URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2018, 14:41

Atenţie, toamna primăvăratică păcăleşte: Direcţia de Sănătate Publică avertizează că numărul infecţiilor respiratorii acute creşte!

Atenţie, toamna primăvăratică păcăleşte: Direcţia de Sănătate Publică avertizează că numărul infecţiilor respiratorii acute creşte! sursa foto: www.jurnal.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea călduroasă e înşelătoare, astfel că, în ciuda temperaturilor mari, riscul îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute a crescut până „la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat)”, atenţionează Direcţia de Sănătate Publică Bihor printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Conform acestuia, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor  au fost raportate pentru săptămâna 22 - 28 octombrie nu mai puţin de 5.184 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (în creştere faţă de săptămâna precedentă cu 3.202 cazuri, valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior, când au fost 4.339 cazuri raportate), din acest total 78 bolnavi necesitând internarea în spital.

Tot în perioada 22 - 28 octombrie au fost înregistrate 1.027 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie (în uşoară scădere faţă de săptămâna precedentă, când erau 1.100 cazuri, comparativ cu 1.170 în săptămâna similară a sezonului 2017-2018), din aceste cazuri necesitând internarea 147 cazuri.

În contextul apropierii sezonului de iarnă, DSP aminteşte că a primit de la Ministerul Sănătăţii 10.000 doze de vaccin gripal, 4.329 doze fiind administrate de medicii de familie la grupele populaţionale cu risc.

DSP recomandă populaţiei să respecte măsurile pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii:

- optimizarea regimului de viaţă şi de activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), prin evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

- spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

- în caz de strănut, folosirea batistelor, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant;

- vaccinarea antigripală;

- evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, dar infectate, care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;

- în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

- autoizolarea la domiciliu la apariţia semnelor de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. 

În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON