URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Februarie 2024, 11:36

Armonii excepționale la Oradea: concert cu lucrări de Debussy, Rahmaninov și Elgar

Armonii excepționale la Oradea: concert cu lucrări de Debussy, Rahmaninov și Elgar Foto: www.pianistmagazine.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul de joi al Filarmonicii Oradea, „Armonii excepționale”, va avea două femei în „rol” principal: pe dirijoarea Mihaela Cesa Goje și pe pianista ucraineană Anna Fedorova, solista serii. Programul include „Preludiu la după-amiaza unui faun” de C. Debussy, „Concert nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18” de S. Rahmaninov și „Variațiunile Enigma” de E. Elgar.

„Un concert care va împleti stiluri îndepărtate și gândiri diferite, sentimente contrare și amprente variate de compoziție și interpretare. Va fi emanat aerul boem al Parisului prin scriitura fină a lui Claude Debussy și lucrarea sa „Preludiu la după-amiaza unui faun”, va fi redată fermitatea rusă, care ascunde în spatele ei o sensibilitate misterioasă, regăsită în stilul componistic al lui Sergei Rahmaninov și „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 18”, iar în final, o eleganță englezească, ca un tablou al curții britanice, de un rafinament rar întâlnit, va fi exprimată prin „Variațiunile Enigma” de Edward Elgar. Aceste armonii strălucitoare se întrec în sonorități inedite și într-o revărsare de sentimente variate”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Mihaela Cesa-Goje (foto stânga) a absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea Dirijat, a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul „Irene Burcher” pentru rezultate excepționale. A dirijat mai multe orchestre filarmonice din țară și străinătate. Colaborează cu soliști internaționali, a primit distincția de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra pentru contribuția semnificativă în domeniul dirijatului. În palmaresul său se numără câştigarea mai multor premii dar și a programului: Taki Alsop Conducting Fellowship în anul 2009.

Anna Fedorova (foto principală) a absolvit Școala de Muzică Lysenko din Kiev și Accademia Pianistica în Imola, Italia, a continuat cu studiile masterale la Royal College of Music din Londra. A concertat cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume, precum Royal Philharmonic, Tokyo Symphony, Dallas Symphony, Hong Kong Philharmonic. A fost numită „pianist al casei” la Concertgebouw Amsterdam, unde a susținut peste 45 de concerte. De asemenea, participă la festivaluri de prestigiu, așa cum este Verbier Festival în Elveția, Festival de Sintra în Portugalia etc. În anul 2023 pianista a lansat trei albume solo de pian și patru de muzică de cameră, înregistrând toate concertele de pian ale lui Rahmaninov.

Bilete pot fi cumpărate la sediul instituției și online, cu prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON