URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Decembrie 2018, 19:30

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor la bilanț: 2018 a avut cei mai puțini șomeri din ultimii cinci ani

Sunt tot mai puţini şomeri înregistraţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, conform statisticilor prezentate miercuri de directorul AJOFM, Békési Csaba, atât în şedinţa Colegiului Prefectural, cât şi într-o conferinţă de presă ţinută anume pentru a prezenta bilanţul anului 2018.

Analfabeţii, o problemă

În timp ce rata şomajului a atins, în luna noiembrie, un nivel minim, de 1,63%, cei mai mulţi dintre cei 4.300 de şomeri bihoreni sunt persoane care au cel mult studii primare sau gimnaziale. "Aproape analfabeţi", a precizat  Békési, adăugând că angajarea lor este imposibilă, întrucât niciun angajator nu-şi asumă un muncitor care nu ştie citi. În total, AJOFM Bihor are în evidenţă 1.196 de bihoreni fără studii.

"Este o problemă foarte mare cu aceşti şomeri. Dincolo că sunt aproape analfabeţi, nu au acces la programele de formare", a mai spus directorul AJOFM Bihor. Conform legislaţiei în vigoare, la aceste cursuri au putut participa doar cei care au absolvit învăţământul obligatoriu, adică 10 clase, dar de acum regulile se vor schimba, întrucât un ordin de ministru emis în această săptămână a eliminat această condiţie pentru anumite calificări, precum îngrijitor de animale sau de spaţii verzi ori culegător de fructe.

Mai mulţi şomeri vârstnici

Ca şi tendinţe pe grupe de vârste, Békési a prezentat faptul că există o creştere a ponderii vârstnicilor printre şomeri. "Dacă până acum, în anii trecuţi, oamenii cu vârstele între 30-39 şi 40-49 de ani aveau o problemă în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, anul acesta există o creştere a şomerilor în rândul oamenilor de peste 50 ani. Chiar dacă angajatorii spun că sunt în căutare şi de persoane peste 50 de ani, ei au o mai mare deschidere spre tineri", a precizat directorul.

Scăderea şomajului în rândul tinerilor este evidentă: dacă în 2013 erau înregistraţi în jur de 2.000 de tineri sub 25 de ani, în noiembrie 2018 numărul lor a scăzut la 700. 

În acest an, AJOFM Bihor a derulat 24 de programe de formare, la care au participat 438 de persoane. Cei mai mulţi bihoreni au fost interesaţi de cursurile de calificare în resurse umane, lucrători în comerţ sau de agent de vânzări.

Proiect ratat

În aceeaşi conferinţă, Békési şi-a spus şi un "of". Timp de trei ani, a pregătit un proiect de realizare a unui centru de metodică, cercetare şi de formare profesională, pe fonduri europene, prin programul transfrontarlier Interreg, care nu se va concretiza.

"Prima dată voiam ca acest lucru să se implementeze în Oradea. Neprimind undă verde, am stabilit să ne dezvoltăm în Sânmartin, unde am şi primit aprobare de la autorităţi. Totuşi, într-un mod de neconceput, am fost refuzaţi spre finanţare", a mărturisit şeful AJOFM. Deocamdată, nu ştie motivul pentru care proiectul nu primeşte bani, însă instituţia a contestat decizia organismului intermediar BRECO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da cum sa nu
sunt mai putini someri ca se fac tot felul de tertipuri sa fie scosi de pe lista mai cu fraiereleara mai cu forta. programele de formare profesionala sunt ....asa....sa fie. De ce nu faceti o statistica cat ofera angajatorii minunati din Bihor.
Postat 19 Decembrie 2018, 19:50 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON