URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2024, 11:36

Armonii excepționale la Oradea: concert cu lucrări de Debussy, Rahmaninov și Elgar

Armonii excepționale la Oradea: concert cu lucrări de Debussy, Rahmaninov și Elgar Foto: www.pianistmagazine.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi al Filarmonicii Oradea, „Armonii excepționale”, va avea două femei în „rol” principal: pe dirijoarea Mihaela Cesa Goje și pe pianista ucraineană Anna Fedorova, solista serii. Programul include „Preludiu la după-amiaza unui faun” de C. Debussy, „Concert nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18” de S. Rahmaninov și „Variațiunile Enigma” de E. Elgar.

„Un concert care va împleti stiluri îndepărtate și gândiri diferite, sentimente contrare și amprente variate de compoziție și interpretare. Va fi emanat aerul boem al Parisului prin scriitura fină a lui Claude Debussy și lucrarea sa „Preludiu la după-amiaza unui faun”, va fi redată fermitatea rusă, care ascunde în spatele ei o sensibilitate misterioasă, regăsită în stilul componistic al lui Sergei Rahmaninov și „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18”, iar în final, o eleganță englezească, ca un tablou al curții britanice, de un rafinament rar întâlnit, va fi exprimată prin „Variațiunile Enigma” de Edward Elgar. Aceste armonii strălucitoare se întrec în sonorități inedite și într-o revărsare de sentimente variate”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Mihaela Cesa-Goje (foto stânga) a absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea Dirijat, a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul „Irene Burcher” pentru rezultate excepționale. A dirijat mai multe orchestre filarmonice din țară și străinătate. Colaborează cu soliști internaționali, a primit distincția de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra pentru contribuția semnificativă în domeniul dirijatului. În palmaresul său se numără câştigarea mai multor premii dar și a programului: Taki Alsop Conducting Fellowship în anul 2009.

Anna Fedorova (foto principală) a absolvit Școala de Muzică Lysenko din Kiev și Accademia Pianistica în Imola, Italia, a continuat cu studiile masterale la Royal College of Music din Londra. A concertat cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume, precum Royal Philharmonic, Tokyo Symphony, Dallas Symphony, Hong Kong Philharmonic. A fost numită „pianist al casei” la Concertgebouw Amsterdam, unde a susținut peste 45 de concerte. De asemenea, participă la festivaluri de prestigiu, așa cum este Verbier Festival în Elveția, Festival de Sintra în Portugalia etc. În anul 2023 pianista a lansat trei albume solo de pian și patru de muzică de cameră, înregistrând toate concertele de pian ale lui Rahmaninov.

Bilete pot fi cumpărate la sediul instituției și online, cu prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON