birtinezului! In urma cu doi-trei ani nu gaseai o bucata de plastic pe strada, prin cosurile de gunoi, ,,iglurile" erau golite, ce mai, ajunseses plasticul sa aiba o mare valoare. Peste tot vedeai niste fiinte care ori duceau in carca, ori in carucioare, saci imensi cu ambalaje din plastic. Nu se imbogateau, dar/doar faceau curat. Si erau eficiente acele fiinte, cu mult peste rer. Doar ca hotii nu accepta concurenta, asa ca si-au pus slugile sa-i haituiasca. Pana in urma cu doua luni noaptea, de cateva ori pe saptamana, am vazut echipaj de politie, politie adevarata, nu figuranti, supraveghind/protejand/aparand gropile de gunoi numite ,,igluri"! No comment! P.S. Cu referire la termenul de hoti. In urma cu ceva ani, dar tot in mandatul actualului, rer a venit cu o ,,initiativa": au dat afara muncitorii de la sortat deseurile menajere si au transferat treaba oradenilor. Totul printr-un ucaz dat de primar via cl. NU le-a ajuns ca si-au majorat profitul pe spinarea noastra, tot atunci au marit semnificativ si taxa de colectare. De aia le zic hoti!
Postat 29 Decembrie 2018, 06:27 de pinonel
La noi nu ar merge ...
... că ai vedea bucureștenii toți cu sacu-n spate, iar stațiile ar fi mici pentru atâta depozitare !?!
Postat 27 Decembrie 2018, 11:04 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON