URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2015, 19:35

Asta-i datina străveche! Colindători din toată ţara au venit să le ureze orădenilor "Crăciun fericit!" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a găzduit, vineri, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional "Asta-i datina străveche" organizat de Asociaţia Pro Bambini.

Anul acesta, evenimentul a adunat circa 300 de colindători din aproape toate zonele etnografice ale ţării şi invitaţi din Apşa Mică (Ucraina) şi Berettyoujfalu (Ungaria). Echipaţi în costume tradiţionale şi purtând, după caz, bunde, colaci, lămpaşe ori toiaguri, colindătorii au pornit într-o paradă prin centrul oraşului.

În drumul lor de la Cetatea Oradea spre Teatrul Regina Maria, locul unde s-a desfăşurat festivalul, membrii alaiului s-au oprit la Catedrala Ortodoxă şi la Prefectura Bihor, unde le-au prezentat gazdelor momente emoţionante cu colinde şi obiceiuri.

La Prefectură, au fost aşteptaţi de câţiva angajaţi ai instituţiei în frunte cu prefectul Claudiu Pop. Cei circa 300 de colindători, de toate vârstele, au umplut până la refuz Sala Mare a instituţiei şi au rostit pe rând cântece de sărbătoare şi urări de sănătate şi prosperitate.

Un moment deosebit a fost cel al ansamblului "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), care a inclus urări şi învăţăminte din străbuni, rostite în timp ce unul dintre conducătorii grupului cânta la fluier.

"Mulţi dintre noi trăim sus pe vârful munţilor şi de sute de ani respectăm sărbătorile cu sfinţenie, aşa cum am învăţat de la cei cu părul alb. Trăim simplu şi frumos, altfel decât dumneavoastră, oamenii de la oraş", le-a spus gazdelor un tânăr colindător. Tot el a adăugat: "Vă doresc să vă preţuiţi sănătatea şi părinţii, să aveţi credinţă în Cel de Sus şi cu siguranţă toată dorinţele o să vi se-ndeplinească. Sărbători fericite!".

La ediţia a VI-a a festivalului "Asta-i datina străveche" au mai participat ansamblurile "Kozaciok" din Bălcuţi (Suceava), "Prietenii Mariei" din Strâmtura (Maramureş), "Dansatorii de pe Someş" din Iclod (Cluj), "Glanetaşul" din Târlişua (Bistriţa Năsăud) şi "Pui de răzeşi" din Vatra Dornei (Suceava).

Oraşul gazdă a fost reprezentat de ansamblul "Dacia" al şcolii generale cu acelaşi nume şi de ansamblul "Florile Bihorului". Invitatul special al acestei ediţii a fost grupul vocal-folcloric "Corinteii" al Liceului de Arte din Oradea, condus de Aurica Bonţu.

Spectacolul "Asta-i datina străveche" a avut loc, începând cu ora 17, la Teatrul Regina Maria, intrarea fiind liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON