URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 15:38

Aproape 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli orădene cer anularea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar

Aproape 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli orădene cer anularea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În numele a 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli din Oradea - Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Şcoala Gimnazială Dacia şi Şcoala Gimnazială Oltea Doamna -, avocatul Cristian Rusu cere Curţii de Apel Oradea să suspende executarea Ordinului 4.831/2018 a Ministerului Educaţiei, care aprobă Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar.

Acţiunea a fost introdusă pe 5 noiembrie, dar având ca reclamanţi 15 persoane. "Nu am dorit să complicăm procedura de citare, însă demersul este susţinut, cu semnătură, de aproximativ 500 de persoane, profesori şi părinţi de la cele trei şcoli", a declarat Rusu, marţi, pentru BIHOREANUL.

Acelaşi avocat va depune şi o cerere de anulare a Ordinului cu pricina. "Pe 1 noiembrie, am depus personal la Ministerul Educaţiei notificarea prealabilă, susţinută de 195 de persoane", a precizat avocatul.

Concret, orădenii sunt nemulţumiţi că apariţia Codului de etică a dus la dispariţia programului privat "After School". "Din punct de vedere al părinţilor, problema este că în mijlocul anului şcolar s-au trezit că nu mai au unde să-şi mai ducă copiii, respectiv că la ora 12 trebuie să-i ia acasă, deşi învăţătorii stăteau cu ei până la ora 16. Acum nu mai au această posibilitate. Există varianta "Şcoala după şcoală", dar e mai complicat, pentru că nu rămân obligatoriu cu învăţătorii cu care ei fac şcoala, iar acest program nu este nici el gratuit", a declarat Rusu.

La rândul lor, cadrele didactice sunt nemulţumite de noile reguli. "Nemulţumirea lor este legată de suprafiscalizare. Dacă până acum ei, în baza contractelor pe persoană fizică autorizată pe care le aveau cu părinţii, achitau impozit pe normă de venit, acum achită impozit ca salariat suplimentar către unitatea de învăţământ, fiscalizarea fiind cu aproximativ 40% mai mare", a precizat avocatul.

Rusu speră că judecătorii Curţii de Apel Oradea se vor pronunţa cât mai repede asupra cererii de suspendare a Ordinului 4.831/2018.

Citeşte pe această temă şi articolul: "After "After School": Ce soluţii găsesc şcolile din Oradea pentru a-i ţine în continuare pe copii la şcoală"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bravo PSD
Dascalii, ar trebui sa stie ca programul lor de munca este de 8 ore pe zi.Nu mai au de unde ciupi banii fraierilor.Sunt manati de la spate de cei care-i conduc.Nu le mai ajunge ciolanul.Vor sa suspende codul etic pentru ca ar trebui sa nu mai primeasca atentii, bani.Nu le e rusine sa conteste ceva cu adevarat bine facut de PSD.Ar trebui respectat de toti acest cod de etica, dar din pacate se practica aceleasi obiceiuri costisitoare, pentru parinti.
Postat 07 Noiembrie 2018, 08:14 de adevarat
@excalibur
Orice cadru didactic este normat cu 8 ore pe zi, deci cu 40 de ore pe saptamana. Numai ca unii au vrut sa mai faca rost de ceva venit extra, in timp ce oricum sunt la servici.
Postat 06 Noiembrie 2018, 22:13 de sasi
8-16
Nu poti sa ceri unui invatator,profesor sa lucreze 8ore pe zi.Nu asa ne-am inteles cind au facut ei facultatea. Au ei fisa de pontaj, conform codului muncii? Cum sunt pontati in vacantele scolare,de exemplu? Revenind la after school, care ar fi problema ca ,prin rotatie,pe ani, unul-doi profesori sa asigure permanenta ,dupa ore,pina la ora 17. Inclus desigur in salariu,la norma didactica.
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON