URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Februarie 2016, 11:31

Arşi cu ţigara! Legea antifumat îi bagă în sevraj pe patronii de localuri

Arşi cu ţigara! Legea antifumat îi bagă în sevraj pe patronii de localuri INTERDICŢIE ÎN PASAJ. Acum neatractiv pentru mulţi orădeni din cauza schelelor, Pasajul Vulturul Negru ar putea să-şi piardă şi mai mult din vad. Cum locul e acoperit şi "delimitat de cel puţin doi pereţi", trecătorii şi clienţii puburilor din Pasaj nu vor putea fuma nici măcar aici, riscând amenzi de până la 500 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La primăvară, fumătorii vor putea să-şi satisfacă viciul doar în frig, pe stradă şi în propriile locuinţe. 

Legea antifumat a fost promulgată săptămâna trecută, urmând să intre în vigoare la jumătatea lunii martie. Fumatul va fi interzis în cluburi, cafenele, restaurante, de fapt în orice spaţiu public închis. Între timp, patronii localurilor din Oradea caută soluţii să-şi păstreze clientela dependentă de nicotină...

No smoking!

Interzicerea fumatului în spaţiile publice e o idee veche, dar legile de până acum n-au schimbat radical năravurile românilor. În unele localuri, nefumătorii s-au trezit în coşmelii improvizate iniţial pentru fumători, în timp ce în altele proprietarii au preferat să anunţe că "în acest local se fumează".

De la jumătatea lunii martie, noua lege îi va scoate însă în stradă pe fumători. Actul normativ interzice fumatul în "toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii", indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu în aer liber. De asemenea, fumatul va rămâne interzis în spitale, şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului.

"Eu cred că este un câştig pentru toată lumea. Vor fi mulţi care vor avea un motiv în plus să se lase de fumat", zice senatorul PSD Florian Bodog, unul din susţinătorii legii. Amenzile pentru contravenienţi sunt drastice: între 100 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv 5.000 lei pentru persoanele juridice, la prima abatere. La a doua, amenda creşte la 10.000 lei şi poate fi însoţită de suspendarea temporară a activităţii. La a treia abatere, localurile pot fi închise de tot şi obligate, în plus, să achite o amendă de 15.000 lei.

Obligaţi la plimbări

Cum era de aşteptat, fumătorii nu sunt deloc fericiţi, mai ales că spaţiul public închis are o definiţie mult prea constrângătoare: "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Aşadar, legea vizează cluburi, baruri, puburi, cafenele, discoteci, săli de nunţi, centre comerciale şi chiar terase amenajate în curţi şi acoperite, cum este cazul celei a restaurantului Rosecas din strada Traian Moşoiu. Un caz particular e cel al Pasajului Vulturul Negru, care după noua lege e tot spaţiu public închis, aşa că muşteriii pub-urilor din zonă vor fi nevoiţi să iasă în stradă pentru a aprinde o ţigară pe străzile Alecsandri, Independenţei, în Piaţa Unirii sau Parcul 1 Decembrie.

"E clar că ţigara e cel mai bun prieten al alcoolului şi cafelei, dar nu ştiu acum cât de mult ne va afecta legea. Mă tem că nu se va fuma nici pe terasele din interiorul pasajului", spune Bogdan Hodişan, administratorul Black Eagle, care deocamdată n-a găsit o soluţie pentru fumători. Speră, însă, că măcar restul clienţilor vor fi mulţumiţi. "Mulţi clienţi ni s-au plâns de fum. Şi într-un pub, oricâte sisteme de ventilaţie ai pune, nu reuşesc să facă faţă".

Fără soluţii

Ceva mai vehement e Felix Buzgău, proprietarul The Pipe din strada Alecsandri. "80% din clienţii unui bar  fumează. Cred că ar fi trebuit să existe şi localuri în care să se poată fuma, iar clienţii să aleagă unde să meargă. Aşa, îi scoţi pur şi simplu afară", spune bărbatul, precizând că nu are altceva de făcut decât să pună scrumiere în faţa localului.

România e a 18-a ţară din Uniunea Europeană care interzice fumatul în spaţiile publice închise. "Lucram în Italia când s-a introdus la ei legea. La început s-a cam impacientat lumea, dar apoi s-au obişnuit să fumeze lângă restaurant", spune Buzgău.

Nici proprietarul de la Crinul Alb, Şerban Sere, nu vede altă soluţie decât amenajarea unor spaţii de fumat dotate cu scrumiere, iar iarna şi cu încălzitoare, în faţa localului. "Era bine dacă legea permitea amenajarea unor spaţii pentru fumători, separate total de celelalte", zice Sere. Prea târziu: singurele excepţii prevăzute de lege sunt anumite zone din aeroporturi şi celulele din închisori. Bineînţeles, românii sunt totuşi liberi să fumeze în propriile locuinţe. Şi, de ce nu, să-şi cheme prietenii care au acelaşi viciu să se "drogheze" împreună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Era și timpul
Foarte corect:e un câştig pentru toată lumea!!!
Postat 02 Februarie 2016, 17:51 de Danutz
Explicati-mi!
Sa-mi spuneti si mie de ce se plang proprietarii de localuri? Din moment ce e interzis la toti nu este pericol ca vreun client sa mearga in alta parte din aceasta cauza!
Postat 02 Februarie 2016, 17:40 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON