URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
11 Decembrie 2015, 19:35

Asta-i datina străveche! Colindători din toată ţara au venit să le ureze orădenilor "Crăciun fericit!" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a găzduit, vineri, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional "Asta-i datina străveche" organizat de Asociaţia Pro Bambini.

Anul acesta, evenimentul a adunat circa 300 de colindători din aproape toate zonele etnografice ale ţării şi invitaţi din Apşa Mică (Ucraina) şi Berettyoujfalu (Ungaria). Echipaţi în costume tradiţionale şi purtând, după caz, bunde, colaci, lămpaşe ori toiaguri, colindătorii au pornit într-o paradă prin centrul oraşului.

În drumul lor de la Cetatea Oradea spre Teatrul Regina Maria, locul unde s-a desfăşurat festivalul, membrii alaiului s-au oprit la Catedrala Ortodoxă şi la Prefectura Bihor, unde le-au prezentat gazdelor momente emoţionante cu colinde şi obiceiuri.

La Prefectură, au fost aşteptaţi de câţiva angajaţi ai instituţiei în frunte cu prefectul Claudiu Pop. Cei circa 300 de colindători, de toate vârstele, au umplut până la refuz Sala Mare a instituţiei şi au rostit pe rând cântece de sărbătoare şi urări de sănătate şi prosperitate.

Un moment deosebit a fost cel al ansamblului "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), care a inclus urări şi învăţăminte din străbuni, rostite în timp ce unul dintre conducătorii grupului cânta la fluier.

"Mulţi dintre noi trăim sus pe vârful munţilor şi de sute de ani respectăm sărbătorile cu sfinţenie, aşa cum am învăţat de la cei cu părul alb. Trăim simplu şi frumos, altfel decât dumneavoastră, oamenii de la oraş", le-a spus gazdelor un tânăr colindător. Tot el a adăugat: "Vă doresc să vă preţuiţi sănătatea şi părinţii, să aveţi credinţă în Cel de Sus şi cu siguranţă toată dorinţele o să vi se-ndeplinească. Sărbători fericite!".

La ediţia a VI-a a festivalului "Asta-i datina străveche" au mai participat ansamblurile "Kozaciok" din Bălcuţi (Suceava), "Prietenii Mariei" din Strâmtura (Maramureş), "Dansatorii de pe Someş" din Iclod (Cluj), "Glanetaşul" din Târlişua (Bistriţa Năsăud) şi "Pui de răzeşi" din Vatra Dornei (Suceava).

Oraşul gazdă a fost reprezentat de ansamblul "Dacia" al şcolii generale cu acelaşi nume şi de ansamblul "Florile Bihorului". Invitatul special al acestei ediţii a fost grupul vocal-folcloric "Corinteii" al Liceului de Arte din Oradea, condus de Aurica Bonţu.

Spectacolul "Asta-i datina străveche" a avut loc, începând cu ora 17, la Teatrul Regina Maria, intrarea fiind liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON