Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, marţi, în procesul fostului lider sindical din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Dorin Ioan Micle, trimis în judecată în 2014 de procurorii DIICOT din structura centrală sub acuzaţii de corupţie, constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.
Este vorba despre un dosar în care Micle, fost funcţionar în cadrul Serviciului de Administrare şi Colectare a Veniturilor Statului, în prezent suspendat, era acuzat că ar fi luat mită 75.000 lei pentru a permite intrarea în ţară a unor transporturi cu carne stricată adusă de o grupare evazionistă coordonată de milionarul clujean Sorin Seleşiu, patronul abatoarelor Michelangelo, acuzat de o pagubă de peste 24,6 milioane lei.
În cazul lui Micle, procurorii spun că avea un rol important, asigurând intrarea transporturilor în ţară. Întrucât reglementările legale în vigoare impuneau un control strict pentru mărfurile cu grad ridicat de risc, cum este şi carnea, la intrarea pe teritoriul României transporturile de acest fel erau sigilate de inspectori ai ANAF ori introduse într-o aplicație electronică denumită „trafic control", care nu mai dădea posibilitatea ca mărfurile să fie trecute pe numele unor firme paravan.
Micle lucra la punctul de control din Borş şi, în virtutea atribuţiilor de serviciu, era unul dintre lucrătorii Finanţelor care introduceau în aplicația „trafic control" documentele de însoțire a mărfii (CMR) pentru transporturile care intrau în ţară.
"În baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul Micle Ioan-Dorin, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicaţia "trafic control"", se arăta în comunicatul făcut public de DIICOT, în 2014.
Sumele i-ar fi fost achitate prin intermediul cetăţeanului austriac Aron Marin Panc, patronul unei firme de transport din Bihor, prin intermediul căruia finanţistul îi şi anunţa pe membrii grupării despre turele în care se afla la serviciu.
"Potrivit înţelegerii dintre părţile interesate, autocamioanele aşteptau în Ungaria, la aproximativ 10 kilometri de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunţaţi de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcţie de indicaţiile date de către Micle Ioan-Dorin cu privire la tura în care îşi desfăşura activitatea", au arătat procurorii.
Dorin Micle a fost reţinut pe 10 iulie 2014 şi arestat preventiv o zi mai târziu, măsură menţinută de instanţele de judecată până în 7 octombrie 2014 când a fost schimbată cu arestul la domiciliu timp de o lună, după care, în noiembrie acelaşi an, când finanţistul a fost trimis în judecată, măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar.
După un proces întins pe 3 ani, marţi, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că anchetorii nu au dovezi care să susţină acuzele aduse finanţistului, care a şi fost achitat, instanţa dispunând totodată şi ridicarea sechestrului asigurator aplicat pe bunurile acestuia.
Curtea l-a achitat şi pe austriacul Aron Mihi Panc, presupusul complice al lui Micle, în timp ce milionarul Sorin Seleşiu a fost condamnat la 9 ani de închisoare.
Hotărârea instanţei, pronunţată marţi, poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.