URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2015, 19:35

Asta-i datina străveche! Colindători din toată ţara au venit să le ureze orădenilor "Crăciun fericit!" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a găzduit, vineri, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional "Asta-i datina străveche" organizat de Asociaţia Pro Bambini.

Anul acesta, evenimentul a adunat circa 300 de colindători din aproape toate zonele etnografice ale ţării şi invitaţi din Apşa Mică (Ucraina) şi Berettyoujfalu (Ungaria). Echipaţi în costume tradiţionale şi purtând, după caz, bunde, colaci, lămpaşe ori toiaguri, colindătorii au pornit într-o paradă prin centrul oraşului.

În drumul lor de la Cetatea Oradea spre Teatrul Regina Maria, locul unde s-a desfăşurat festivalul, membrii alaiului s-au oprit la Catedrala Ortodoxă şi la Prefectura Bihor, unde le-au prezentat gazdelor momente emoţionante cu colinde şi obiceiuri.

La Prefectură, au fost aşteptaţi de câţiva angajaţi ai instituţiei în frunte cu prefectul Claudiu Pop. Cei circa 300 de colindători, de toate vârstele, au umplut până la refuz Sala Mare a instituţiei şi au rostit pe rând cântece de sărbătoare şi urări de sănătate şi prosperitate.

Un moment deosebit a fost cel al ansamblului "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), care a inclus urări şi învăţăminte din străbuni, rostite în timp ce unul dintre conducătorii grupului cânta la fluier.

"Mulţi dintre noi trăim sus pe vârful munţilor şi de sute de ani respectăm sărbătorile cu sfinţenie, aşa cum am învăţat de la cei cu părul alb. Trăim simplu şi frumos, altfel decât dumneavoastră, oamenii de la oraş", le-a spus gazdelor un tânăr colindător. Tot el a adăugat: "Vă doresc să vă preţuiţi sănătatea şi părinţii, să aveţi credinţă în Cel de Sus şi cu siguranţă toată dorinţele o să vi se-ndeplinească. Sărbători fericite!".

La ediţia a VI-a a festivalului "Asta-i datina străveche" au mai participat ansamblurile "Kozaciok" din Bălcuţi (Suceava), "Prietenii Mariei" din Strâmtura (Maramureş), "Dansatorii de pe Someş" din Iclod (Cluj), "Glanetaşul" din Târlişua (Bistriţa Năsăud) şi "Pui de răzeşi" din Vatra Dornei (Suceava).

Oraşul gazdă a fost reprezentat de ansamblul "Dacia" al şcolii generale cu acelaşi nume şi de ansamblul "Florile Bihorului". Invitatul special al acestei ediţii a fost grupul vocal-folcloric "Corinteii" al Liceului de Arte din Oradea, condus de Aurica Bonţu.

Spectacolul "Asta-i datina străveche" a avut loc, începând cu ora 17, la Teatrul Regina Maria, intrarea fiind liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON