Prin intermediul agenţiei de presă oficiale SPA, autorităţile de la Riad au admis, sâmbătă, că jurnalistul Jamal Khashoggi, intrat în conflict cu familia prinţului Mohammed bin Salman, a fost ucis în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, susţinând însă că moartea a survenit accidental pe fondul unei „altercaţii” cu persoane nenominalizate.
"Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întalnit în consulatul Regatului de la Istanbul (...) au degenerat într-o altercaţie care a condus la decesul său", a scris agenţia SPA.
Citând Parchetul de la Riad, aceasta a anunţat totodată destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani, ambii colaboratori apropiati ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea internaţională a crescut în ultimele zile în legatura cu cazul Khashoggi.
Autorităţile saudite au comunicat, de asemenea, că au arestat 18 persoane în cadrul acestei anchete.
Dispariţia lui Khashoggi, care pe 2 octombrie a intrat în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite şi nu a mai reapărut, a generat o criză internaţională fără precedent în istoria diplomaţiei, deoarece spaţiile consulatelor şi ambasadelor sunt considerate tabu.
Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat înfiinţarea unei comisii prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, considerat de Turcia chiar autorul moral care a comandat asasinatul, care va trebui să restructureze serviciul saudit de informaţii şi să-i stabilească "definirea precisă a puterilor", a anunţat presa oficială de la Riad.
Anuntul SPA ce confirmă moartea jurnalistului în consulat a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman, prima având loc duminica trecută.
De asemenea, recunoaşterea a survenit dupa ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că a fost în spatele disparitiei jurnalistului. De altfel, într-o reacţie citată de Reuters, Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad, spunând că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezinta un "prim pas bun".
Critic al prinţului moştenitor de la Riad, dar şi simpatizant al Frăţiei Musulmane, Jamal Khashoggi trăia în SUA din 2017. Oficiali turci au afirmat că el a fost ucis de un comando trimis special de la Riad, ceea ce autorităţile saudite au negat până sâmbătă dimineaţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.