URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2015, 18:35

Fostul lider al sindicatului Finanţelor bihorene, Dorin Micle, a fost trimis în judecată pentru şpagă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Fostul lider de sindicat din Finanţele bihorene, Dorin Micle, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT din structura centrală, pentru acuzaţii de corupţie, constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Micle, funcţionar în cadrul Serviciului de Administrare şi Colectare a Veniturilor Statului, acum suspendat din funcţie, este acuzat că a luat mită 75.000 lei pentru a permite intrarea în ţară a unor transporturi cu carne stricată adusă de o grupare evazionistă coordonată de milionarul clujean Sorin Seleşiu, patronul abatoarelor Michelangelo. Gruparea a provocat bugetului de stat o pagubă de peste 24,6 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al procurorilor DIICOT, gruparea a fost constituită între 2012 şi martie 2014, de Sorin Seleşiu, împreună cu alţi trei administratori de firme - Andrei Sileanu, Daniela Georgeta Grumăzescu şi Ana Drelciuc.

În cadrul grupului, Sileanu cumpăra intracomunitar bunuri prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla, le livra către Michelangelo SRL, care, la rândul său, le vindea către firmele administrate de Grumăzescu şi Drelciuc.

"Livrările erau urmate de evidenţierea în contabilitatea firmelor de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţii de carne şi produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului", se precizează în comunicatul citat.

Procurorii spun că, ulterior, Sileanu a supus unui proces de reciclare suma de 82,4 milioane lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor achiziţionate intracomunitar, prin transferuri succesive între conturile bancare ale societăţilor comerciale pe care le controla, operaţiuni efectuate cu scopul de a ascunde provenienţa ilegală.

Potrivit anchetatorilor, rolul finanţistului orădean în cadrul grupării era extrem de important. Asta pentru că reglementările legale impuneau un control strict pentru mărfurile cu grad ridicat de risc, cum este şi carnea. La intrarea pe teritoriul României, transporturile de acest fel erau sigilate de inspectori ai ANAF ori introduse într-o aplicaţie electronică denumită "trafic control", care nu mai dădea posibilitatea ca mărfurile să fie trecute pe numele unor firme paravan.

Micle lucra la punctul de control din Borş şi, în virtutea atribuţiilor de serviciu, era unul dintre lucrătorii Finanţelor care introduceau în aplicaţia "trafic control" documentele de însoţire a mărfii (CMR) pentru transporturile care intrau în ţară. "În baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul Micle Ioan-Dorin, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicaţia "trafic control"", se precizează în comunicatul DIICOT.

Şpăgile lui Micle erau achitate prin intermediul cetăţeanului austriac Aron Marin Panc, patronul unei firme de transport din Bihor, SC P.T.Aron SRL, prin care finanţistul îi anunţa în prealabil pe membrii grupării despre turele în care se afla la serviciu şi putea asigura tranzitul prin frontieră al mijloacelor de transport.

"Potrivit înţelegerii dintre părţile interesate, autocamioanele aşteptau în Ungaria, la aproximativ 10 kilometri de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunţaţi de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcţie de indicaţiile date de către Micle Ioan-Dorin cu privire la tura în care îşi desfăşura activitatea", au arătat procurorii. În schimbul ajutorului, Micle a pretins şi primit prin intermediul lui Panc suma totală de 75.000 lei.

Dorin Micle a fost reţinut pe 10 iulie şi arestat o zi mai târziu, măsură menţinută de instanţele de judecată până în noiembrie, când a fost schimbată cu controlul judiciar. Dacă va fi condamnat, Micle riscă să petreacă după gratii între 10 şi 20 ani de închisoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON